Kost och konsensus

Professor Göran SjöbergVeckans krönika av prof Göran Sjöberg:
Kost och konsensus.

Om man ska tro Wikipedia så gäller för konsensus följande:

”Konsensus är överenskommelse inom en grupp människor. Ordet konsensus syftar dels på själva överenskommelsen, dels den teori och de handlingssätt som används för att uppnå denna överenskommelse.”

Som en ”religiös dogm” lever vi fortfarande idag med den konsensus kring fettets farlighet i vår kost som etablerades för 50 år sedan. Då blev kolhydraterna ”nyttiga”.  Man har också verkligen lyckats att förverkliga denna dogm genom att få till stånd en allomfattande och stegrande ”fettskräck”, inte minst inom den amerikanska befolkningen, och som gjort att folk skurit bort varenda fettstrimla de har kunnat hitta på sina köttbitar och samtidigt kompensera detta energibortfall med kolhydrater där konsumtionen i stället stadigt har ökat. Ledfyren har här varit att, eftersom ”en kalori är en kalori” och ett gram fett innehåller dubbelt så många kalorier som ett gram kolhydrater, så måste befolkningen gå ned i vikt om man bara kunde lyckas få dem att skära bort fettet. Tyvärr stämde inte denna ”konsensusteori” med verkligheten, och verkligheten överträffar som alltid alla teorier hur bestickande dessa ändå kan tyckas vara. Vem kan förresten säga emot teorin att ”en kalori är en kalori”?

Verkligheten talar som sagt sitt tydliga språk och verkligheten är fruktansvärt grym som alla ”tjockisar” vet. Det spelar ingen roll hur många fettmolekyler man har jagat bort ur sin kost eller hur man har späkt sig med olika typer av svältdieter med vrålande hunger som ständig följeslagare. Viktkurvorna har hela tiden pekat uppåt ända tills man slutligen bestämt sig för att trotsa de kostråd som ”etablissemanget” med en dåres envishet har trumpetat ut under 40 år och istället göra precis tvärtom – dvs. jaga ut alla kolhydratermolekyler ur kosten och istället leta efter de fetaste biffarna och kotletter i köttdiskarna och dessutom inte knussla med smöret i såsen. Då äntligen händer för de flesta ”tjockisar” något alldeles dramatiskt. Kilona bara rasar av kroppen och utan att man en enda gång behöver känna sig hungrig kanske för första gången på många år. Vilken befrielse!

De har helt enkelt blivit LCHF-are.

Man behöver då knappast vara ”begåvad” för att inse att det är något grundläggande fel med den religiösa dogmen om fettets farlighet som har predikats av hela det medicinska etablissemanget under så lång tid. Dogmen är helt enkelt i grunden fel på samma sätt som den dogm som påstod att jorden var platt. Det spelar ingen roll hur mycket man ”tjatar” om att ”en kalori är en kalori” – folk har inte blivit feta för att de har ätit fett utan för att de har ätit kolhydrater

Som en del känner till blev detta en dogm genom de kostråd som fastställdes 1980 av USDA, dvs. det Amerikanska Jordbruksdepartementet, och detta var ett rent politiskt beslut som var och en inser när han eller hon läst Gary Taubes genomgång av den process som ledde fram till själva beslutet om riktlinjerna hos USDA och som gavs ut i form av  ”Kostråd för amerikaner” (Dietary Guidlines for the Americans”).  I Gary Taubes beundransvärda bok ”Good Calories, Bad Calories”, som verkligen är ett storverk, beskriver han ingående hur denna process drevs fram under 30 år och där vetenskapen tidigt ”sopades under mattan” av den inflytelserika gruppen medicinare som tidigt hade bestämt sig för att fett är farligt för hjärtat, och som leddes av Ancel Keys, en medicinare vars grundläggande epidemiologiska ”bevis” för fettets farlighet var rent och skärt forskningsfusk. Ancel Keys lyckades dock genom sitt inflytande tidigt få till stånd ”konsensus” kring fettets farlighet i denna ledande grupp som sedan framgångsrikt styrde forskningsmedlen i USA till mängder av projekt för att bevisa att man hade haft rätt. Detta har nu pågått i mer än femtio år och fortsätter faktiskt än idag men ännu har ingen lyckats bevisa att denna dogmatiska överenskommelse stämmer – tvärtom pekar det mesta som uppfyller någon vetenskaplig stringens åt andra hållet.

Har man nu insupit denna dogm som barnet modersmjölken i sin medicinska utbildning så kan det vara väldigt svårt att inse att man blivit lurad och vill fortfarande gärna tro på de officiella trumpetstötarna, från t.ex. SLV, som krampaktigt pekar på ”tusentals undersökningar” som påstås försvara dogmen. Men när man noga börjar syna dessa undersökningar en efter så finns det faktiskt inte en enda knappnål i höstacken. Det är tomt!

Men detta är en hård sanning att ta till sig och om man i sin yrkesroll inom sjukvården fört denna dogm vidare till sina stackars tjocka och sjuka patienterna och bett dem ”ta sig samman” för att göra sig av med de ”farliga” bukfettet. För en person inom sjukvården som till slut inser att han eller hon har predikat en lögn som faktiskt bara har gjort situation värre för patienterna så måste skammen slå till som en slägga. Få klarar förstås detta och den andra sidan av myntet är förstås att en ilska måste infinna sig mot ens egna medicinska ”religiösa ledarna” som från början predikat normen i ”koranskolan”.

Men det är väl som i öststaterna när systemet brakade ihop. Ledargarnityret hade inga problem med att flyta upp på andra sidan medan det är på de lägre nivåerna man får klä skott. Vi får väl se hur det går när vetenskapen nu är i hasorna på etablissemanget. Förnuftet säger förstås att man där letar med ljus och lykta efter möjliga flyktvägar. Om man tror att folk är opportunister så gäller det nog inte minst på de ledande nivåerna. De som tar ”striden” är nog som alltid vanligt folk enligt min uppfattning.

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

  1. 1
    ragnhild säger

    Tack professor Göran. Du blir alt mera tydlig/offensiv. Och det behövs. Jag tänker – nästa kost-baserad idiotutspel i norsk media – avd. ”blaskor” kunde vara målet för en krönika som eks. denne; jag tar lätt översätterjobbet – 😉

    Denna veckans krönika med alle fakta – kan inte så lätt ”viftas” bort.

    Min kompliment går till dig – bra skrivit.

  2. 2

    Amen!
    Så träffande insiktsfull betraktelse! Håller med om det hela. När det väl vänder, så kan vi jubla och glömma det hårdnackade motståndet från alla som förts bakom ljuset, liksom vi blivit en gång i tiden. De som är emot har gjort sitt bästa bra, men blivit lurade av väldigt smart och listig marknadsföring, som drivits av okända krafter och anledningar.
    Så vill jag se det för tillfället och framöver. Vi går mot högre medvetande på alla plan, inte bara kosten och kroppen. Det är vad jag tror 😉

  3. 3
    Jan-Erik S. säger

    Det bästa jag läst!!!

    Så enormt bra sammanfattat och uttryckt!!!

    Tänk så bra om det gick att få detta infört i ”vanliga” tidningar.

    Tack Göran!!!

  4. 4

    En av de bäst sammanfattande och tydliga krönikor jag läst, tack! För alla oss som jämt måste argumentera och övertyga är det här verkligen till stor hjälp. Och jag håller med, Good calories and bad calories är ett storverk, den bör läsas av långt många fler.

  5. 5

    Så fantastiskt bra skrivet, håller med alla andra kommentatorer, och prof Göran Tack du har verkligen satt ord på de tankar och känslor som jag har burit på de sista åren.

  6. 6

    Konsensusbegreppet är speciellt belastat genom det sätt på vilket det används: man selekterar omsorgfullt medlemmarna i gruppen på grundval av kända intressen och åsikter. Sedan får de rösta, varefter man kan påpeka att en stor grupp specialister var helt överens. Det var så kolesteroltokeriet grundlades med en konferens i USA. Metoden är så vanlig att man bör bli misstänksam så snart det talas om att folk är ”överens”.

  7. 7
    Peter Andersson säger

    @ Piltson

    Nu förväxlar du konsensus med desinformation/korruption. Låt mig istället citera Abba Ebans definition; ”A consensus means that everyone agrees to say collectively what no one believes individually.”

  8. 8

    ”Vem kan förresten säga emot teorin att ”en kalori är en kalori?”

    Det är bara att fästa uppmärksamhet på att en kalori på ingångssidan inte kan vara likvärdig med en kalori på utgångssidan. För att få ut en kalori som prestation måste man tillföra mer än en kalori som bränsle på grund av förlusterna i systemet. Därför är ”teorin” grundfalsk.

  9. 9

    @ Peter Andersson:

    Nej, det är en orimlig tillspetsning. Vi kan inte utgå från att alla medvetet ljuger. Kolesterolmötet kallades faktiskt ”consensus conference”, vi översatte det med ”överenskonferens” i Rössnerkommentaren.

  10. 10

    Tack Professor Göran Väldigt bra skrivet.
    Vill bara säga:
    Biverkningarna från en vanligt förekommande medicin för epilepsi ökade markant
    när vår son fick ett tillskott av kokosfett. Kramperna avtog direkt när vi drog ner på
    kokosfettet. Man kan göra slutsatsen att det mättade fettet ställer till det för läkemedelsindustrin.
    Dessutom var det medicinen som skapade en typ av kramp olik den han skulle medicineras för.
    Nyligen är han medicinfri och mår mycket bättre. Vi också Fortsättning följer.

  11. 11
    Professor Göran säger

    Tack för de uppmuntrande kommentarer!

    Om ni vill länka till detta inlägg eller sprida texten på annat sätt så blir jag förstås bara ännu mer uppmuntrad.

  12. 12

    @ ragnhild:
    Jeg satt akkurat og tenkte på det samme. Helt enig med deg Ragnhild.

  13. 13
    Lchf-Bengt säger

    Som vanligt en bra krönika. Tack.

    Jag har upptäckt en ny hälsoförbättring på senaste jobbet, jag målade ett tak, och nu behöver jag inte vila armen när jag målar ovanför huvudet, alltså är blodcirkulationen bättre med denna kost också.

  14. 14

    ”Good Calories, Bad Calories”, som verkligen är ett storverk…”

    Ja, han hade lagt ned ett enormt arbete, men hur mycket inflytande fick han? Boken gavs ut av ett av Amerikas mest respekterade förlag, det var en av deras största satsningar det året, men det blev ingen bred diskussion och jag hittade aldrig några väsentliga recensioner, tvärtom, Gina Kolata i NYT förklarade sig ”ej övertygad”, en syn som hon måste ha eftersom hon själv nyligen skrivit en bok med helt annan syn på samma frågor.

    Jag hade intrycket att den sjönk som en sten och tyckte lite synd om Taubes med tanke på det arbete han lagt ned. De som prisade boken var de som redan kände till det mesta, och det gäller fortfarande.

  15. 15

    ”Good Calories, Bad Calories” Finns den på svenska?

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ lisa:
    Tyvärr är det inget svenskt förlag som har bedömt att det är ekonomiskt intressant att översätta och ge ut den.
    Dels får man betala en rejäl summa till det amerikanska förlaget för rätten att ge ut den på svenska, sen måste man bedöma att utgivningen kommer att löna sig.
    Är det någon som vet om den är översatt till något annat språk?

  17. 17
    Professor Göran säger

    @ Lchf-Bengt:

    Jag har upptäckt samma sak.

    Tänk på alla hälsoförbättringar som tusentals LCHF-are här rapporterar om. Att som det medicinska etablissemanget gör bara vifta bort dessa som ”löjliga” ”anekdoter” bekräftar bara för mig den bristande nyfikenhet som all ”religion” med nödvändighet karaktäriseras av; dogmerna kan bara inte vara fel.

    Det är för mig faktiskt alldeles sanslöst otroligt att att man inom medicinen inte systematiskt har forskat på vad som händer med med alla processer i kroppen (fysologiskt) när man tar bort kolhydraterna ur kosten. Vilket forskningsområde!

    Själv skulle jag bli ”eld och lågor” inför ett sådant junfruligt område. Problemet är väl som alltid att få fram de nödvändiga eknomiska resurserna och idag styrs tyvärr fördelningen av resurserna nästan uteslutande av starka industriella intressen. Nyfikna forskare som vill bedriva grundläggande riktig vetenskap finns förstås alltid för att det är så ”kul” att lösa väsentliga gåtor men ingen forskare kan leva på ”luft”.

  18. 18

    @ lisa:
    Tyvärr så kunde vi inte ge ut den på svenska, av orsaker som Annika beskriver ovan.
    Vi gav ut hans senare bok, Varför blir vi feta (Why We Get Fat: And What to Do about It):
    https://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=72412208
    mvh
    Lennart Medin
    Optimal Förlag

  19. 19

    Tack för upplysningar om boken. Nu ska ”mitt” vänliga serviceinriktade bibliotek ta hem den så jag ska ge den ett försök på engelska.

  20. 20

    Nr 14
    Men det där är väl känt att man negligerar studier och även böcker som nu inte följer Main-Stream eller konsensus! SLV är t ex väldigt duktiga på det och verkar dessutom sakna kompetens för studiegranskning! 🙂

  21. 21

    Det är alltid lika trevligt att läsa professor Görans välskrivna inlägg.
    Jag undrar om det är någon här som känner till Dr Dukan och hans diet? Sedan han år 2000 kom ut med sin bok Je ne sais pas maigrir (finns även översatt till svenska) som blev en storsäljare har han fått många adepter i Frankrike. Misstänker att det var tacke vare Dukandieten som François Hollande lyckades gå ner mycket i vikt, vilket var ett led inför presidentkampanjen. Dieten kan väl beskrivas som LCHP. Dvs, den första tiden ska man äta så mycket protein som möjigt, medan kolhydrater (även i form av grönsaker) och fett är förbjudet. Sedan så lättas det där upp med att man får lägga till grönsaker och så småningom får man lägga till bröd, mjölkprodukter, frukt osv. Men för att stabilisera vikten måste man livet ut varje torsdag bara äta protein. Ca 25 procent sägs kunna bevara viktnedgången. Dukan sägs vara beundrare av Atkins, men Atkins har väl inget strikt fettförbud? Nu har det kommit ut en Dukankritisk bok skriven av två läkare/psykoterapeuter, Zermati och Apfeldorfer. De har tagit emot så många patienter som misslyckats med Dukanmetoden att de tyckte det var dags av kritisera den. I sak (i fråga om näringsfrågor) har de dock inte mycket att tillföra. Kritiken går ut på att Dukan inte var först med metoden, det fanns en annan läkare på 70-talet som hade liknande metoder, att Dukan skulle vara en dietguru och sådana är ju farliga. De kommer alltså med kritik men talar inte om hur man ska göra i stället, mer än lite psykoterapeutiskt mumbo-jumbo om att den överviktige själv ska lära sig att lösa sina problem, att denne ska acceptera sig själv. ”Det finns ingen magi. Bara tålmodigt och ibland hårt arbete, för att möta svårigheterna, en i taget, undan för undan. Det handlar om att lära sig att känna igen sina känslor inför mat för att i större utsträckning kunna respektera dem, om att i större utsträckning stå ut med sina känslor för att inte lugna dem med mat, om att accpetera sin kropp som gör att man lever”. Har det där hjälpt någon?

  22. 22

    #18,
    och det var en mycket bra bok som ger förståelse varför vi blir feta (och varför vissa inte blir det). Har lånat den på biblioteket och är tacksam för denna service, då jag är studerande… Men man kanske ska läsa Gary Taubes första bok också? Har ställt upp mig på reservation för Brödberoende av W Davis.

  23. 23

    Min pappa är läkare och sedan drygt 1 år övertygad om att LCHF är ”det rätta” och framtiden!

    Jag fick tårar i ögonen när han för en tid sedan sa:
    ”- Jag är SÅ ledsen! I 55 år har jag gett mina stackars patienter fel kostråd!”

    Det krävs en stor man för att erkänna ett litet misstag…

    Men snart, snart, snart är ”vi” så många att sanningen måste segra!

    Tack Göran för en fantastisk krönika!!

  24. 24

    @ Professor Göran:
    Jag skulle vilja gå ett steg längre nar det gäller slutsatser om våra styrande.
    Du skrev ” …vifta bort dessa som ”löjliga” ”anekdoter” bekräftar bara för mig…” … ett närmast totalt bristande ALLVAR det medicinska etablissemanget har/visar för de uppgifter de anförtrotts, av oss!
    Vi lekmän har ju trott sen vi var små att läkemedelsföretag, läkare och sjukhus gör allt dessa kan för att sjukdom skall botas och förebyggas.
    Om man tar sina ”kall” på allvar borde man självklart följa upp många av de extraordinära förbättringar som LCHF rapporterats resultera i. Men eftersom man inte gör någonting, absolut ingenting, har vi rätt att dra slutsatsen att de som styr sjukvård och anslag i detta land endast har intresse i sitt eget välbefinnande! Sadan attityd fungerar endast kortsiktigt.

  25. 25

    Bra skrivet Professor Göran.

    Fuskande inom vetenskap verkar vara synnerligen vanligt. Har studerat lord Christopher Monckton som varit tongivande kritiker vad gäller etablissemangets klimatkonceneus (Climategate) Denne bildade man har likheter med Dr Ravnskov och Gary Taubes tycker jag så tillvida att han går till den absoluta botten med ämnet , lär sig argumenten från båda sidorna, många föredrag och interjuver har jag sett där han vittnar om förtryck inom akademia, forskarna ska ha rätt åsikt samt hålla varandra om ryggen annars får de ett jobb nere i källaren, Man förtrycker genom peer review systemet, alltså att om en avvikande åsikt kommer fram i nån bok/papper, låter man bli att nämna denna, blir ju svårt att få en review då eller hur.

    Så nu har jag personligen hittills trillat över i alla fall två områden där det bevisligen fuskas enormt: Kost samt klimat, undrar jag sa flundran om det finns flera områden där man gör på detta viset. Ska man titta efter?

  26. 26
    Professor Göran säger

    Lise – jag håller med dig. Bara en människa med stor integritet och heder inom läkarkåren förmår göra detta. Rimligtvis måste din far känna sig grundlurad av ”översteprästerna”.

    stenbj – jag tror man måste ta sjukvården för vad den borde vara dvs. vård av sjuka.
    Redan Hippokrates hade ju den inställningen – avvaktande vårdande. Scharlatanerna lovade mirakel och tog bra betalt för sina kurer.

    Tyvärr har sjukvården alltmer förvandlats till något där läkemedelsbolagen idag kan tjäna oerhörda pengar på sina olika kemiska preparat och där man egentligen experimenterar med sjuka människor och nu även med friska människor som man genom några akrobatiska konster kan förvandla till sjuka (t.ex. genom att definiera vad som är ett ”farligt” blodtryck eller en ”farlig” kolesterolnivå) och där läkarna sedan kommer att användas som ett slags gisslan och bli ”eliminerade” om de inte följer reglerna att skriva ut kemiska ”botemedel”. Det är bara några få läkare som vågar tänka självständigt och framför allt protestera som t.ex. våran Annika.

    Det ruskiga för mig är att man påstår att man håller på med inom medicinen är ”vetenskap” och den lögnen gick jag själv på tidigare. Men har man sett igenom detta så är det väldigt svårt att få tillbaka förtroendet.

    Jag skulle ändå vilja återskapa detta förtroende för det är nog ganska troligt att jag så småningom kommer att bli tvungen att genomgå den bypassoperation som jag nu genom kosten lyckats skjuta upp, vilket också noterades i journalerna vid sista återbesöket 2005, och nu faktiskt snart i 14 år. Det har däremot inte gått att få mina igensatta kranskärl att öppna upp sig igen. Det finns förstås indikationer på att sådant kan ske men ytterst marginellt om man nu äter stora mänger mättat fett och det är däför jag själv satsar på väldigt strikt LCHF. Om jag igen hamnar i diskussion med hjärtkirurger så tror jag dock jag ska passa mig kostfrågorna med tanke på hur påläst jag själv är idag och alla hjärtkirurger är väl knappast LCHFare men det kanske håller på att ändra sig.

    Jag tvivlar inte på att hjärtkirurger är skickliga genom de miljontals sådana operationer de utför varje år så när jag talar om medicinska experiment så är det framför allt kemiska sådana jag tänker på och det är ju kemin man normalt menar med ordet ”medicin”. Men för Gastric bypass kan kanske betraktas som ett kirurgiskt ”medicinskt” experiment. Men här finns ju LCHF som en alternativ behandling vilket till viss del förstås även gäller min hjärtbypass.

  27. 27

    Prof Göran,
    Att plack kan gå tillbaka har hjärtläkaren William Davis (Wheatbelly blog) skrivit om flera gånger, hur vanligt det är vet jag dock inte men kanske är det värt för dej att titta in på hans sida.

    Han var aktiv hjärtkirurg tidigare innan han upptäckte kosten som förebyggande medicin. En man med sann Hippokrates-anda i själen.

  28. 28
    Professor Göran säger

    @ Bo:

    Fint – jag ska titta in på hans blogg.

    Det var länge sedan bestämde mig för att tacka nej och har sedan inte ”bekymrat” mig speciellt mycket utan bara konstaterat att ”motorn” bara går på ”två cylindrar”. Jag har mått fint, ”på bara kosten” som det så visst stod i journalen, trots att alla cyklar om mig på cykelbanan. Det är till och med så eländigt ibland att jag är tvungen att leda cykeln uppför branta backar men det brukar oftast gå om jag kämpar på lite grand.

    När jag nu börjar ”läsa på” lite igen kring bypassoperationer så inser jag att det ska mycket till för att jag ska kasta in handuken och lägga mig på operationsbordet. Även om det är en ”rutinoperation” så är prognoserna avskräckande och jag har ändå bara krafsat lite på ytan. Denna läsning stärker mig i min ”tro” på strikt LCHF.

  29. 29

    Kunde man reversera plack med kost, meditation, mineraltillskott eller annan metod läser vi nog inte om det i media, får man nog leta fram själv tyvärr. Finns inga pengar att tjäna där, som D-vitamin t.ex, gör bevisligen en massa bra men är billigt, mina piller kommer från ull av får…

    Följer dina inlägg Professor Göran, tycker du resonerar vettigt, live long and prosper
    Önskar Bosse 😛

  30. 30

    @ Professor Göran:
    LCHF är nog mer än halva vägen till plack-reduktion. Det som direkt orsakar plack verkar vara att om blodkärl blir sköra och läcker måste kroppen reparera dessa, vilket sker med LDL, ett ofta underskattat men ypperligt tätningsmedel, vilket dessvärre hårdnar och spricker när det används för långtidsreparationer istället för avsedda(?) korttids-ditto. . Hur/varför kan blodkärl börja läcka då? Så länge de är ”fullt flexibla” – inga problem. Flexibiliteten ordnas exklusivt (?) med Vitamin C: Utan denna vitamin kan kroppen ej tillverka fungerande elastiskt collagen Alltså kan en mindre brist orsaka en minskad flexibilitet, en klar gradfråga.
    De blodkärl som kräver mest elasticitet är de som är anslutna till de mycket rörliga hjärtmusklerna. Alltså bör även ett mindre underskott av elasticitet här kunna orsaka sprickbildning. Dessa blodkarl är också de som orsakar mest problem, mest plack! Detta kanske börjar likna metallurgi, käre Göran, men det blir kanske enklare för dig!
    Kruxet är, som jag nämnde för ett par dar sedan, att ju mer kolhydrater det är i maten ju mer blodsocker blir det i blodet och ju mindre vitamin C kommer till cellerna, allt p.g.a. den s.k. GAA teorin, alltså glukos-askorbinsyra antagonismen: Glukos och Vitamin C DELAR samma cell receptorer, så i slutändan blir det blod-proportionerna av dessa som bestämmer Vitamin C upptaget: Vid ökande ålder med kolhydratdominerad näring fås ofta en gradvis försämrad insulinresistans, vilket medför förhöjda och förlängda blodsockertoppar (!), vilket betyder att just när den huvudsakliga näringen upptages är förhållandet mellan Vitamin C och Glukos som sämst. Med större måltider förvärras dessutom blodsockertopparna.

    Alltså om du fortsätter med LCHF, gärna med ett Vitamin C (eller röd paprika)- tillskott, kommer dina blodkärl nu att bli bättre, år från år. ”Placken” minskar p.g.a. en ofta ketogen-nära diet, tror jag. Grunden är att även utan ketogen-nära diet slipper du ifrån blodsockertopparna, alltså du slipper accelererad/snabb förkalkning → bypass, som jag ser det. För ökad plack-reduktion tror jag på (mild) ketosis under längre tid då min åsikt är att kroppen ser detta som svält och därför ”tvingas” rensa blodkärl (och annat) med hjälp av de enzymer som vanligtvis används for att bryta ned kolhydrater, i magen! Alltså ett ”typiskt vinterkör” för många av våra vinter-svältande förfäder, som jag ser det. Det har kommit fram i obduktion av människor som svultit under längre tid att deras blodkärl ofta är helt rena från plack. Du behöver alltså knappast oroa dig for bypass igen, fortsätt bara LCHF resan du börjat, kanske förstärkt med mycket grönsaker – vitamin C-rika – och naturligtvis krönikor och vi blir många som kommer att fortsätta dela glädjen från dina många tänkvärda tankar under många kommande år!

  31. 31
    Professor Göran säger

    @ stenbj:

    Intressant detta med C-vitamin.

    Vilken tillfällighet att jag i min läsning av ”Molecular Biology of THE CELL” av Albert et al. nu precis har kommit fram till det oerhört intressanta avsnitt där man går igenom den otroligt komplicerade kemin och den cellbiologiska apparat som gör att collagen bildas inne i Golgiapparaten och ER och sedan transporteras genom separata ”vesicles” som gör att dessa proteinstrukturer över huvud taget kan komma igenom cellväggarna och sedan monteras ihop till collagenfibriller utanför väggarna och sedan också bygga upp ”externa” collagenstrukturer av många olika typer, senor t.ex.. Denna mekanism illustreras på ett föredömligt sätt i figur 19-66. Det mest intressanta är ju förstås att man inte vet vad som ”styr” denna process utan bara vad som händer i enskilda biokemiska detaljer. Och det är ju detta att man inte vet hur det ”hänger ihop” som gör det så diskutabelt när man börjar ”angripa” enskilda mekanismer med något kemiskt preparat som man så gärna kallar ”medicin”.

    Som metallurg inser jag att min egen värld är otroligt ”enkel” i jämförelse.

    Det du säger om C-vitamin råkade faktiskt nämnas på sidan som föregår den jag av en tillfällighet råkat ha kommit fram till (1187).

  32. 32

    @ Lise:
    Så glad jag blir. Ge din pappa en stor kram! Det han gör är verkligen stort.

  33. 33

    lisa Skrev:

    ”Good Calories, Bad Calories” Finns den på svenska?

    Nej, men jag har just hittat ett par gedigna referat på svenska, skrivna helt nyligen.
    Det börjar här:

    https://www.samtiden.com/node/361

  34. 34

    Och fortsätter här:

    https://www.samtiden.com/node/362

    Totalt blev det tio tätskrivna sidor hos mig, skrivna av någon med tämligen osannolikt namn.

  35. 35

    @ Piltson:
    Tack!

  36. 36

    Jag har med stort intresse tagit del av det som skrivits i den här tråden. Vi har redan reserverat för inköp av vad som köpas kan vad gäller litteraturen i vår budget. Ännu en pusselbit lades på plats gällande antagonismen mellan C-vitamin och Glukos. Tack alla, som bidragit med kunskap och skarpa slutledningar!

    Att den fettskrämda teorin är helt åt f…ders kan jag bekräfta med nedärvd kunskap från släktled efter släktled av småbönder. På den tiden då det var politiskt korrekt att ha grisar med tjockt späcklager, vad gav man till grisen då? Inte var det fett! Nej, kolhydrater i kvadrat: kokt potatis och vassla. Men Ancel Keys kanske inte var tillräckligt bildad, för att förstå dessa sammanhang!

  37. 37

    @ Professor Göran:
    Jag drar mig till minnes hur våra politiker resonerade när det gällde fördelning av forskningspengar tidigare i år. Det stora bekymret var att ASTRA skulle dra ner på sin forskning och Sverige skulle komma på efterkälken, med svår arbetslöshet för vissa forskare och missade statsinkomster som följd. Ledstjärnan för fördelningen av forskningsstödet var naturligtvis presumtiva patent och renässans för läkemedelsindustrin. Inte ens i en bisats nämndes förståelse av och förebyggande åtgärder mot den galopperande fetma och ohälsa, som belastar våra knappa resurser.

  38. 38

    @ Maria:
    Visst är Du bekant för oss, som har förmånen att vistas i Frankrike. Han har visat bra prov på vad som kan åstadkommas med marknadsföring. Han säljer böcker och preparat (speciella kosttillskott mm) och har en väl befolkad Plateau téléphonique (telefonsluss), som tar emot frågande och säljer allt va de kan. Han är ifrågasatt, men mycket uppmärksammad i media.

    Och Jo, han bidrog nog med att ta bort några kilon hos presidentkandidaten. Tyvärr, eller ska man säga naturligtvis har Hollande återtagit det mesta redan.

  39. 39

    @ Professor Göran:
    LInus Pauling trodde att han hade löst hjärtsjukdomens gåta med C-Vitamin. Men trots att han ökade till megadoser och la till en del aminosyror fungerade det dock inte som han och andra hoppats på.
    Anledningen tror jag är enkel: Det var som att ”måla på rost”. Alltså placken hindrar access till de celler som behöver ”matas” med Vitamin C. Kombination med ketogen diet kan däremot fungera enligt resten jag skrev tidigare, tror jag!

  40. 40

    Förutom attt läsa GCBC vill jag gärna rekommendera en läsning av ”Bad sceince” av Ben Goldacre.

  41. 41
    Professor Göran säger

    @ Maud:

    Jag såg en video från en av hans föreställningar och den var övertygande. Vad jag kommer ihåg så handlade det om läkemedelsbolagens trolleri under ”vetenskapens” fana. Det är inte heller fel att vara ”publik” som Ben Goldacre enligt min mening är.

    Så den boken måste jag nog skaffa mig.

    Det är mycket man inte vet!

    Men jag börjar trots allt bli ”luttrad” när jag idag förlorat de flesta av mina tidigare illusioner om ”läkarvetenskapen”.

  42. 42

    Du menar nog ”Bad Pharma”, den är också läsvärd. Ja det är mycket man inte vet och har koll på. Läste själv biologi på univeristet för en herrans massa år sedan, hittade för inte så länge sen lästips på en bok om den nya biologin, epigenetics (hur den läses och styrs). Nu inne på min andra bok på samma tema, men med inriktining på enviroment, mycket spännande, i synnerhet som vissa teorier går ut på att metobolism till minst styrs gentiskt, kanske till och med så tidigt som i moderlivet.

  43. 43

    @ Professor Göran:
    Jo visst måste det kännas förfärligt att inse att man är grundlurad!
    Tyvärr är pappa pensionär idag, men har tagit på sig uppgiften att sprida sin ”nya” kunskap bland sina forna kollegor, vänner och professorer…;-) Både i Danmark och i Sverige!
    Faktum är att han gör det med stor framgång – flera har blivit helt övertygade och själva helt gått över till LCHF.
    Jag skickar dina krönikor till honom de gånger han inte läst dem själv!
    Du gör ett fantastiskt jobb!

  44. 44

    lisa Skrev:

    @ Lise:
    Så glad jag blir. Ge din pappa en stor kram! Det han gör är verkligen stort.

    Tack Lisa! Kram framförd och uppskattad!!!

  45. 45

    Professor Göran,
    Som gräsrot/lekman vill jag veta mera om forskningsmetodik, hur man lär sig att titta i vetenskapslitteratur utan att bli dragen vid näsan, det fuskas ju en del som bekant typ överallt verkar det som. Har du några bra böcker att rekommendera för en intresserad nybörjare, Taubes Good Calories begrep man ju så jag är inte helt borta som tur är. Kan nåt opus av Karl Popper vara bra att börja med?
    Är lite hobbyjournalist, undersökande sådan, då är det nödvändigt att begripa vad man läser 😛

    Tacksam för tips

  46. 46
    Sven Carlsson säger

    Tack för allt detta hoppfulla, både från dig prof. Göran, och alla andra! Vill bara i all enkelhet protestera mot en annan ”dogm” i ditt ursprungliga inlägg, nämligen den ytterst spridda föreställningen att man under medeltiden ansåg att jorden är platt. Se senaste numret av Forskning & Framsteg, sid 68! Redan de gamla grekerna räknade ju faktiskt ut jordens radie, med för den tidens möjligheter förvånansvärd noggrannhet!

  47. 47
    Professor Göran säger

    @ Bo:

    Det viktigaste är att använda sitt ”sunda förnuft” när man ger sig i kast med med ”vetenskaplig litteratur”. I början inom ett område gäller det framför allt att ”skumma” igenom många olika ståndpunkter och jämföra dessa för att bygga upp ett mönster som i ett slags pussel. Man kan heller inte dyka djupare än ens kunskaper inom området tillåter.

    ”Forskningsmetodik” är ett ”skumt” begrepp och idag finns en stark ”övertro” på statistiska metoder skulle jag vilja påstå. En sådan avancerad apparat används ofta för att dölja skumma experimentupplägg och svaga samband. Är man inte oerhört insatt så är det svårt att se igenom var det fuskas som mest. Har man funnit tydliga orsakssammanhang så behövs knappast heller någon statistisk behandling över huvud taget. Mätpunkterna talar då för sig själva.

    Gary Taubes har många referenser i sin GCBC och jag har haft stor nytta av den listan. Bland annat hittade jag Thomas Kuhn där och han är en ”klassiker” som är mycket läsvärd.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Kuhn

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Structure_of_Scientific_Revolutions

    Men den verkliga höjdaren som Gary Taubes direkt rekommenderade mig är Claude Bernard

    https://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Bernard

    An Introduction to the Study of Experimental Medicine (1865),

    Den är utan jämförelse det bästa jag läst angående forskningsmetodik (speciellt de första 60 sidorna) inom fysiologin och kom till som ett resultat av hans förtvivlan över sakernas eländiga tillstånd inom medicinen på 1800-talet.

    Och sedan förstås Karl Popper som tar ett större grepp på frågan om ”vetenskapsteori” och då glider man lätt in på filosofins område. Han är ju i grunden matematiker så det skadar inte att ha en naturvetenskaplig grund att stå på om man ger sig i kast med hans verk.

    Som inom alla områden så finns det ett ”hav” av litteratur kring ämnet ”kunskapsteori” men man måste söka sig fram för egen maskin. Nyfikenheten är nog vetenskapens och den djupa kunskapens ledstjärna nummer ett. Man gör en ”egen resa” och för mig har denna under de sensta åren varit något av det mest stimulerande jag upplevt och detta försöker jag då och då förmedla i mina blogginlägg.

  48. 48
    Professor Göran säger

    @ Sven Carlsson:

    Tack för vänlig kommentar!

    Du har helt rätt!

    Det är slarvigt uttryck men framför allt som du påpekar rent felaktigt. Frågan var på Gallileos tid bland de bildade, som förstås visste att jorden var rund, förstås ifrågasättandet av att jorden verkligen var världsalltets medelpunkt kring vilken solen, alla planeter och stjärnorna kretsade.

    Jag undrar om det däremot inte hävdas i bibeln att jorden är platt. Min frus morfar som var en mycket religiös man och därför bara läste bibeln hävdade med bestämdhet att jorden vara platt så frågan är vad gemene man trodde på och vad kyrkans män predikade på Gallileos tid.

    Jag håller just på att med stort intresse studera de första naturfilosoferna de så kallade försokratikerna där detta var en väsentlig kosmologisk frågeställning och där fanns många varianter representerade så frågan var hos dessa fortfarande öppen som inom all sann vetenskap.

  49. 49
    Professor Göran säger

    @ Lise:

    Vad roligt att höra!

    Tala om att bli uppmuntrad 🙂

  50. 50

    Tack.

  51. 51

    Dacke:
    Ja det syntes redan under valkampanjen att Hollande börjat lägga på sig kilon igen, men han har nog inte kommit upp i ursprungsvikten än. Viktnedgången tidigare var spektakulär, om än inte i lika hög grad som den transformation som ledaren för Vlaams Belang Bart de Wever genomgått (-58 kg på nio månader).
    Det vore intressant att diskutera Dukan vs Zermati/Apfeldorfer ytterligare, men detta är kanske inte rätt plats. Det är i alla fall klart att alla tre är omedvetna om den svenska LCHF-debatten.

  52. 52

    Rättelse:
    Bart de Wever är ledare för N-VA, ett nationalistiskt inte lika extremistiskt parti som Vlaams Belang.

  53. 53
    Vox Humanae säger

    @ Professor Göran:
    Nej bibeln hävdar inte att jorden är platt. Det finns ett fåtal poetiska beskrivningar som med extremt god vilja kan tolkas som ett påstående om att jorden är platt. Som alltid, när det finns utrymme för misstolkning så kommer folk att misstolka. Jag har själv bedrivit omedvetet forskningsfusk inom systematisk teologi ända tills jag tvingades inse att fakta inte sa det jag ville att de skulle säga. Detta var en mycket viktig erfarenhet och jag önskar att alla som bedriver någon form av forskning får inse att fakta alltid går före det man redan ”vet”.

  54. 54
    Professor Göran säger

    @ Vox Humanae:

    Tack för kommentaren och jag håller med dig.

    När jag läser vad jag skrev i den här krönikan så hänvisar jag till ”dogmen” att jorden är platt och det du skriver är att det ju inte finns någon ”dogm” som påstått detta. Däremot så kan det väl vara så att ”it goes without saying” att de flesta vanliga människor under medeltiden inte hade någon anledninga att betvivla vad de med sina egna ögon kunde se och det var förstås att jorden föreföll platt men det är ju möjligt att detta inte heller stämmer.

    Det var längs sedan jag läste första testamentet i bibeln och kan själv heller inte komma ihåg något påstånde att jorden var platt. Å andra sidan kan jag heller inte komma ihåg något påstående om att jorden var rund.

    Nu har tyvärr min bibel kommit på avvägar så jag kan inte kontrollera men jag skulle misstänka att själva skapelseberättelsen borde vara det ställe där man skulle kunna tolka in något som pekar åt det ena eller andra hållet apropå min frus religiösa morfar. Han hävda förstås med en ”dåres envishet” att jorden var platt och detta med hänvisning till bibeln trots att han hela tiden blev retad av omgivningen så någonstans borde han ha läst sig till detta tycker man.

    Det hela verkar minst sagt vara lite luddigt. (Google är fantastiskt!)

    https://www.answering-christianity.com/earth_flat.htm

    https://www.trueorigin.org/flatearth01.asp

    I vår nordiska mytologi kan jag heller inte erinra mig något om att jorden skulle vara något annat än platt förstås.

    Motsättningen mellan vad man tycker sig se (t.ex. att solen vandrar runt jorden) och en vetenskapligt logisk förklaring går förstås tillbaks till Parmenides som anses som vetenskapens ”fader”.

    Nå – på tal om försokratiker så hävdade förstås Thales (den kanske förste naturfilosofen) att jorden var platt och flöt på vatten. Jag har just skaffat mig en del litteratur som berör just försokratikerna och inser hur olika mytologiska kosmologier hade krypit in i varandra. Kan möjligen bli ämnet för en krönika i framtiden om ”Region och vetenskap” t.ex.

  55. 55
    Vox Humanae säger

    Prof. Göran

    Det är ju tyvärr så, att allt för många människor har en blind tilltro till auktoriteter. Även ganska högt uppsatta och väl utbildade människor har lätt att bara svälja ett påstående om det görs av ”rätt” person eller har ”rätt” referens. I ditt exempel räckte det antagligen med att någon sade att det står i bibeln för att han skulle ta det som en oomkullrunkelig sanning. Vi ser ju idag samma fenomen angående fettets farlighet. Trots att WHO har officiellt uttalat att det inte finns några studier alls som säger att naturligt mättat fett är farligt, så har vi ändå docenter och professorer som hävdar motsatsen, för så har de lärt sig och då ÄR det så.
    Jag har ju som sagt upplevt fenomenet personligen, men jag försvarar mig med att detta hände i ungdomen. Det är betydligt mera tragiskt med människor som haft ett fullt yrkesliv och ändå är oförmögna att se till fakta och bortse från sina egna förutfattade meningar.

  56. 56

    @ Vox Humanae:

    Ang. ”sina egna förutfattade meningar.” så kommer jag av ngn anledning att tänka på LCHF kontra motion och fysisk träning. 😉

  57. 57
    Dr Matti Tolonen säger

    Ancel Keys hade studerat många ämnen, men medicinare (läkare) var han nog inte.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

  58. 58
    Vox Humanae säger

    Stefan #56

    Jag har testat själv och för mig så gäller en viktnedgång på ca 1kg i veckan när jag har tränat/arbetat hårt 8 timmar om dagen. Det är ungefär samma resultat som när jag äter strikt lchf. Man kan misstänka att flera människor fungerar ungefär som jag. Skillnaden är att 8 timmars träning kräver just 8 timmar av din tid medan lchf kräver mindre tid än om du äter ”normalkost”.

  59. 59

    @ Vox Humanae:

    Som mer eller mindre väntat så är den förutfattade meningen ungefär denna;
    ”tränat/arbetat hårt 8 timmar om dagen”

    Det finns många olika sätt att träna på, 8 timmar om dagen är inte vidare smart.
    Ungefär som långa promenader. Sedan finns det _SMART_ träning som är vetenskapligt baserad och som verkar missas totalt på detta forum trots att flera skrivit om detta senaste åren.
    Tidsåtgång för smart träning är ca 15-20 minuter 3, 4 ggr/vecka
    Sedan är det ju inte heller fråga om enbart viktnedgång. Det finns ju trots allt fler faktorer inblandat än ens vikt.

  60. 60
    Professor Göran säger

    @ Dr Matti Tolonen:

    Intressant!

    Igen ser man hur man lätt har skaffar sig ”förutfattade” meningar även om den i detta fall kanske inte är så allvarlig. När jag läser länken om Ancel Keys på Wikipedia så inser jag att jag nog har läst detta tidigare. Speciellt intressant är hans mångfasseterade liv och det förvånar mig inte att han betraktades som en ”buse” (brute) av sina forskarkollegor. Jag känner själv till personer av denna typ och deras ”vetenskaplighet” brukar inte vara så ”imponerande” – de är mer ”doers than thinkers”!

    Jag noterar också att Ancel Keys doktorerade inom fysiologi på Cambridge University.

    Tyvärr måste jag erkänna att jag ända till nu har räknat fysiologin till medicinens område men Wikipedia tar mig ur den villfarelsen (om man nu kan lita på definitionerna där) och detta känns faktiskt skönt eftersom jag anser medicinen vara en ”religiös” vetenskap medan fysilologin nu trots allt ger mig mer hopp eftersom den kopplas bort från denna negativa association.. Kanske kan man räkna den molekylära cellbiologin tll fysiologin (Claude Bernard som fysiolog anses som en av grunderna) och då känns det definitivt som att vi står på ganska solid ”vetenskaplig grund”.

    Det är väl när medicinerna får tag i denna vetenskap de förvandlar den till ”religion” skulle jag tro.

  61. 61
    Annika Dahlqvist säger

    @ 59 Stefan:
    Menar du att du får samma hälsoeffekter av träning 20 min, 3-4 ggr per vecka, som av LCHF?
    Det låter fantastiskt.
    Vi är ju många som försökt det tidigare utan att lyckas, vare sig gällande hälsovinster eller viktnedgång.

  62. 62
    Vox Humanae säger

    Stefan

    Det du säger är mycket intressant. Kan du berätta lite mera detaljerat för oss hur det går till och gärna lämna några länkar. Tack på förhand.

  63. 63

    @ Annika Dahlqvist:

    Grattis Annika;-) Du läser mitt inlägg som en viss person läser bibeln…
    Jag har endast vänt mig emot div. ideer och förutfattade meningar ang. träning och motion och LCHF.
    Verkar tyvärr vanligt med det…

  64. 64

    @ Vox Humanae:

    Tyvärr lyckas jag inte söka efter tidigare inlägg här på bloggen, var en diskussion om motion mm för bara ett par månader sedan. Jag tänker inte gå in på detaljer eftersom det känns bortkastat, däremot en snabb länk till en av mina favoriter,,,försök bara stå ut med amerikansk försäljarsvada och sålla fram vetenskapen i info´n så blir det bra!
    t ex :
    https://alsearsmd.com/pace2/jvnb/

  65. 65

    @ Stefan:
    @Stefan
    Det verkar som om det är du som läser Annikas svar som djävulen läser bibeln, som jag ser det.
    Al Sears form av intervallträning en utmärkt ide, mycket bättre än ”cardio” eftersom hans(?) ide bygger upp istället för att slita ut, s.a.s. Dock ser jag i den metoden ingen kontrast till LCHF.

    Har du bara läst om det eller har du provat också? Hur länge? Vilken viktminskning?
    Hur gick det med aptiten? Gissar att man kan bli extra hungrig i kombination med SLV-diet, eller åt du annorlunda?
    Däremot att kombinera fungerande träningsmetoder med LCHF tror jag är en utmärkt ide.
    Om du inte lider alltför mycket av förutfattade meningar kan du ju prova och jämföra och skriva tillbaks och berätta skillnaderna!
    För hälsans skull är jag numera övertygad om att kolhydraterna måste begränsas, åtminstone vid en viss ålder, över 50 i mitt fall eftersom det var då jag ”dök” med kärlkramp efter att ha varit frisk hela livet. Stor- kolhydratkonsument i över 50 år! Jag försökte ”träna mig frisk” på alla sätt inklusive med Al Sears modell i över 5 år, men kärlkrampen blev aldrig bättre så jag kunde aldrig ”få snurr” på det då. Nu idag funderar jag däremot på att ladda upp fysiken en del med hans metod, och fortsätta med LCHF förstås! Tack för påminnelsen!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa