Blodtrycksmedicinerade kan få mera biverkningar av statiner

Jag såg i nyhetsbrev från Dr Rath en länk till en artikel i The Telegraph, som förmedlade att patienter som äter statiner och blodtrycksmediciner (amlodipin och diltiazem) tillsammans löper större risk att få allvarliga biverkningar av statinerna. Det är just denna medicinkombination (statin och blodtrycksmedicin) som är allra mest vanlig.

Det gäller statinbiverkningar som smärtor, svaghet, kramper, men även de mera ovanliga som muskelsönderfall som leder till njurskada.

 

Comments

 1. 1

  På sid. 57 skriver Ralf Sundberg något som gjorde mig lite skräckslagen. Rörande ”åldringar” står där att akutdoktorerna

  ”inte vågar annat än att följa de riktlinjer som säger att blodtrycket numera bör sänkas till nivåer som friska tjugoåringar har, ofta med katastrofala följder.”

  Kan det verkligen vara så? Vilka sanktioner bryter ut om man vägrar följa sådana ”riktlinjer”? Vore intressant att få höra lite mer om vad slags ”riktlinjer” som förekommer och varför. Duger inte en erfaren läkares eget omdöme, skall han låta sig styras av byråkrater?

  Jag påminns om Ursula Morins öde på walldorfskliniken i grannskapet. Hon fick blodtrycksänkning så att hon blev vanmäktig i badrummet. Blodtryck är en indiviuell sak. Schabloner är alltid av ondo. Skrabanek skrev nånstans att det är brutalt att försöka tvinga in en person med fötter för skonummer 44 i skor nummer 42. Något motsvarande gäller blodtryck, föreställer jag mig.

 2. 2
  Annika Dahlqvist says:

  @ Piltson:
  Jag tror inte att etablissemanget riktigt har klart för sig hur hårt de ska gå åt de läkare som inte följer alla riktlinjer.
  Jag har ju deklarerat att jag är skeptisk till statiner, och att jag inte tycker att det är vettigt att sänka metabolt sjuka människors blodtryck ner till unga friskas nivå. Det finns inga studier som visar att sådan drastisk medikamentell blodtryckssänkning är till nytta.
  Nu är det läkarbrist vilket gör att det är svårt att stöta ut en läkare. Jag fick arbete på min nuvarande vårdcentral, men hade det funnits andra sökande så hade jag kanske blivit utan jobb.

 3. 3

  Hej Annika,

  I USA har det gått ut varningar om man tar Amlodipin så får högst ta 20 mg Simvastatin.
  http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm256581.htm

  Normalt systoliskt blodtryck för en sjuttoårig man (som jag) är 160 mmHg. Så jag finner det onaturligt att försöka tvinga ner blodtrycket till en nivå som gäller för yngre personer.
  Se Høyt blodtrykk – fakta om hypertensjon – http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5670&MainArea_5661=5670:0:15,2688:1:0:0:::0:0&MainLeft_5670=5544:42975::1:5675:4:::0:0

  (Hoppas länkarna fungerar)

 4. 4

  @ Dagge:

  Jag såg att första länken (till FDA) fungerar men inte den till den andra (till http://www.fhi.no).

  Den som vill kan gå in till http://www.fhi.no och till vänster finns det en ‘Stikkordsliste’ där man går in på bokstaven B och letar sig fram till ‘Blodtrykk / høyt blodtrykk (hypertensjon)’ När man klickar på den länken så kommer man till en sida som börjar med

  Prioriterte lenker
  Høyt blodtrykk – fakta om hypertensjon – tryck på denna länk på websidan

  Jag glömde att skriva i förra inlägget att jag slutat med både Simvastatin och en blodtryckssänkande medicin (Atacand) och tidigare med Amlodipin.

 5. 5
  Professor Göran says:

  @ Dagge:

  Intressant!

  Högt blodtryck ingår nog i kroppens försvarsmekanismer.

  Efter tre år på strikt LCHF har jag som 65+ stadigt 105/60.

 6. 6

  Mycket talar nog för att det är läkemedelsbranchen som ligger bakom ”kraven” att nå så låga blodtrycksnivåer som just nu är aktuella – förr var det 100 + åldern som ansågs normalt,,,,

  Jag läser en hel del på Dr Mercolas hemsida och han anser att blodtryck under 160 inte skall behandlas överhuvudtaget med piller.

  Han poängterar dessutom vikten av att få ned insulinhalten då insulin i blodet medför att magnesium inte kommer att tas upp i cellerna med följd av att dessa blir stelare = högre blodtryck. Nu är det ju så att vissa blodtrycksmedininer ökar på blodsockret och i sin tur insulinet och pillercirkusen är snart ett faktum – de flesta läkare är otroligt ivriga på att skriva piller av alla möjliga sorter – har de provision??

  Man kan oxå räkna med att sänka blodtrycket rätt mycket genom att gå ned i vikt, 5 – 20 mmHG/10 kg viktminskning vilket innebär att denna minskning står i paritet med enskilda mediciner.

  Ett annat problem är att VC inte kan ta blodtrycket på rätt sått (i lugn och ro och under flera tillfällen) vilket gör att mängder med människor är medicinerade helt i onödan!

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/08/discover-the-secret-to-lowering-your-blood-pressure-in-15-minutes.aspx

 7. 7

  Jag har en blodtrycksmätare med minnesfunktion här. Dagens avläsning139/46

  Det är rätt långt långt ifrån ”100 plus åldern”, eftersom jag just fyllt 81. Vad kan man nu säga om detta? Skall jag ta blodtryckshöjare – finns sådana?.Jag mår faktiskt rätt bra med detta tryck och arbetar hårt med att rensa fiskdammen nu mellan lövfällningen och första frosten.

  Själv tillskriver jag detta tydligen abnorma blodtryck att jag aldrig äter mjölmat, som tydligt höjer blodtrycket flera snäpp.

 8. 8

  Överlevnaden är större för de som har ett högre blodtryck vid hjärtinfarkt. Något att ta fasta på.
  Med risk för att bli tjatig men det kommer ju nya hit till forumet.
  Vitlök och kanel regelbundet sänker blodtrycket med 10-15 mm/hg. Lägg sedan till sänkningen med en LCHF kost så räcker det ganska långt.
  Tombola, Är inte det ,med bonus till de som skriver ut läkemedel något som varit känt länge.

  Annika kan skriva lite om vad som gäller idag.

 9. 9

  @ Dennis:
  ”Överlevnaden är större för de som har ett högre blodtryck vid hjärtinfarkt”
  Intressant. Har du länk till en studie ?
  Betr ”bonussystem för statiner” lär det vara vanligt med fri resa/pris om man kommer över vissa utskrivningskvoter, åtminstone utanför Sverige. Resan till Korfu eller vad det blir skattklassas sedan som ”vidareutbildning”, betald av läkemedelsföretaget.
  Detaljer någon?

 10. 10

  @ Piltson:
  En annan ofta bortglömd aspekt som påverkar blodtryck är huruvida man (subjektivt) fryser eller ej.
  Om läkares praktik och väntrum är rejält uppvärmda ( 22+) utvidgas blodkärlen och ett lägre blodtryck uppmäts än om temperaturen är 16 grader och man fryser. Detta testas enklast genom att mäta blodtryck efter ett varmt bad och jämföra med normalt och efter att ha varit ute med lite kläder tills man fryser, om trycket inte är alltför högt innan alltså!
  Mitt blodtryck sjunker ofta till 85/45 efter en halvtimmes varmt bad och stiger sedan långsamt ju kallare jag blir.
  Har läst att frekvens av hjärtinfarkter är extra hög kalla mornar, typiskt tidigt i November då det plötsligt blir kallt och då många är ovana att klä på sig ordentligt . Om man får vänta länge ute på buss t.ex och blir nedkyld drar kroppen ihop ytkärlen för att bevara (den inre) kroppstemperaturen.
  Vet ej vilka skillnader som uppmätts på medelålders+, alltså vi i högsta riskzonen, men det är klart att exceptionellt hög tryckbelastning så att artärer sviktar gör att större inre kärlbeläggningar lätt lossnar och resulterar i hjärtinfarkt, direkt eller strax efter. Klart säkrare att klä på sig ordentligt när man är ute i kallt väder….
  Men vid kyla med tunna kläder finns det alltså skäl för blodtrycksnedsättande, aspirin, eller t.o.m en kärlvidgande sup! Långsiktigt bättre att äta LCHF istället: Kanske beläggningarna t.o.m blir tunnare då, som jag tror hände mig!
  När jag led av angina (kärlkramp) var just kyla och blåst något som ofta gjorde det rent olidligt och farligt att gå ut. Man fick då ofta stanna flera gånger i snålblåst och bara vänta på att bröstvärken skulle släppa.
  Det var innan LCHF-tiden och alla dessa problem är otroligt nog helt borta nu!
  Link to article in Dayly Mail (2010 tror jag):
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-204541/Deaths-cold-hit-2-500.html

 11. 11

Speak Your Mind

*