Mättat fett och risk för hjärtinfarkt

Kostdoktorn skriver idag om Mai-Lis Hellenius senaste utspel om  att risken för hjärtinfarkt hos yngre kvinnor har ökat på ”senare år” och att det beror på LCHF.

Alla kurvor avseende hjärtinfarkt har minskat stadigt sedan mitten av 90-talet. Det är enbart gruppen lågutbildade kvinnor 35 – 44 år som har ökat en aning: från 25 per 100000 -97 till 40 per 100000 2010.
Vad är det som har ändrat sig hos dessa kvinnor sen mitten av 90-talet. Ökad rökning? Skräpmatsätande? Mera smör?

Är det någon som har frågat dessa unga kvinnor med hjärtinfarkt om hur de har levat och ätit? Är de LCHF-are? Mai-Lis utgår från det, utan att fråga. Oseriöst.

 

Comments

  1. 1
    Konsument säger

    Det är nog snarare så, att låg utbildning tyvärr hänger ihop med låg lön, vilket talar för att man köper det billigast möjliga, t ex billigt bordsmargarin och att sådant inverkar negativt på hälsan.

    Någon skrev i en kommentar att man skulle akta sig för produkter som kräver reklam, t ex bordsmargarinet Becel. Så sant. Äkta smör ses aldrig i reklaminslag på TV!

  2. 2

    Jag blev chockad av att se en professor sitta och prata om att sänka kolesterolet med piller från Pfizer. Med forskningserfarenhet inom sociologi, marknadsföring och psykologi ämnen, så kan jag inte utifrån min erfarenhet tolka den statistik från Socialstyrelsen om hjärtinfarkterna fram till 2011 på annat sätt än vad signaturen ”Konsument” gör.

    Kan berätta om en situation i ensydskånsk ICA-butik, där en lågutbildad rundmagad 3-barnsmamma, med f.d. man med kriminellt förflutet (verkar trevlig, för jag har pratat med honom ett par ggr, men det kan ju psykopatiskt lagd personer vara) och ett par år bakom galler och som levde på socialbidrag, kom in med ett barn i vagn, ett barn i barnvagn, ett barn i sits på barnvagnen och barn flicka 5 år kankse) gick själv, samt ytterligare ett i magen (verkade så iallafall.

    Det äldsta barnen stannar framför bageridisken med diverse kakor och wienerbröd. ”E du hongri?” frågar mamman på sin lokaladialekt. ”Jaa”, sa flickan. ”Ska du ha itt wienerbrö?”, så mamman. Jaa” sa dottern. Sen såg jag den lilla familjen vid kassan med storflaskor av läsk o Coca Cola, färdigskivat långfranskapaket, en påse wienerbröden, stor påse lösgodis, två paket Lätt o Lagom till extrapris, och lite andra s.k. ”onyttiga” produkter.

    Inte konstigt att hjärtinfarkterna ökar hos kvinnor i åldern 30+. Eller hur?

  3. 3
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Jag har aldrig förut hört Konsuments kommentar om att bra varor inte kräver reklam – precis så är det ju! Alldeles säkert handlar valet av produkter om låg utbildning med låg inkomst som följd – och på det, inte att förglömma, ’mördande reklam’!!

    Precis som Javo, har jag sett mängder med unga föräldrar med matkassar fullproppade med ’junk food’. Man skulle vilja försöka tala dem tillrätta ..fast det går förstås inte för sig. Den informationen bör komma från annat håll. Skolan? Sjukvården? Politikerna?

    Men Javo, vad har dialekten med det hela att göra? Menar du att skåningar är lågutbildade låginkomstagare? Jag är själv uppväxt i Skåne med uppsvenska föräldrar och talar flera dialekter. Och visst, man kan skoja mycket med dialekter – men i det här sammanhanget hörde det inte hemma. Känner till en läkare, på ett sydskånskt sjukhus, som talar väldigt bred skånska – och han är varken lågutbildad eller låginkomsttagare!
    Själv har jag valt bra matvaror så länge jag kan minnas ..men det kanske beror på att mina föräldrar kom från Umeå respektive Borgholm… 😉

  4. 4

    Visst är det så tycker jag också, som Konsument citerar. Dåliga eller överflödiga varumärken kräver reklam.
    Att Kostdoktorn analyserat Mai-Lis Hellenius utspel var jättebra. Det finns ingen grund för utspelet, som det visade sig, tack! Undrar vad som triggar människor gå emot sitt eget bästa i tid och otid?

  5. 5
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ ruben:
    Det beror i huvudsak på (som jag ser det) ’mördande reklam’ -upprepad i tid och otid- och ’vetenskapliga’ studier som lurar oss att tro att det som är nyttigt är farligt och att det syntetiska är nyttigt. Det är INTE KLOKT!
    Och människor som har fullt upp med livet i allmänhet, orkar eller hinner inte med att informera sig. Därför har Media, dvs journalister, ett MYCKET stort ansvar att utbilda och informera sig själva – för att föra kunskap vidare.
    Men gör de det ..i allmänhet?

  6. 6

    @ Mayne Sundewall Hopkins:
    Håller med dig! Journalister kan utföra mycket nytta om de är fria. Fria från ekonomiska system och makt.

  7. 7

    lyssnade på p1 kropp och själ om Köttets farlighet. Man hänvisar till ”forskningen” och delger helt okritiskt vegetarianers åsikter om kött men ingen forskning om köttets hälsofrämjande effekter nämns. Jag har mejlat med chefredaktören och hon menar att ngn sådan forskning inte finns och att det är en vedertagen sanning att kött är cancerframkallande etc. Har ngn några bra referenser eller länkar till positiv köttforskning? Ngn tant på livsmedelverket och ngn kvinnlig professor från Lund (visst var det ngn som Annika retade sej på?) fick uttala sig liksom ngn vegetarian/vegan.
    Jag skulle vilja skicka över några länkar till journalisten på svt och visa att hon gjort ensidig research inför det här programmet. Någon som har ngt matnyttigt?

  8. 8

    Jag blir bara förbannad! Jag har ätit kött i hela mitt liv. Varje vecka. Är mycket över 60 nu. Men jag har undvikit mättat fett under en tid av ca: 10-12 år ungefär, när jag var ”lurad” av etablissemanget på slutet av 60 och hela 70-talet 🙂 Den tiden orsakade en hel del skador som gjorde mej obekväm med min kropp. Gick upp i vikt när jag slutade träna extremt mycket. När jag träffade min fru 1979 började jag äta riktigt smör. Hon sa, vad är det för skit, smör är gott och det skadar ingen. Hon hade inga viktproblem, tvärtom. Och hon hade växt upp i en sån kultur med sin familj, där de aldrig använde margarin utan smör och var aldrig rädda för fet mat. De syskonen var smala och friska och är det fortfarande. Så vad säger det? Ytterligare en hörsägen?

  9. 9
    Eva Ivarsson säger

    @ Karin:
    Det är många parametrar att ta hänsyn till när man diskuterar maten med dess näringsinnehåll , miljöpåverkan osv. I Lerrie Keiths bok ” Vegomyten” finns många svar på otaliga frågor – mycket upplysande – och sedan kan man fundera på vad man ska välja för mat. Och tänk på att läsa på om ”Polyfacefarm” och Joel Salatin!

  10. 10

    Karin Skrev:

    Ngn tant på livsmedelverket och ngn kvinnlig professor från Lund

    Det finns minst fyra vilsna ”tanter” på Livsmedelsverket och det finns åtminstone två kvinniliga professorer i Sverige som energiskt motarbetar folkhälsan i landet. Men jag studsar ändå på könsrolltänkandet.

    Det finns även diverse manliga charlataner (klicka ”Piltson” ovan), och så snart en emeriteras verkar två nya dyka fram.

  11. 11
    Lennart N. säger

    @ Karin:
    Professorn från Lund var Charlotte Erlanson-Albertsson som är expert på att plocka förklaringar rakt ur luften och presentera dessa på ett sätt som om det vore självklarheter och hon får för det mesta stå oemotsagd. När hon blir emotsagd av t.ex. Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) bemöts detta med arrogans och oförskämdhet. I det program som Du lyssnade på fick hon fritt utveckla sina teorier som om dessa vore vetenskapliga fakta huggna i sten.

    Har själv skrivit till P1 och kritiserat programmet för att ha belyst köttätande och köttproduktion enbart från veganhåll. Det här fenomenet är inte ovanligt i P1:s s.k. vetenskapliga program. Man blir ofta besviken både på ensidigheten i innehållet och okunnigheten hos programledarna. Det finns naturligtvis undantag men allt jag hört hittills i P1 rörande kost och näringslära har varit lika ensidigt hanterat och så gott som alltid har någon av de kända LCHF-antagonisterna fått komma till tals och deras medverkande har fått stå som en bekräftelse på att programmet har en seriös vetenskaplig prägel.

    Fick tyvärr inget svar från P1 på min kritik!

  12. 12

    Ologiskt resonemang,bluffar medan hon i folkhälsans namn förtroendeingivande blickar in i tevetittarnas ögon (Jfr Annika LInde)

  13. 13
    Tombola säger

    Men nog verkar Hellenius vara en värdig arvtagerska till den kunskap som Rössner byggde upp på sin tid – och lika framgångsrik verkan hon bli oxå,,,,

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 Lennart N.:
    Jag skullle tro att det finns ett starkt veganinslag bland medarbetarna på P1:s vetenskapliga redaktion.
    Och ju mera LCHF sprider sig desto hätskare blir veganerna.
    Vi arbetar i motvind.

  15. 15
    Ann Kristin säger

    Man borde kunna anmäla Kropp och själ för granskning. Enligt dessa kriterier:

    ”Man övervakar att Sveriges televisions, Sveriges radios och Utbildningsradions program lever upp till de regler som gäller för sändningar i SVT, SR och UR. Dessa handlar om:[5]

    opartiskhet
    saklighet
    respekt för privatlivet
    beriktigande och genmäle
    mediets genomslagskraft
    våld och pornografi
    otillbörligt kommersiellt gynnande
    sändningsbeteckning
    reklam
    sponsring
    produktplacering”

    Här brister man ju på de första två punkterna. Huruvida de otillbörligt gynnar damen med spenatpillret vet jag inte.

  16. 16
    Lennart N. säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Dessa figurer (veganerna) börjar också mer och mer dyka upp i officiella sammanhang med akademiska titlar och framställs som t.ex. ”kommunens miljöexpert” o.s.v. vilket kanske gör att gemene man tror att det ligger någonting i deras förvrängda syn på tillvaron? Lite motvind behövs men ve och fasa för denna utveckling!!

    @ Ann Kristin:
    Hade C E-A kopplats ihop med spenatpillret hade man brustit på ytterligare 4 punkter! Nu bidrog man ”bara” till att, utan att förstå sambanden, missgynna all köttproduktion till förmån för spannmålsodlarna och skräpmatsindustrin. Man hade till och med ett inslag om produktion av laboratorieodlat kött som vissa veganer ivrigt verkar vänta på skall bli kommersiellt möjligt! Undra varför??

  17. 17

    Ann Kristin Skrev:

    Man borde kunna anmäla Kropp och själ för granskning. Enligt dessa kriterier:
    ”Man övervakar att Sveriges televisions, Sveriges radios och Utbildningsradions program lever upp till de regler som gäller för sändningar i SVT, SR och UR. Dessa handlar om:[5]
    opartiskhet
    saklighet…

    Här brister man ju på de första två punkterna. Huruvida de otillbörligt gynnar damen med spenatpillret vet jag inte.

    https://www.radioochtv.se/Tillsyn/Granskning-av-program/

    Både för att frias eller fällas krävs ju att någon läser och tar ställning. Det kan ju vara tillräckligt för att markera!

  18. 18
    Konsument säger

    Tidningen Fokus, maj 2009. Samarbetet med Pfizer

    https://www.fokus.se/2009/05/den-nya-halsokosten/

    …”Det brukar sägas att man ska ta vara på vardagsmotionen och ta trapporna. Mai-Lis Hellénius ursäktar sig med att hennes sällskap bär på tunga väskor, när vi ändå kliver in i hissen för att åka en våning upp i den betongbunker som är Nynäshamns sjukhus. I ett konferensrum där uppe dukar cateringkillen från läkemedelsföretaget Pfizer fram ett trettiotal plastförpackade lunchsallader och burkar med mineralvatten. Huvudpersonen själv, Sveriges enda professor i kardiovaskulär prevention, tuggar snabbt i sig sin sallad och sköljer ner den med favoritdrycken Cola Light.”…

  19. 19
    Kjell J säger

    @ Karin:
    Ralf Sundberg har ett par inlägg om rött kött i sin blogg. Betydligt högre trovärdighet än p1 och diverse vinklade och okunniga tidningsartiklar.
    https://iloapp.ralfsundberg.se/blog/blogg?Home&desktop

  20. 20
    Kattmoster säger

    Om jag tittar mig omkring skulle jag gissa att ökningen beror på fettskrämdheten. På min arbetsplats serveras fredagsfika, som grupper ur personalen ordnar. Är det de över 50 som fixar fikat blir det Bregott på brödet. Är det de yngre som ordnar det blir det Lätta eller Becel. Jag ser också hur de yngre proppar i sig kolhydrater samtidigt som de i övrigt äter extremt fettsnåla produkter.

  21. 21
    Kattmoster säger

    @ 1 Konsument:

    Så kan det kanske vara – även om jag anser att man ska vara försiktig med att dra slutsatsen att låg utbildning = dåliga kostvanor. Det blir lätt en von oben-attityd där man antyder att den som har en låg utbildning är dum i huvudet. Det är ju inte heller så att bra mat nödvändigtvis är dyrare.

    På mitt jobb är det för övrigt så att de som har de sämsta kostvanorna är de unga och högutbildade (och då talar vi om minst 4,5 års universitetsutbildning). De TROR verkligen att de äter ”nyttigt” där de sitter med sin kolhydratstinna och fettfattiga mat.

  22. 22
    Kattmoster säger

    @ 3 Mayne Sundewall Hopkins:

    Äh, det är de där gamla vanliga fördomarna. Är man lågutbildad är man korkad. Talar man dessutom skånska så är man ännu dummare i huvudet. Det kan vi som bor i Skåne se tydligt, särskilt nu om sommaren när det dyker upp en massa ”smarta” stockholmare här och på alla vis försöker få oss att begripa hur korkade vi är. Det är konstigt att de alls vill sätta sin fot i denna landsända med ett så obegåvat folk. Antagligen gör de det av ren godhet. De förbarmar sig över oss så att vi ska få ta del av deras begåvning och kultur, allt i hopp om att vi ska bli som de.

  23. 23
    stenbj säger

    Kanske dom stackrarna lyssnade på mördande reklam om hälsosam kost som t.ex fettfri yougurt. Med 14% socker varje frukost blir hjärtattack snart ett faktum om man tror på SLV-backade hälsobudskap, vare sig man är från Stockholm eller Skåne….

    En faktabrikett om denna mördande hälsodryck:
    https://caloriecount.about.com/calories-yoplait-light-yogurt-i59

    Cancer : Socker sänker IGFBP-1 som annars ser till att IGF-1 ej orsakar cancer….
    Hjärta: NFAT som skadar blodkärl ökar med ökat blodsocker, förmodligen varje gång.

  24. 24

    Piltson Skrev:

    Karin Skrev:

    Ngn tant på livsmedelverket och ngn kvinnlig professor från Lund

    Det finns minst fyra vilsna ”tanter” på Livsmedelsverket och det finns åtminstone två kvinniliga professorer i Sverige som energiskt motarbetar folkhälsan i landet. Men jag studsar ändå på könsrolltänkandet.

    Det finns även diverse manliga charlataner (klicka ”Piltson” ovan), och så snart en emeriteras verkar två nya dyka fram.

    Syftet med uttrycket var verkligen inte att påstå att nån slags tantmaffia styr antiköttkampanjen. Jag tror majoriteten av veganerna är män. Men i det här fallet mindes jag inte namnen på personerna och den ena var verkligen en tant i sitt sätt att prata och den andra var professor, kvinna och från Lund.

  25. 25

    Kjell J Skrev:

    @ Karin:
    Ralf Sundberg har ett par inlägg om rött kött i sin blogg. Betydligt högre trovärdighet än p1 och diverse vinklade och okunniga tidningsartiklar.
    https://iloapp.ralfsundberg.se/blog/blogg?Home&desktop

    Ska skocka över detta. Men eftersom journalisten hänvisar till ”forskning”dock ej några namngivna källor så skulle jag vilja vara mer seriös och skicka över några källor på motsatsen till vad hon säger.

  26. 26

    Annika Dahlqvist Skrev:

    sändningsbeteckning

    Annika: Har du nån bra länk med hårda fakta som jag kan slå i huvet på chefredaktören? I vår mejlkonversation hänvisar hon hela tiden till ”internationell forskning” utan att redovisa någon som helst källa. Jag vill vara mer seriös..

  27. 27

    Lennart N. Skrev:

    @ Karin:
    Professorn från Lund var Charlotte Erlanson-Albertsson som är expert på att plocka förklaringar rakt ur luften och presentera dessa på ett sätt som om det vore självklarheter och hon får för det mesta stå oemotsagd. När hon blir emotsagd av t.ex. Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) bemöts detta med arrogans och oförskämdhet. I det program som Du lyssnade på fick hon fritt utveckla sina teorier som om dessa vore vetenskapliga fakta huggna i sten.

    Har själv skrivit till P1 och kritiserat programmet för att ha belyst köttätande och köttproduktion enbart från veganhåll. Det här fenomenet är inte ovanligt i P1:s s.k. vetenskapliga program. Man blir ofta besviken både på ensidigheten i innehållet och okunnigheten hos programledarna. Det finns naturligtvis undantag men allt jag hört hittills i P1 rörande kost och näringslära har varit lika ensidigt hanterat och så gott som alltid har någon av de kända LCHF-antagonisterna fått komma till tals och deras medverkande har fått stå som en bekräftelse på att programmet har en seriös vetenskaplig prägel.

    Fick tyvärr inget svar från P1 på min kritik!

    Lennart: Jag skickade ett mejl till chefredaktören och fick svar på en gång. Men vilket mesigt svar…. Funderar på att lägga ut det här. Är det olagligt?

  28. 28
    Konsument säger

    Kattmoster Skrev:

    @ 1 Konsument:
    Så kan det kanske vara – även om jag anser att man ska vara försiktig med att dra slutsatsen att låg utbildning = dåliga kostvanor. Det blir lätt en von oben-attityd där man antyder att den som har en låg utbildning är dum i huvudet. Det är ju inte heller så att bra mat nödvändigtvis är dyrare.
    På mitt jobb är det för övrigt så att de som har de sämsta kostvanorna är de unga och högutbildade (och då talar vi om minst 4,5 års universitetsutbildning). De TROR verkligen att de äter ”nyttigt” där de sitter med sin kolhydratstinna och fettfattiga mat.

    Min koppling var ju framförallt ”låg utbildning = låg lön”, och av den anledning, dvs begränsat med hushållskassa, så kanske man väljer det som är billigast – kanske 2 pkt Lätta för 20 kronor istf ett paket Bregott för 27:90.

    Det hade inget med intelligens att göra.

  29. 29
    Lennart N. säger

    @ Karin:
    Har svårt att tänka mig att det skulle vara olagligt men om svaret går i en mycket personlig anda kan man ju i så fall utelämna valda delar.

    Skicka gärna till mig (info@askforit.nu) om Du inte vill lägga ut! Jag är nyfiken! 🙂

  30. 30

    Lennart N. Skrev:

    @ Karin:
    Har svårt att tänka mig att det skulle vara olagligt men om svaret går i en mycket personlig anda kan man ju i så fall utelämna valda delar.
    Skicka gärna till mig (info@askforit.nu) om Du inte vill lägga ut! Jag är nyfiken!

    Lennart. Jag skrev ju faktiskt till chefredaktör Ulrika Hjalmarsson Neideman så det borde ju vara ok att publicera hennes svar.
    Här kommer min fråga
    hej Ulrika
    du har säkert fått fler mejl med åsikter som liknar mina.
    Jag vill bara kort påpeka att det finns forskning som visar på motsatsen till allt som helt okritiskt nämndes som fakta angående köttets farlighet i programmet.
    OCH: processade sk vegetariska produkter är inte särskilt miljövänliga eller hälsofrämjande heller. Du menar säkert att det är ett annat program men om man nämner de sk alternativen till kött måste man ju tala om vad man menar och jämföra ”farligheten”
    Är det månne din egen inställning till kost som lyser igenom? Är detta verklign objektiv journalistik?

    och Ulrikas svar

    Hej Karin,
    Det är faktiskt inte särskilt många som har uttryckt en liknande åsikt kring programmet om kött.
    Jag tycker heller inte alls att vi okritiskt uttryckte åsikter om köttets farlighet i programmet. Vi refererade till internationell o svensk cancerforskning där det råder stor enighet inom forskarvärlden och refererade till de ökade risker som man tror att rött kött bidrar till men där det ännu inte finns tillräckligt med belägg för att vara säker. Därför rekommenderas att man inte bör äta mer än 500 g kött i veckan. Den absolut största delen av befolkningen äter kött, konsumtionen ökar dessutom snabbt. Många äter kött utan att ens reflektera över det. Vi anser att det är del av vårt journalistiska uppdrag att ifrågasätta sådant som människor gör som påverkar deras hälsa, både sådant som är bra o dåligt. Det handlar överhuvudtaget inte om några privata åsikter kring mat, vårt program har till uppdrag att kritiskt granska sånt som har med vår hälsa att göra. Det tycker jag att vi har gjort i detta fallet. Hur människor sedan väljer att hantera den informationen och vad de själva väljer att äta, det är en annan fråga.
    Vänligen Ulrika, kropp o själ

  31. 31

    Konsument Skrev:

    Min koppling var ju framförallt ”låg utbildning = låg lön”, och av den anledning, dvs begränsat med hushållskassa, så kanske man väljer det som är billigast – kanske 2 pkt Lätta för 20 kronor istf ett paket Bregott för 27:90.

    Min erfarenhet är att arteget kosthåll (mindre än 20 % kolhydrater/socker) ÄR ca 20 % billigare – relativt när jag åt normalkost späckad med som minst ca 60 % kolhydrater/socker.

  32. 32
    Lennart N. säger

    @ karin:
    Ja, det var ju ett väntat svar! 🙂

    Skönt att veta att våra cancerforskare är eniga om att man tror……….!

    Damen från livsmedelsverket sa dessutom att det finns inga nationella rekommendationer avs. vilken mängd kött man bör äta per vecka (till reporterns stora fasa) så vad dessa 500g kommer ifrån minns jag inte? Får nog lyssna på programmet igen.

    Beskriva köttätande på det sättet man gjorde i programmet är definitivt att ta ställning mot.
    Hennes personliga åsikter lyser dessutom tydligt igenom i hennes svar eller också tycker hon bara att hon förmedlar en allmän uppfattning understödd av ”troende” cancerforskare!

  33. 33

    – Hjärtflimmer i 60-årsåldern är inte ovanligt. Symtomen är bland annat hjärtklappning och trötthet. Flimmer är en ålderssjukdom och alltså vanligare i hög ålder. Flimmer är också vanligare bland kvinnor än män eftersom kvinnor blir äldre. Många vet inte om att de är drabbade eftersom flimret inte ger så mycket symtom när man blir äldre. Är man frisk i övrigt behöver man inte oroa sig för flimmer.

  34. 34

    Hej. Ny här. Vet ej var jag kan skriva detta så det hamnade här. Annika jag är väldigt intresserad av dina åsikter (om du är ordentligt påläst om honom) av denna mannen och hans studier på hjärtsjukdom. Tack på förhand! Mvh Gun
    Dean Ornish heart diet

  35. 35
    Annika Dahlqvist säger

    @ 34 Gun:
    Har du en bra jämförande behandlingsstudie av Ornish som visar att hans fettsnåla (vegetariska?) kost ger ett bättre utfall på hjårtsjukdom och död än lågkolhydrat-högfett?

  36. 36
    Annika Dahlqvist säger

    @ 34 Gun:
    Jag fick på mailen en länk till en diskussion med Ornish. Läs och bedöm själv.
    Jag brukar annars svara att var och en får prova olika kostmodeller och se vilken som passar bäst för den. Den kost som man mår bra på, och blir fri från sina krämpor och sjukdomar av, är ett bra tecken på vad som passar en själv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa