Skatt på kött – nej tack!

Karin Nilsson, Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Centerpartiet, har skrivit en bra insändare i Smålandsposten: Skatt på kött – Nej tack!
Hon har bra argument, som att avskogningen i världen orsakar att Sverige bör bli självförsörjande på kött så att vi inte behöver utnyttja andra länders resurser, Sverige har en bättre djurhållning och miljöpolitik än många andra länder.

Hon tycker att tjänstemän på Jordbruksverket inte bör föra fram sina privata åsikter i Verkets namn.

 

Comments

  1. 1

    Precis detta var ju extra bra:

    ”Jag fortsätter gärna den politiska debatten i de politiska forum där den hör hemma, både lokalt och nationellt, men har svårt att acceptera att man som aktiv miljö­partist och myndighetstjänsteman använder arbetsplatsen för sina egna politiska utspel. ”

  2. 2

    Bra gjort av Karin Nilsson ❗

  3. 3

    Bra skrivet! Det var bl a annat detta jag reagerade mot i denna dokusåpa om köttskatt… att en statlig myndighet anser sig har rätten att ”på eget initiativ” ta fram en utredning som bekostas av skattebetalarna utan att vare sig regeringen eller riksdagen beställt någon sådan utredning.

    Särskilt absurt var det eftersom socker- och fettskatt enligt dansk modell redan diskuterats i Sverige och det var uppenbart att riksdagens majoritet inte var intresserad av särskatter på olika livsmedel.

  4. 4
    Konsument säger

    Vi har ju redan skatt på allt som vi konsumenter köper, alla prylar och alla livsmedel. Moms heter det! 25% vill jag minnas. Utom på restauranger, där är momsen sänkt. Just där äts massor av kött.

  5. 5

    ”man som aktiv miljö­partist och myndighetstjänsteman”

    Vem syftar hon på?

  6. 6
    Broder Tuck säger

    Va? Politiker som tänker förnuftigt, ska ringa Guinness rekordbok och tipsa att vi har hittat en 🙂

  7. 7

    Problemet är att dessa figurer inte har förstått hur en demokrati fungerar – folket väljer dess företrädare genom politiska partier vilka sedan anger hur olika funktioner skall arbeta – det är alltså inte upp till varje enskild tjänsteman att vara sin egen ”politiker” och uttrycka sina egna åsikter i en politiskt styrd verksamhet som nu har skett – de får faktiskt finna sig i att gå och rösta som vi alla andra!

    Vi ser samma sak när det gäller skolmaten – småpampar av olika kalibrar sitter och bestämmer om sådant de inte vet särskilt mycket om.

    Och kommer vi upp en nivå till och granskar SLV:s propaganda kommer vi snabbt att finna att de anser att det saknas forskning om LCHF men att de anser att det är farligt – oproffsigt som ett habilt elevarbete på gymnasienivå – en statlig myndighet borde kunna göra bättre från sig!

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    @ 7 Tombola:
    De fundamentalistiska veganerna och djurrättsaktivisterna tror inte på demokrati. De anser att de ska påverka samhället enligt sina åsikter, utan begränsningar. De infiltrerar i alla sammanhang de kan komma på, som myndigheter, politiska partier och media.

  9. 9
    ADHD mamman säger

    Även om köttindustrin är bättre här än i många andra länder, finns missförhållanden även här, som med allt industriproducerat kött, sämre djurhållning och hög andel kraftfoder på sojabönor mm. Problemet är det specialiserade jordbruket, där kött massproduceras på ett ställe och vegetabilier massproduceras på ett annat ställe. Om man har en bild av det svenska jordbruket med djur som springer fritt i hagarna, bör man vakna upp. Jag jobbar med ekologi och har besökt gårdar, slakterier. Industrikött gynnar inte den biologiska mångfalden och det naturliga kretsloppet vare sig det är svenskt eller importerat. Betesdjur och växter ska leva i symbios och vi bör äta måttliga mängder av animaliska produkter från gräsbetat ekologiskt kött istället för att frossa i industrikött. LCHF innebär inte att man måste äta en överdriven konsumtion av kött eller ta köttindustrin i försvar. Vi lägger en allt mindre del av vår hushållsbudget på mat, ändå klagar vi på att maten är dyr. För min del går inte skiljelinjen mellan svenskt och importerat kött, utan mellan ekologiskt och industrikött. Om jag får välja, köper jag hellre importerat ekologiskt kött än svenskt konventionellt, men helst så klart både svenskt och ekologiskt. Svenskt är iallafall ingen garanti för schysst producerat kött. Folk tycks glömma ganska fort efter varje djurskandal. Här är en länk till en film om köttindustrin som är sevärd.

    https://www.ur.se/Produkter/170958-Varlden-Alskade-kott

  10. 10

    @ ADHD mamman:

    Stor skillnad i smak på ekologiska och vanliga ägg – har en känsla att de vanliga äggen är mindre och att prisskillnaden inte är så stor i slutändan,,,,

    Tittar inte på din film – har sett liknande och det är beklämmande – istället borde närproducerat kött prioriteras men svårigheterna är många gånger att klara av regler för slakt – att vi istället köper kött utifrån som är betydligt sämre behandlat verkar inte bekymmra svenska myndigheter,,,,

  11. 11
    Lennart N. säger

    @ Tombola:
    Nuvarande reglerna för djurhållning, slakt m.m. gör att vi små köttproducenter aldrig får ekonomiska förutsättningar att få ut våra många gånger högkvalitativa produkter på marknaden. Hemslakt är iofs fortfarande tillåtet men bara för eget bruk. Skall man sälja köttet på öppna marknaden krävs att slakt och styckning i princip sker i sjukhusmiljö. Köttet skall dessutom veterinärbesiktigas och kylkedjan får aldrig brytas under distribution till slutkund. Slaktavfallet skall skickas iväg för destruktion vilket naturligtvis kostar pengar. Både kött och slaktrester betraktas som högriskavfall innan alla dessa villkor är uppfyllda. Småskaligt, ekologiskt, närproducerat, näringsrikt och lokalt slaktat är i bästa falla ett nollsummespel.
    Medlemsskapet i EU har dessutom lett till ett blankett- och kontrollraseri oavsett om man har 10 får eller 200.

  12. 12
    Konsument säger

    @ Lennart N.:

    Nollsummespel? Det låter förskräckligt att det ska vara på det sättet.

    Visst är det väl ändå så att små/mindre köttproducenter slår sig ihop och bildar typ kooperativ där slakt och styckning görs gemensamt. Det finns ju ett antal exempel på sådana gemensamma anläggningar som säljer direkt till konsument via gårdsförsäljning eller beställning via t ex Internet.

    Vad kan vi göra åt det? Är det vi konsumenter som har makten?

  13. 13
    ADHD mamman säger

    @ Tombola:
    Även näringsvärdet är bättre, så man får ju mer näring för pengarna. I klippet tas bland annat upp negativa hälsoeffekter med köttkonsumtionen. Inte att kött i sig är dåligt, men att kossorna får hög andel sojabönor istället för gräs vilket blir fel balans mellan omega 3 och 6.

    Förstår om du inte vill se filmen. Min kollega klarade inte heller av att se hela för att hon tyckte det var hemskt och det är ok så länge som man gör medvetna val, som du också verkar göra. Problemet är att det finns så många som aldrig skulle se en sådan här film för att dom inte VILL veta och skulle må dåligt av att se filmen, SAMTIDIGT som dom frossar i industrikött. Även om jag tycker att det är dumt att införa en skatt, i synnerhet där man inte gör skillnad på kött och kött, så är det inte främst politikerna utan oss konsumenter som bör ha den värsta kängan. Det är vi som skapar efterfrågan och inget kommer att bli bättre om vi fortsätter köpa billiga skräpvaror.

    Att köttet är närproducerat är bra om man vet att det kommer från en bra gård och att även slakten och förädlingen skett lokalt, annars är närproducerat ingen parameter jag ger mycket för. Transporten till slakteriet eller andra steg i förädlingsprocessen, styck och pack kan ha varit lång. Bättre dock att köttet åkt långt än att djuren åkt långt. Ville bara nämna det då bra livsmedelsval ofta är komplexa och en djungel för oss konsumenter. Om man väljer ekologiskt kött vet man åtminstone att djurhållningen varit bra, att djuren fått naturligt foder och att reglerna för transport och slakt är bättre. Det bästa är förstås om man själv känner någon bonde med bra djurhållning som man kan köpa direkt ifrån.

  14. 14
    ADHD mamman säger

    @ Lennart N.:
    Men då borde kanske vi borde lobba för skatt på industrikött, så att köttkonsumtionen minskar och så att dom småskaliga ekologiska producenterna gynnas. Skatten skulle kunna gå till bidrag för att ställa om sitt jordbruk till ekologisk produktion. Även lobba för lite mindre strikta regler för hemslakt och även kunna sälja lite opastöriserad mjölk. Givetvis med regler och kontroller för säkerhet och hygien, men på en rimlig nivå. Konsumenterna har ju sin valmöjlighet. I så fall är jag med på en skatt.

  15. 15
    Thomas Thombola Jansson säger

    Lennart N. Skrev:

    @ Tombola:
    Nuvarande reglerna för djurhållning, slakt m.m. gör att vi små köttproducenter aldrig får ekonomiska förutsättningar att få ut våra många gånger högkvalitativa produkter på marknaden. Hemslakt är iofs fortfarande tillåtet men bara för eget bruk. Skall man sälja köttet på öppna marknaden krävs att slakt och styckning i princip sker i sjukhusmiljö. Köttet skall dessutom veterinärbesiktigas och kylkedjan får aldrig brytas under distribution till slutkund. Slaktavfallet skall skickas iväg för destruktion vilket naturligtvis kostar pengar. Både kött och slaktrester betraktas som högriskavfall innan alla dessa villkor är uppfyllda. Småskaligt, ekologiskt, närproducerat, näringsrikt och lokalt slaktat är i bästa falla ett nollsummespel.
    Medlemsskapet i EU har dessutom lett till ett blankett- och kontrollraseri oavsett om man har 10 får eller 200.

    Jag är väl insatt – har haft egna djur men det blev för dyrt,,,,,

  16. 16

    Jag brukar köpa naturbeteskött från sydamerika. Jag tror djuren är mycket lyckligare när de får gå och beta på pampas hela året innan de slaktas, jämfört med att stå inomhus i Sverige och befinna sig i ett land med 6 månader mer eller mindre mörker. Har köpt dyrt, närproducerat kött som inte var ett dugg bättre. Man får nog passa sig som konsument så att man inte luras att tro att allt är bättre bara för att djuren är närslaktade till dubbla priset.

  17. 17

    @ Lars M:
    Funderat över varför det är dyrare med kött närproducerat ? Trots dyra transporter ? Men ja man får tro att kött från Sydamerika kan va bra ! Eller ? Nån som verkligen vet ?

  18. 18
    ADHD mamman säger

    Det fungerar antagligen i Sydamerika som här, dvs det finns bra och mindre bra alternativ på kött. Svårt att veta. Jag tror ändå att det bästa är att äta svenskt ekologiskt kött i mindre mängder istället. Vi har ett helt ekosystem med beteshagar och dess växtlighet och djurliv att bevara, med betesdjur och grödor i symbios. Betesdjuren i Sverige är oumbärliga för att bevara den biologiska mångfalden. Det är inte synd om djuren för att det är vinter 6 månader om året, det går att ha en bra djurvälfärd ändå.

  19. 19

    Inser mer och mer hur lyckligt lottad man är trots alla andra problem och bekymmer, närproducerat och ekologiskt kött har jag alltid ätit, inga transporter bara besväret att bära hem älgköttet på ryggen från skogen.. När jag växte upp så hade ju väldigt många här kvar sina små jordbruk så riktigt gräsbeteskött fanns också att äta + hemgris, hemägg, äkta opastöriserad mjölk från fjällkon att dricka.. De e nästan så man blir lite nostalgisk när man tänker tillbaks, men dom tiderna är förbi och dom kommer nog aldrig tillbaks hur mycket man än önskar det, tyvärr. Jag trodde en gång att när miljöpartiet kom in i riksdan att det skulle bli omrört i grytan – men icke, det blev ännu ett storstadsparti som gör sitt bästa för att det ska vara omöjligt för folk att leva och verka på landsbygden.. Att enstaka politiker verkar vettiga som hon i detta debattinlägg är ju bra men dom är alltför få för att det ska ha någon verkan, tyvärr så lär jag bli soffliggare i nästa val..

  20. 20
    Spanstind säger

    @ Konsument:
    Konsumenten har alltid den slutgiltiga makten. Det som inte går att sälja försvinner från marknaden
    fortare än kvickt. Att konsumenterna blir vilseledda av såväl media som myndigheter är en annan
    fråga…

  21. 21

    Ett exempel på hur dumma vi svenskar kan vara, är det faktum att vi hellre väljer kött i butiken som det står ”Svenskt kött” på än något annat kött.

    Svensk köttpropaganda har fått oss att tro att svenskt kött är bättre än utländskt kött, bara för att ett och annat parti av importerat kött testat positivt för salmonella. Svenska journalister är heller inte sena att gå lobbyn till mötes, och med krigsrubriker skriva om det importerade salmonellaköttet. Senast var det billigt nötkött från Irland som Coop sålde till extrapris. Var köpte deras uppköpare det, kan man ju fråga sig?

    Svenskt industriellt producerat kött är inte ett dugg bättre än annat industriellt producerat kött. Djuren står inlåsta lika länge, har lika liten yta att röra sig på och ser knappt solljus mer än under några korta sommarmånader. Och matas dessutom med articifiellt foder. Det enda som möjligen skulle kunna tala till svenska köttproducenters fördel är transporterna och det faktum att vi avlivar djuren under mindre inhumana former än vad som är tillåtet utomlands.

    Om vi nu överhuvudtaget ska ta oss rätten att döda andra levande varelser, så ska de åtminstone ha levt ett lyckligt liv och de ska avlivas under så smärtfria former som möjligt.

  22. 22
    Spanstind säger

    @ Lars M:
    Industriellt? Kyckling och grisar – ja. Nötkött är den minst industriella uppfödningsformen.
    Oavsett ursprung.
    Inlåsta? Vad ” fan ” tror du dig veta?
    Läst lite för mycket veganpropaganda måhända?

  23. 23
    ADHD mamman säger

    @ Spanstind:
    Lars har en poäng med att industrikött ät industrikött oavsett om det är svenskt eller inte. Stora djurbesättningar med hundratals djur och specialiserat jordbruk där foder, djuren och gödsel inte omsätts på ett naturligt sätt, där djuren betraktas som ett serienummer istället för en biologisk individ, där de göds på sojabönor för att växa så snabbt som möjligt. Det är industrikött. Stor skillnad från mindre gårdar med ekologisk uppfödning, som får beta fritt så mycket som möjligt och där gödsel får tas hand och ge liv åt nya grödor. Se gärna filmen i länken jag publicerade ovan.

  24. 24

    Spanstind Skrev:

    @ Lars M:
    Industriellt? Kyckling och grisar – ja. Nötkött är den minst industriella uppfödningsformen.
    Oavsett ursprung.
    Inlåsta? Vad ” fan ” tror du dig veta?
    Läst lite för mycket veganpropaganda måhända?

    Nötkött – den minst industriella uppfödningsformen? Hur menar du att vi ska tolka det? Som att det inte är någon skillnad mellan industriell nötköttsuppfödning och gräsbeteskött?

    Ditt vegantjafs hör mer hemma där solen inte skiner…

  25. 25
    Spanstind säger

    @ Lars M:
    Hur ser din uppfattning om ” industriell ” uppfödning ut?
    Att producera gräsbeteskött i Sverige fungerar bra delar av året. I övrigt
    är det konserverat gräs som gäller. Ekologiskt eller ej.
    Spannmål & soja är dyrare fodermedel som används i liten omfattning i ren
    köttproduktion ( större omfattning i mjölksektorn ).
    Uppenbart att du har en ( svart / vit ) vrångbild av hur verkligheten ser ut.
    Därför frågeställningen om veganpropaganda.
    Är f d mjölkbonde ( 25 år ) och har garanterat bättre koll på dessa förhållanden
    än folkflertalet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa