Genus-problem i LCHF?

Jag såg hos Kostdoktorn att Ultimat.nu hade skrivit om genus-problematik i LCHF-magasinet.
Lite rätt har hon kanske. Jag tycker att det är tveksamt att betona skillnader mellan könen i fråga om LCHF. Vissa aspekter kan vara gällande för respektive kön, men det kan också vara tvärtom. Det är onödigt att betona könsskillnader, för det kan ofta bli fel.

 

Comments

  1. 1

    ”Det är onödigt att betona könsskillnader, för det kan ofta bli fel.”

    VÄL TALAT ❗

  2. 2

    Jag har just kollat på följande video


    https://www.youtube.com/watch?v=OvE7WWuJp-U&feature=


    – och den beskriver rätt väl hur lite lätt det kan vara att ta till sig NYTT. Så en stor portion tålamod krävs när hen vill förändra sig själv – och därmed världen.

  3. 3
    Lena Alatalo säger

    Det fanns en efterfragan for mat speciellt for kvinnor.

  4. 4
    Tombola säger

    Skulle nog gissa att det är relevant för en viktminskande kvinna hur många barn hon fött,,,,

    Men det var ett bra inlägg som fick mig att hitta Anna Hallens blogg, finns mycket läsvärt där som jag inte hade en aning om,,,

  5. 5
    Helge Andersson säger

    Genusperspektivet har tagit och tar alldeles för stor plats i samhällsdebattten, personligen tror jag huvudorsaken är att få bort fokusen från verkliga politiska frågor som är betydligt mer reella och verkliga.

    Idag debatterar vi hypotetiska klimathot om hundra år, om verkliga och overkliga genusproblem, men inte banker, arbetslöshet, självmord, överdrivet/felaktigt användande av läkemedel. Kostdebatten försöker man slå ihjäl men har inte lyckats med ännu.

  6. 6

    Genusvetenskap? Ett sätt att inom systemet inordna allt som rör könen. Ett sätt att styra, tillämpa makt, fördela samhällsansvaret osv.

  7. 7
    Per-Åke säger

    Det skulle också vara välgörande om debattörer (framförallt i genussammanhang) lärde sig att skilja mellan vad som är normalt och vad som är normativt.

    Vad som är normalt anger hur något (efter observation utan förutfattade meningar) är. Ofta får man spridning i resultatet av observationerna och resultatet kan oftast beskrivas väl med en normalfördelningskurva.
    Se: https://sv.wikipedia.org/wiki/Normalf%C3%B6rdelning . Om man observerar att män och kvinnor har olika matvanor (tex observerar mängden intag av biff per månad) kommer alltså kurvorna att bli olika för män och kvinnor, och man kan med viss säkerhet (beroende på mängden observationer och kurvans exakta utseende) säga att beteendet är normalt (med en viss signifikans).

    Ett normativ utsaga beskriver däremot hur något skall, eller åtminstone bör, vara, baserat på någon form av auktoritet.

    Att ett beteende är nomalt betyder inte att det är normativt. Och ett normativt beteende behöver inte bli normalt om människor vägrar att anpassa sig.

  8. 8

    @ Per-Åke:

    Det var det bästa inlägget jag har sett hittills i denna debatt.

    F.ö. anser jag att man bör ha som mål att avskaffa auktoriteter så långt det är möjligt. De har ju ändå oftast fel.

  9. 9
    yvonnel säger

    @ Helge Andersson:
    Så mycket rätt jag tror att du har i ditt påpekande om vad som de fakto är väsentligt.
    Väl tänkt!

  10. 10

    Men varför inte? Här handlar det om att kvinnor kanske inte gillar samma lchf-mat. Det har jag själv upplevt. Kvinnor i min bekantskapskrets rynkar på näsan åt min ”manliga” frukost bestående av bacon och ägg. Det finns säkert fler exempel som jag inte känner till.
    Enligt min mening är det t.ex. viktigt för lchf-wannabees att få veta att det är helt ok att äta efter eget huvud inom ramen för lchf. Kvinnor kan annars skrämmas bort från denna nyttiga kost.

  11. 11
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Tänker man tillbaka till ’då-för-tiden’, behövde de som jagade antagligen mer animaliskt protein än de som samlade rötter och annat. Om jägarna behövde mer muskelmassa är det ju inte konstigt om människor fortfarande har olika behov beträffande kosten. Det går säkert att vara LCHF-flexibel liksom med så mycket annat i livet. Vad vi väljer beror säkert också på våra gener, oberoende av om vi är män eller kvinnor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa