LCHF mot fibromyalgi

I bloggen passion4pain efterfrågas rapporter om minskade besvär av fibromyalgi av LCHF.

Jag har under åren med min blogg fått mängder av rapporter från människor som blivit bättre eller bra i sin fibromyalgi efter övergång till LCHF.

Om jag  går till mig själv. Ända sedan gymnasiet hade jag tätt återkommande besvär från min nacke och ländrygg. Från slutet av 80-talet fick jag smärtor i övriga kroppen: leder, muskler, senfästen, slemsäckar. Jag blev som en gisten trädocka. Jag hade svårt att ta mig upp från sittande, och fick gå flera meter innan jag kunde sträcka mig rak. Axlarna var det värsta. Jag hade en konstant bultande smärta i dem, och fick lov att med jämna mellanrum spruta kortison i dem. Triggerpunkterna var alla mycket ömmande.

Cirka två månader efter att jag övergått till LCHF upptäckte jag en kväll att jag hade blivit bra i kroppen. Inflammation, smärta och rörelseinskränkningar hade bara dunstat bort .
Detta är nu 7,5 år sen. Ibland känner jag början till smärta i tex nacken eller en axel. Jag tänker att nu är det tillbaka igen, men nästa morgon har besväret  försvunnit.

Dessutom har min IBS, utmattning, sömnproblematik, överaktiva blåsa etc  försvunnit mirakulöst.

Men alla upplever tyvärr inte samma mirakel.

 

Comments

  1. 1
    Professor Göran säger

    Nu vet jag egentligen inte vad fibromyalgi är men innan jag övergick till strikt LCHF så måste jag lyfta in ena benet i bilen med hjälp av händerna. Detta är nu efter tre år enbart ett obehagligt minne.

    Tidigare var jag också tvungen att stanna halvvägs på vägen mellan Trollhättan och Göteborg (en styv timmes bilresa) och gå ut och röra på mig för att benen började värka så förskräckligt. Idag är detta också enbart ett obehagligt minne.

    Mycket talar därför för att kolhydrater är ett ”gift” för kroppen eftersom många verkar tillfriskna när de slutar med kolhydraterna.

  2. 2
    Hälsa är livet säger

    Jodå, för mig har det varit ett mirakel. Jag har inte fibromyalgi, men har haft mycket problem med stela muskler i rygg och axlar. Detta är mycket bättre nu och min IBS hålls under kontroll med LCHF. Förutom det upplever jag att min sköldkörtel verkar repa sig från inflammationen(har Hashimotos) men när jag efterfrågar ett nytt TPO prov så påstår alla att detta är onödigt… Vad tycker du Annika? Är det meningslöst att ta ett nytt TPO? Jag skulle gärna vilja veta hur inflammationen beter sig. Jag vet att Sofie Hexeberg gjort det på en del patienter.

  3. 3

    Det tog mig ca ett år att äta bort min kärlkramp med strikt LCHF-kost.

    Så artegen föda = LCHF-kost fungerar nog för det mesta för att bota – eller i vart fall påtagligt lindra – de flesta av normalkostsjukdomarna – som jag ser det.

  4. 4

    Mycket intressant!
    Gjorde du några andra förändringar i livet än att börja äta LCHF i samband med att dina smärtor minskade? Förändrade du hur mycket du arbetade, stressade du mindre osv?

  5. 5
    Vän av LCHF säger

    I din gamla blogg finns många hälsovinster upptagna i kommentarerna.
    https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=fibromyalgi

  6. 6

    Hjälper LCHF mot hyperkondri ?

  7. 7

    @ Kosmo:
    Testa Kosmo så kanske det fungerar för dig!

  8. 8

    håller med om att magen blir så mycket bättre, IBS borta för gott, men min fibrovärk är likadan nu som för flera år sedan trots att jag ätit bra LCHF länge nu, men kanske nån gång i framtidne.. hoppas…

  9. 9
    Inspektören säger

    Det finns enstaka rapporter om att patienter med kronisk icke malign smärta har förbättrats med lågkolhydratkost. Det har då oftast rört sig om nervsmärta eller vad vi kallar neuropatisk smärta.

    Den bästa förklaring till det symtom komplex vi kallar ”fibromyalgi” är just att det rör sig om en typ av nervsmärta närmare bestämt att de centrala delarna (i hjärna och ryggmärg) av smärtsystemet är i olag och genererar felaktiga och för starka smärtsignaler. Detta kallas ””centralt störd smärtreglering”.

    Vi vet också att patienter med neuropatisk smärta (bland annat fibromyalgi patienter) kan förbättras av mediciner som påverkar nervsystemets funktion (både i hjärna, ryggmärg och de perifera smärtnerverna).
    En grupp av mediciner med ibland god effekt på nervsmärta är antiepilepsimedicin, närmare bestämt preparaten gabapentin (Neurontin m.m.) och pregabalin (Lyrica).

    Samtidigt vet vi också att epilepsi (speciellt hos barn) effektivt kan behandlas med lågkolhydratkost som leder till fysiologisk ketos. Lågkolhyratkost har här en behandlingseffekt som liknar ovannämnda preparat gabapentin och pregabalin. Det verkar alltså som ketos kan påverka nervfunktionen i hjärnan i dessa fall.

    Det är en intressant teori att en liknande effekt av ketogen lågkolhydratkost också kan finnas för nervsmärta (t.ex. fibromyalgi) men mig veterligen finns ännu ej någon bra forskning om detta.
    Det är förtidigt att komma med påståendet att lågkolhydratkost ”botar” ”fibromyalgi” vid nuvarande osäkra kunskapsläge.

    Men om en patient med svåra smärtproblem vill försöka med lågkolhydratkost finner jag inget hinder om patienten informeras om ovanstående, en farlig behandling är det ju knappast men man får inte väcka felaktiga förhoppningar.

  10. 10

    #9 Inspektören

    Jag är helt enig med dig angående det du skriver!
    Skulle vara intressant om studier gjordes på området.

  11. 11

    #9
    Sedan så klassificerar vi dessa patienter på olika sätt du och jag. Jag skulle nog hellre klassificera fibromyalgi som central smärtförstärkning och att det rör sig om en annorlunda smärta än den som fås vid neuropatisk smärta vilket orsakas av skada eller sjukdom i nervsystemet. Men det handlar nog bara om olika ordval här. Jag har skrivit ett inlägg om olika sätt att klassificera smärta på min blogg.

    https://passion4pain.se/2012/06/03/vilken-typ-av-smarta-har-du-eller-dina-patienter/

  12. 12

    Kanske lite otydlig i #4. Inlägget var riktat som en fråga huvudsakligen till Annika.

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 Andreas Persson:
    Nej jag gjorde inga andra förändringar. Jag kunde inte motionera den vintern pga akuta besvär av artrosknä, som jag ådragit mig genom idogt cyklande.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 6 Kosmo:
    Troligen. Eftersom man mår så mycket bättre allmänt så blir det mindre anledning till hypokondriska idéer.

  15. 15

    #13 Tack för svaret!

  16. 16
    Vän av LCHF säger

    Inspektören Skrev:

    pregabalin (Lyrica).

    Vill utfärda en liten varning beträffande så starka preparat som Lyrica!
    Narkotikaklassat väl?

    Allt sånt här är bra mycket farligare än LCHF!

  17. 17

    Kosmo Skrev:

    Hjälper LCHF mot hyperkondri ?

    Kosmo!

    Om du lider av hypokondri/inbillningssjuka (hyperkondri?), så blir du alla gånger bättre med en kostförändring mot LCHF. LCHF är välgörande för kropp och själ. Samtalsterapi kan också hjälpa.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Hypokondri

  18. 18
    HelgeK säger

    Mina egna erfarenheter så här långt efter måttlig LCHF ( äter aldrig vete och undviker övrigt bröd, tillsatt socker (utom en hemmagjord glass ibland), stärkelserika produkter och givetvis onödiga tillsatser) 8 månader. Äter mycket grönt förutom kött, fisk och ägg. Slutat med halvfabrikat helt och hållet.

    Ner 6 kg så här långt, domningar i fingrar borta, vadkramper på morgonen borta, mycket piggare, bättre minne, bättre balans, min uppblåsta mage är borta, likaså de flesta gaserna, känner mig 20 år yngre.

    Kom också på att jag fick eksem av mjölkprodukter, efter att tillfälligt ökat intaget ökade eksembesvären våldsamt, idag minskat ost och mjölkprodukter till nära noll, smör tycks dock som tur är gå bra. Eksemen är borta.

    Vad mer…jo blivit mycket mer misstänksam mot vad myndigheter och huvudmedia påstår, kollar alltid upp själv numera, det är också en hälsosam utveckling. Tack Internet!

  19. 19
    Inspektören säger

    @Vän av LCHF

    Nej Lyrica är inte ”narkotikaklassat” enl senaste FASS info även om sådan debatt har förekommit. Pregabalin är inte ett narkoticum i egentlig utan den debatten får väl ses som följd av den svenska önskan att förbjuda och reglera så mycket som möjligt.

    Det är riktigt att pregabalin och nästan alla mediciner som används vid smärtbehandling kan ha allvarliga och otrevliga biverkningar. Samtidigt kan smärtpatienter vara riktigt illa ute på grund av sin sjukdom och en förbättring av denna kan vara av stort värde för patienten så det blir en balansgång nytta och biverkningar.

    Det är viktigt att varje patient får sin medicin och dosering prövad tillsammans med en smärtläkare och principen skall vara att 1, medicinen skall ha en god effekt, och 2, inga biverkningar eller endast mindre allvarliga biverkningar som patienten accepterar.

    Det stora problemet för smärtpatienterna är nog inte läkemedel utan att det finns få smärtmotagningar i landet. Förövrigt är det så att, när det gäller biverkningar för de flesta smärtmediciner, att de försvinner när man tar bort medicinen. Jag tycker all om man har en allvarlig och handikappande smärtsjukdom och har lyckat att få komma till en smärtmottagning så skall man inte vara rädd att pröva behandling, man kan ibland få en betydlig förbättring. Skulle det inte gå bra med något preparat så tar man bara bort det igen.

    Ketogen kolhydratreducerad kost som smärtbehandling har ännu inte plats som standardbehandling, det finns inte vetenskapligt stöd för det men som jag skrev tidigare inget hindrar en patient att pröva, farligt är det inte.

    En annan aspekt på kolhyderatreducerad kost och smärtbehandling är att flera preparat som används har som icke önskad biverkan viktuppgång. Här kan t.ex LCHF ha en viktig indikation.
    Till exempel en patient som får god effekt av ett preparat och betydligt minskad smärta men också en kraftig viktuppgång, detta är inte ovanligt, kan försöka mota detta med LCHF kost.

  20. 20
    Vän av LCHF säger

    @ Inspektören:

    Jag har en äldre kvinna i bekantskapskretsen som blev ordinerad Lyrica mot neuropatisk smärta, i fötterna.

    Biverkningarna var hemska. Hon gjorde anmälan till både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, när hon förstod att det var biverkningar, inte sjukdom.

  21. 21

    @ Inspektören:

    LCHF är ett förstahandsval på denna blogg, kost och hälsa.

    Om du representerar något läkemedelsbolag så finns hemsidor i läkemedelsbranschen för information om läkemedel.

  22. 22
    Karl E. Arfors säger

    jag tror att fibromyalgi är en brist av mitokondriell energi så att blodflödet på mikrocirkulationsnivå inte kan regleras i det muskelområdet.
    Kan inte blodflödet regleras så får man ischemi-smärtor som gör väldigt ont lokalt. Förbättrad mitokondrie-funktion ger bättre blodflödesreglering och smärtan minskar.
    Så höj handgasen i muskelvävnaden med en höjning av levaxindosen, med hjälp av en läkare som förstår bakgrunden och förstår att bara patienten själv vet hur den mår.
    Må bra
    hälsar karl

  23. 23

    @ Karl E. Arfors 22

    Det stämmer inte överens med vad de flesta tror som forskar inom området. I alla fall inte enligt de artiklar som publicerats de senaste åren. Enligt denna forskning så finns det en hel del bevis på att det föreligger en störning i CNS när det gäller modulering av smärtsignaler från dorsalhornet upp till hjärnan.

    Har du någon bra artikel som stödjer din tro?

  24. 24

    @ Karl E. Arfors 22

    Sedan så har ju inte personer med fibromyalgi bara ont i sina muskler. De har även ont från leder, huden mm. De uppvisar även ofta känslighet för andra sinnesintryck såsom lukter, ljus och ljud.

  25. 25
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Karl E. Arfors:
    Vad säger du då om alla vi som blir bättre/bra i vår fibromyalgi av LCHF, utan Levaxinmedicinering?

  26. 26
    Lars M säger

    Själv har jag numera av och till ont i ljumsken, med svårigheter att lyfta upp högerbenet, t ex när jag ska kliva i ett par byxor. Efter snart 5 år på mer eller mindre strikt LCHF kan det tydligen gå på andra hållet också. Fast det är sällan någon som nämner försämringar trots LCHF. Förra året bet jag sönder en tand också, så inte heller mina tänder blir bättre.

  27. 27
    Annika Dahlqvist säger

    @ Lars M:
    Jag tycker att jag brukar poängtera både nu och då att LCHF ger ingen total garanti mot alla sjukdomar och krämpor för resten av livet. Det vore också för mycket begärt.
    Jag har också bitit sönder tänder, men det har berott på att amalgamfyllningar har utvidgat sig och sprängt sönder tanden. Amalgam kallas också för långsam dynamit.
    Mina amalgamfyllningar är ca 50 år gamla.

  28. 28
    Inspektören säger

    @ Vän av LCHF 20
    Det var tråkigt att höra om din bekant som blev så fel behandlad med Lyrica, självfallet skulle hennes läkare i förväg ha informerat om biverkningsriskerna och sagt att hon omedelbart skulle ta kontakt med mottagningen för ev dosändring eller borttagande av läkemedlet. Detta är ett typisk felbehandling av smärtpatienter att inte noga ha kontroll av behandlingseffekt och biverkningar. Det är också ett klart fel att inte ha informerat patienten om ev biverkningsrisk. Det är därfär viktigt att dessa patienter tas om hand av läkare med speciella kunskaper om smärtbehandling t.ex. på en smärtmottagning eller en distriktsläkare med specialintresse och kunnande.

    @ Professor Karl E. Arfors 22
    Att ”fibromyalgisyndromet” skulle bero på enbart mitokondriell dysfunktion och smärtorna skulle vara ischemismärtor har diskuterats tidigare. Som Andreas Persson säger i sina inlägg nr 23 och 24 så har misstanken om en dysregulation i cetrala smärtcentra och smärtbanor nu trätt i förgrunden.
    Att det rör sig om i huvudsak en nervsmärta stämmer också mycket bättre med dessa patienters symtombild, denna passar inte ihop med enbart en ischemismärta. Ett annat stöd för att centrala nervsmärtor är inblandade är att perifert verkande anagetica har dålig eller ingen effekt (t.ex.paracetamol) och att preparat som direkt påverkar centrala nervsystemet framför allt duloxetin (Cymbalt) och venlafaxin (Effexor) samt tricykliska antidepressiva men också som tidigare nämnts gabapentin och pregabalin.

    Att det enligt ett antall fallbeskrivningar kan finnas en effekt på central smärta av ketogen lågkolhydratkost på liknande sätt som vid epilepsi är mycket intressant, men här fattas både klinisk och grundforskning.

    Och som jag sagt tidigare, det är inget som hindrar att en patient själv prövar LCHF.

  29. 29
    Annika Dahlqvist säger

    @ Inspektören:
    Det vore lämpligt att vårdens företrädare först rekommenderar patienter med kronisk smärta att prova LCHF, förutom motion förstås, innan de tvingas börja med medikamenter.

  30. 30
    Inspektören säger

    @ Annika Dahlqvist

    Jag tycker nog att man måste skilja på att rekommendera och att informera om lågkolhyderatkost till smärtpatienter. Vi saknar vad jag förstår gott vetenskapligt stöd för att rekommendera detta som behandling, det som finns är till stor del endast fallbeskrivningar.
    När det gäller lågkolhydratkost för behandling av metabolt syndrom, diabetes, övervikt är ju situationen helt annan, här finns nu en hel del vetenskapligt stöd och därför kan detta rekommenderas som förstahandsbehandling. Men detta saknas ju för smärtpatienterna.

    Däremot tycker jag absolut att man kan informera om lågkolhydratkost och förklara för patienten hur det ligger till som sedan själv får bestämma om detta är något att pröva.

    Men frågan är mer komplicerad än så. Det är många smärtpatienter har samtidigt ett överviktsproblem och har en ökad risk för metabolt syndrom,
    ”Metabolic syndrome in women with chronic pain”. Loevinger et al, Metabolism 2007
    https://www.lsa.umich.edu/psych/grad/program/affiliations/cultcog/events/CoeReading2.pdf
    Så hur det verkligen hänger ihop vet vi nog inte ännu.

    Sedan är det nog så att det största problemet för dessa patienter är nog att de inte får komma i kontakt med en smärtmottagning eller liknande och därför aldrig får pröva om dessa läkemedel möjligen kan hjälpa eller inte. Här finns många patienter som är svårt handikappade , helt sjukskrivna, kanske utförsäkrade och med dålig livskvalitet och funktion. Dessa kan kanske inte ens lämna sin bostad för att gå att handla än mindre utföra något arbete. Att hjälpa dessa patienter tillbaka till en bättre situation är viktigt och där har dessa läkemedel för många en funktion. Sedan hör det till saken att läkemedelsbehandling endast bara är en del av behandlingen vid en riktig smärtklinik, De andra delarna är sjukgymnastik och fysioterapi, psykologisk behandling (smärthantering) och hjälp med social stötta.

  31. 31
    Annika Dahlqvist säger

    @ Inspektören:
    Rekommendation att i första hand prova LCHF behövs det ingen smärtspecialist för att göra. Det kan göras redan på primärvårdsnivå.
    Eftersom LCHF är en ofarlig kostmetod behövs egentligen inga randomiserade kontrollerade studier för att prova det. För den LCHF hjälper eller förbättrar vore det en stor skada om det inte blev provat.
    Och eftersom personer med kronisk smärta är särskilt i riskzonen för metabolt syndrom är det ännu mer angeläget att de blir rekommenderade att testa den metabolt nyttiga kosten LCHF.

  32. 32
    Vän av LCHF säger

    Jag känner till en person som ”ätit statiner” i ett 10-tal år och hade ”molande tandvärk” i hela kroppen. Varit förtidspensionerad sedan 50-års åldern, dvs dessa 10 år.

    Statiner (mot blodfetter!) kan ge värk i hela kroppen. – Zocord, Simvastatin, Lipitor mfl.
    .

  33. 33
    Hälsa är livet säger

    @ Vän av LCHF:
    Statiner är bara elände. Förutom kronisk värk så kan de ge bl a cancer och alzheimer. Det är obegripligt att dessa fortfarande får ordineras till folk.

  34. 34
    Professor Göran säger

    Inspektören

    Jag tycker alltid det är lika intressant när olika specialister kommer ”ut på LCHF- plan” och debatterar.

    Vi som ”tror” på LCHF minskar förvisso på kolhydraterna i vår kost och som jag förstått det hela så utgör kolhydrater inte essentiella näringsämnen för oss till skillnad mot både proteiner och fett. Med andra ord är det som du, Annika och de flesta andra som verkar någorlunda pålästa påpekar ofarligt att ge sig in i det ketogena metabola tillståndet. Ibland måste man förstås ta sig för pannan när till och med kostprofessorer verkar kunna blanda ihop ketos och ketoacidos.

    Eftersom väldigt många personer ”tillfrisknar” från olika ”vällevnadssjukdomar” när de tar bort kolhydraterna ur kosten är det för mig en rimlig, om än väldigt ”förenklad”, vetenskaplig hypotes (men säg den vetenskapliga hypotes som inte innebär en förenklad modell av verkligheten) att betrakta kolhydrater som ett långsamt verkande gift för våra kroppar och för diabetiker förstås som ett akut verkande gift – ja rent ut sagt ett dödligt gift. För mig måste en vetenskaplig hypotes stämma med verkligheten och om den inte gör detta så kan den förstås inte utgöra en vetenskaplig förklaringsmodell. I fallet med LCHF så verkar denna stämma förbaskat bra med verkligheten vilket för att travestera vetenskapsteoretikern Karl Popper ökar trovärdigheten i påståendet att LCHF just är vetenskap.

    Du nämner i ditt inlägg #9 perifer neuropati som vad jag förstår verkar vara inom ditt specialistområde och är en nervskada som drabbar diabetiker. För tre år sedan konstaterade vi att min fru var allvarligt diabetisk eller sockersjuk som är ett betydligt bättre begrepp enligt min mening för att det klart och tydligt säger vad det är frågan om. En av de främsta anledningarna till att vi själva ställde denna diagnos var bland annat för att hon hade drabbats av just perifer neuropati och att denna till slut tog sig akuta dramatiska former när hon intog socker. Under några år hade denna neuropati också långsamt förvärrats och slutligen med allvarliga domningar och kraftiga smärtor i framför allt fingertopparna. Vad som förvånar oss så här i efterhand är att man inte undersökte om min fru var sockersjuk när hon uppsökte primärvården för dessa besvär.

    När vi övergick till strikt LCHF-kost upphörde hennes akuta dramatiska smärtorna och efter ett halvår var all smärta och även domningarna helt försvunna. Intressant är förstås att om min fru ”syndar” det minsta med ”godsaker” så återkommer smärtorna och domningarna inom några timmar och att det tar några veckor att på nytt ”reparera” skadorna på nerverna. På så sätt är vår strikta LCHF-kost väldigt ”självreglerande” genom denna snabba negativa återkoppling.

    Men det är klart – läkemedelsbolagen gör inga förtjänster på oss överhuvudtaget; varken på min fru eller mig själv som allvarligt hjärtsjuk. Och det ligger förstås i sakens natur att dessa bolag knappast kan gilla vad vi håller på med inom den gräsrotsrörelse som LCHF utgör. Även om jag inte tror på konspirationer så oroar jag mig ändå för vad dessa bolag kan komma att hitta på i framtiden för att få stopp på en sådan rörelse om de upplever den som ett hot mot balansräkningarna. Frågan är om LCHF nu överhuvud taget går att stoppa längre för det är ju ett rimligt antagande att många sjuka vill bli friska även om de förstår att att de för all framtid måste avstå från allt ”godis”.

  35. 35
    Hanveden säger

    # 34 Professor Göran.

    Gillar :-).

    Med LCHF hälsning 😉 .

  36. 36
    ragnhild säger

    På norsk: Takk – det er lørdag; og din ”kronikk” er så velkommen – og nødvendig professor Göran. Det samme er din fasthet og overbevisning dr. Annika. Din egen erfaring er jo en ”gullgruve” for alle oss andre. Anekdotiske bevis som grunn for – ja, dr. Göran – ha,ha nå fikk du titteln doktor 😉 jeg lar det stå 🙂 – de er fortreffelige når det kommer till vitenskapelig grunnlag for hypoteser.

    Så kan legemiddelindustrien leke seg så lenge de vil. De er jo ikke til å stoppe uansett 🙁 – grasrotbevegelser kan de nok ikke (så langt jeg kan se) manipulere med. Men det er jo trist at de fleste må bli syke før de ”nappar” (på lchf). Og naturligvis så trist med alle gamle/syke/medisintrofaste bl.a. til statiner…….

    p.s. jeg holder min helse i sjakk med lchf – hilsen en som også måtte ”se lyset” via kroppslig ubalanse.

    God helg og god helse ønskes alle.

  37. 37
    Vän av LCHF säger

    Inspektören Skrev:

    @ Vän av LCHF 20
    Det var tråkigt att höra om din bekant som blev så fel behandlad med Lyrica, självfallet skulle hennes läkare i förväg ha informerat om biverkningsriskerna och sagt att hon omedelbart skulle ta kontakt med mottagningen för ev dosändring eller borttagande av läkemedlet. Detta är ett typisk felbehandling av smärtpatienter att inte noga ha kontroll av behandlingseffekt och biverkningar. Det är också ett klart fel att inte ha informerat patienten om ev biverkningsrisk. Det är därfär viktigt att dessa patienter tas om hand av läkare med speciella kunskaper om smärtbehandling t.ex. på en smärtmottagning eller en distriktsläkare med specialintresse och kunnande.

    Jo, det var en specialist på en smärtmottagning på ett stort välkänt sjukhus.
    Efter det fick min bekant någon slags injektioner, men inte heller det hjälpte. Jag vet inget närmare om dessa injektioner.

    Jag har ingen kontakt med personen ifråga i dagsläget så jag vet inte något om fortsättningen. Personen är i 75-80 års åldern.

  38. 38

    Har diagnosen Fibromyalgi sen 5½ år. Under de 4 första åren åt jag Lyrica, men nu ”medicinerar” jag bara med helt naturlig kost, alltså LCHF, helt utan gluten. Ätit LCHF i 3½ år, kommer aldrig att gå tillbaks till mjölmaten igen 🙂
    Här kan intresserade läsa om min historia kring sjukdomen och maten.

    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/10/fibromyalgi-och-lchf/

  39. 39

    Min man har haft rheumatism i flera år, och för 3 år sen blev han också diagnoserad med Fibromyalgi. Double whammy – både leder och muskler! I 2 år var han sjukskriven tills de fick ordning på medicinen. Förutom smärtstillande så får han också epilepsi medicin för att lugna nervändarna. De funkade så bra att han arbetar igen. Vi har nu ätit enligt LCHF i 3 ½ månad, och han har redan gått ner 12 kg, samt HALVERAT de smärtstillande tabletterna och epilepsi dropparna! Jag har fått en helt ny man tillbaka! Hans syster har också Fibromyalgi sen 30 år tillbaka, och i rullstol sen 15 år. Eftersom hon är dietist så vägrar hon prova LCHF ; ) Vi får väl se, med tiden får nog hon också ge vika för resultaten!

  40. 40
    Anna Lähnn säger

    Hejsan!
    Mitt namn är Anna Lähnn. Jag har svår fibromyalgi sedan 16 år tillbaka. Sedan Dexofen försvann från marknaden tar jag 9-10 tabletter om dagen bara för att hålla mig vid medvetande (den högre dosen på vintern). 6 alvedon 665 mg, 1 Brufen 600 mg, 1 ipren 200 mg, och 1-2 Saroten 10 mg. Det säger sig självt att detta inte kan vara nyttigt, men jag har inget val om jag ska fungera hjälpligt. Jobbar halvtid, är sjukpensionär på resten.

    Jag har också PCO och svårt ”sockerberoende”, och IBS, och bad därför min läkare att få komma till en dietist. Det var hon som föreslog att jag skulle prova strikt LCHF, vilket jag började med för två veckor sedan. Redan är magen bättre, och jag har gått ner 4,5 kg och minskat 4 cm runt midjan. Dessutom känner jag inget som helst sötsug, inte ens i kassan i affären eller när andra äter kakor och jag äter ost. Bara av den anledningen kommer jag att äta LCHF resten av livet, det är en sådan befrielse!

    Men: Min stora fråga gäller ju fibromyalgin och medicinerna. Om jag blir bättre, hur fasar jag ut medicinerna på ett bra och säkert sätt? Hur känner jag skillnad på om kroppen reagerar på avgiftningen, och att jag (fortfarande) behöver medicinerna?

    Jag inser fullt ut att jag behöver ha en husläkare som kan hjälpa mig med detta. Men hur ska jag hitta en sådan läkare? Den läkare jag har nu tror att alla fibromyalgipatienter blir bra om de anammar mindfulness! Been there, it didn’t work!

    Kan någon rekommendera en bra läkare? Jag bor i Ängelholm…

  41. 41

    Hej!
    Min man har fibromyalgie och har blivit mycket bättre sen han började med LCHF. Hans läkare föreslog att han själv minskar doserna och hittar en nivå där han mår bra. Vissa dar kan han halvera dosen av Rivotril (medicin som gjorde honom tillräckligt bra för att arbeta igen), andra dar åtminstone 30 %. Paracetamol med kodein halverat, likaså blodtrycksmedicinen. Kanske du också kan minska dosen på egen hand? Prova några veckor på en något mindre dos, justera sen uppåt eller neråt i ytterligare några veckor tills du hittar din nivå.
    Tyvärr kan jag inte rekommendera en läkare eftersom jag bor i Frankrike.
    Lycka till!
    Anna

  42. 42
    Anna Lähnn säger

    @ Anna Page:
    Tack!
    Jag hoppas fortfarande att någon ska kunna rekommendera en läkare. Jag har ju 3 olika mediciner och vet inte vilken jag främst bör minska.

  43. 43
    Annika Dahlqvist säger

    @ 40 Anna Lähnn:
    Om du inte vågar skära drastiskt i dina mediciner kan du ta det försiktigt. Ta bort en tablett i veckan. Börja med att trappa ner Alvedon. Den dos du tar är toxisk för levern i långtidsbehandling. Gå vidare med att minska Brufen – Ipren och sist Saroten-dosen.
    Jag tvivlar på att någon läkare klarar denna nedtrappning bättre än du själv kan göra.
    Det är ju du själv som märker om du går på bakslag, och kan ta ett steg tillbaka, eller förändra, i nedtrappningen.

  44. 44

    @ Anna Lähnn:

    Grattis till dina hälsoförbättringar med hjälp av LCHF-kost!

    Mycket glädjande att det var en dietist, som rekommenderade strikt LCHF mot dina besvär. Jag antar att det var någon i Ängelholm?

    Vore intressant att framöver få höra hur det går med din fibromyalgi och utfasningen av värktabletterna. Allt för att ev kunna peppa andra med samma besvär.

  45. 45
    Anna Lähnn säger

    Hej!

    Stort tack för snabbt svar!

    Allt gott!
    Anna

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa