Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 201

  Ang. arteriografmätning , finns det några bra studier att hänvisa till?

 2. 202
  Nisse Hult says:
 3. 203

  Nisse Hult, jag upprepar min fråga: På vilket sätt påverkar utfallet av en arteriografmätning situationen för någon med högt blodtryck? Är inte blodtrycket lika illa oavsett graden artärstyvhet? Och behövliga åtgärder, i form av ändrad livsstil, och, när så krävs, medicinering, samma?

  Min ålder och andra data kring mitt problem med blodtrycket framgår av flera kommentarer, från 163 och framåt.

 4. 204

  @202

  Det var även det enda jag också hittade vid googlande och här;
  http://gunnarfnyberg.blogspot.se/
  och här påstås det att det används på Sahlgrenska och KI, fast det det verkar inte göra det idag, 2017…
  http://www.arteriografi.se/Arteriograf.html

  Verkar som allt ovanst. är från omkring 2010. Varför har det inte uppmärksammats mer och varför inte på våra sjukhus?
  Känns som en hund begraven nånstans….

 5. 205
  Göran Sjöberg says:

  För några år sedan tittade jag lite närmare på denna pulsmätningsteknik och insåg att den hade inneboende starka begränsningar även om jag tror att det kan vara ett verktyg att ”enkelt” undersöka förändringar/förbättringar i ådrorna.

  Man kan se om en livsstilsförändring ”leder åt rätt håll” men knappast mer.

  Blodtrycksmätningar är ”enklare” och mer ”rakt på sak” men är även de högst diskutabla och mer ett sätt för Big Pharma att fortsätta med sitt avancerade kvacksalveri.

 6. 206
  Lars-Åke Frykholm says:

  Med Amlodipin hamnade jag runt 140/85. När jag började med rödbetsjuice så sjönk det till 128 / 75
  plus lite B& B12

  Rödbetsjuice föryngrar ådrorna

 7. 207

  Håller med om att rödbetsjuice är bra och jag dricker det också. Synd bara att den innehåller så mycket socker. Rödbetor kan ju användas till att framställa socker (enl. Wikipedia) och juicen är lika söt som läsk. Och då är det vanlig sackaros vad jag förstår (hälften glukos, hälften fruktos ). Lite synd att trigga insulinet, tänker jag, särskilt å morgonen. Det är väl ungefär som att dricka fruktjuice? Finns någon juice med sockret borttaget? Det är ju nitratet man vill åt, som blir nitrit, som blir NO, vilket gör kärlen mjukare och vidgar dem. Jag tar ibland arginin och citrullin istället, särskilt på morgonen. Det ger ju NO också, utan sockret. Om än kanske inte lika effektivt som rödbeta? Jag äter/dricker mycket bladgrönsaker också, som spenat, rucola m.m. De innehåller också nitrat, men jag har inte hittat information om mängden nitrat i rödbetor, rödbetsjuice respektive bladgrönsaker. Synpunkter?

 8. 208
  XMargareta says:

  Det finns syrad rödbetsjuice, Biotta.

  Sjäv syrar jag grönsaker.
  Mängden socker minskar rejält då, vet ej hur mycket, men jag mår utmärkt,
  när jag äter det.

  I min syrning, som jag gör varje sen höst och sedan äter två portioner av varje dag har jag bl.a. rödbeta.

 9. 209
  Annika Dahlqvist says:

  206 Lars-Åke Frykholm
  Tillskott av vitamin B12 ska endast tas vid konstaterad kobalaminbrist. Överskott är konstaterat toxiskt.

 10. 210

  @ 209
  Hej Annika! Jag tar själv B12 och kan inte hitta någonstans att det skulle vara farligt och kan överdoseras.
  http://www.vitaminb12.se/vitamin-b12-overdosering/

 11. 211
  Annika Dahlqvist says:

  210 jala
  Jag har i alla fall läst att hög halt av kobalamin i blodet har korrelation med tidigare sjukdom och död. Samma med folatöverskott.
  I vilket fall finns det ingen vinst med överskott. Ett enkelt blodprov ger svar på halten i blodet.

 12. 212

  Hej! Längesen jag skrev här nu. Jag fick ju 10 mg Amlopidin + 8 mg Candesartan. Annika gav rådet att om jag behöver minska dosen i framtiden kan jag halvera Amlodipin.

  Medicinen tog effektivt ner mitt blodtryck. Jag började ju också med rödbetsjuice, provar Inokolin, plus tränar m.m. Effekt oklar, men blodtrycket lågt. Efter ett tag lite för lågt. Jag upplevde då och då en överväldigande trötthet, som särskilt tog ut sin rätt på helger. Då var jag tvungen att lägga mig mitt på dagen, för att jag kände mig helt utmattad. Mitt övertryck var då bara drygt 110, och undertrycket 60-70. Tror att det gick för lågt helt enkelt.

  Så nu har jag börjat halvera Amlodipin, som Annika rekommenderade. Det verkar gå jättebra. Har ett något högre blodtryck, men är mycket piggare. När jag nyss tog var det 126/76, när jag är hemma sjuk idag. Ibland när jag kommer hem efter en full dag på jobbet och det är full fart med barnen på kvällen kan det bli uppåt 130/80 och lite över det också, typ 135/85. Men det går aldrig högre än så. Och det är väl acceptabelt under stress? Efter träning blir det lågt igen.

  Tror att jag kanske hittat lämplig nivå för tillfället. Om jag sen kan få ordning på jobbet och trivas mer med det kanske jag behöver ännu mindre nån gång i framtiden. Vi får se. Hur ska jag i så fall trappa ner då? Ska till min husläkare nästa vecka och ska fråga, men är inte säker på att jag får några bra råd.

  För mig är viktigt att jag inte får för högt tryck, för att inte få fler skador på blodkärl, s.k. dissektioner, eller utvidgning av aorta. Men samtidigt kan jag ju inte bli så matt att jag inte orkar med vardagen, tänker jag….

  Har som sagt dåliga gener med föräldrar med högt blodtryck (i gengäld dock ingen cancer alls i släkten – man får väl vara glad för vad man får…) 🙂

 13. 213
  Annika Dahlqvist says:

  212 Mikael
  Om du nu halverat Amlodipin, och sedan behöver sänka medicinen ytterligare, tycker jag att du kan halvera Candesartan till 4 mg. Lycka till!

 14. 214
  Margareta Lindh says:

  Jag är 72 år och har ätit Amlodipine 5 mg och Valsartan 8 mg i drygt 10 år. Blodtrycket är sedan ganska länge 140/85. Min läkare tycker att jag kan pröva att vara utan Amlodipine helt. Dricka rödbetsjuice istället? Det vore så underbart att slippa medicinen och bli ”ren” från piller!

 15. 215
  Annika Dahlqvist says:

  214 Margareta Lindh
  Ditt blodtryck är utmärkt. Du kan gärna försiktigt trappa ner dina blodtrycksmediciner. Jag föreslår i första hand halvering av Amlodipin.
  Strikt LCHF och lite tillskott. Rödbetsjuice, magnesium tex

 16. 216

  Hur liten dos av blodtrycksmedicin skall man ta jag tar candesarstad 2 mg delar alltså tabletten på 4 mg eftersom blodtrycket då rasade till 107/65 och jag blev så yr. Nu har jag ca 117/74. Egentligen vill jag inte stoppa i mig tabletter alls men känner mig kluven. Tar också q10 och vitlökskapslar magnesium. Mitt blodtryck var från början 150/100 utan q10 och vitlökskapslar.
  Har precis tagit kolesterol vilka värden rekommenderas ? Är kvinna 64 år.

 17. 217
  Annika Dahlqvist says:

  216 Pia
  117/74 är ganska lågt blodtryck och då behöver man inte ta blodtrycksmedicin.
  Q10, vitlökskapslar och magnesium låter bra.
  Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. De behöver inte ta statinmedicin.

Speak Your Mind

*