Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 201

  Ang. arteriografmätning , finns det några bra studier att hänvisa till?

 2. 202
  Nisse Hult says:
 3. 203

  Nisse Hult, jag upprepar min fråga: På vilket sätt påverkar utfallet av en arteriografmätning situationen för någon med högt blodtryck? Är inte blodtrycket lika illa oavsett graden artärstyvhet? Och behövliga åtgärder, i form av ändrad livsstil, och, när så krävs, medicinering, samma?

  Min ålder och andra data kring mitt problem med blodtrycket framgår av flera kommentarer, från 163 och framåt.

 4. 204

  @202

  Det var även det enda jag också hittade vid googlande och här;
  http://gunnarfnyberg.blogspot.se/
  och här påstås det att det används på Sahlgrenska och KI, fast det det verkar inte göra det idag, 2017…
  http://www.arteriografi.se/Arteriograf.html

  Verkar som allt ovanst. är från omkring 2010. Varför har det inte uppmärksammats mer och varför inte på våra sjukhus?
  Känns som en hund begraven nånstans….

 5. 205
  Göran Sjöberg says:

  För några år sedan tittade jag lite närmare på denna pulsmätningsteknik och insåg att den hade inneboende starka begränsningar även om jag tror att det kan vara ett verktyg att ”enkelt” undersöka förändringar/förbättringar i ådrorna.

  Man kan se om en livsstilsförändring ”leder åt rätt håll” men knappast mer.

  Blodtrycksmätningar är ”enklare” och mer ”rakt på sak” men är även de högst diskutabla och mer ett sätt för Big Pharma att fortsätta med sitt avancerade kvacksalveri.

 6. 206
  Lars-Åke Frykholm says:

  Med Amlodipin hamnade jag runt 140/85. När jag började med rödbetsjuice så sjönk det till 128 / 75
  plus lite B& B12

  Rödbetsjuice föryngrar ådrorna

 7. 207

  Håller med om att rödbetsjuice är bra och jag dricker det också. Synd bara att den innehåller så mycket socker. Rödbetor kan ju användas till att framställa socker (enl. Wikipedia) och juicen är lika söt som läsk. Och då är det vanlig sackaros vad jag förstår (hälften glukos, hälften fruktos ). Lite synd att trigga insulinet, tänker jag, särskilt å morgonen. Det är väl ungefär som att dricka fruktjuice? Finns någon juice med sockret borttaget? Det är ju nitratet man vill åt, som blir nitrit, som blir NO, vilket gör kärlen mjukare och vidgar dem. Jag tar ibland arginin och citrullin istället, särskilt på morgonen. Det ger ju NO också, utan sockret. Om än kanske inte lika effektivt som rödbeta? Jag äter/dricker mycket bladgrönsaker också, som spenat, rucola m.m. De innehåller också nitrat, men jag har inte hittat information om mängden nitrat i rödbetor, rödbetsjuice respektive bladgrönsaker. Synpunkter?

 8. 208
  XMargareta says:

  Det finns syrad rödbetsjuice, Biotta.

  Sjäv syrar jag grönsaker.
  Mängden socker minskar rejält då, vet ej hur mycket, men jag mår utmärkt,
  när jag äter det.

  I min syrning, som jag gör varje sen höst och sedan äter två portioner av varje dag har jag bl.a. rödbeta.

 9. 209
  Annika Dahlqvist says:

  206 Lars-Åke Frykholm
  Tillskott av vitamin B12 ska endast tas vid konstaterad kobalaminbrist. Överskott är konstaterat toxiskt.

 10. 210

  @ 209
  Hej Annika! Jag tar själv B12 och kan inte hitta någonstans att det skulle vara farligt och kan överdoseras.
  http://www.vitaminb12.se/vitamin-b12-overdosering/

 11. 211
  Annika Dahlqvist says:

  210 jala
  Jag har i alla fall läst att hög halt av kobalamin i blodet har korrelation med tidigare sjukdom och död. Samma med folatöverskott.
  I vilket fall finns det ingen vinst med överskott. Ett enkelt blodprov ger svar på halten i blodet.

Speak Your Mind

*