Varning mot kolesterolsänkande mediciner

Artikel i VG.no.
Det är de äldsta människorna som äter mest av kolesterolsänkare, och det är de äldsta som har allra mest av olika biverkningar. Minnesstörning, diabetesutveckling, muskelsmärtor etc.

 

Comments

  1. 1
    Zonen säger

    Då får vi väl se hur lång tid det tar innan det kommer en bra uppföljande artikel i LT eller DM?

    Inte skrivs väl den av ”experterna” som gång på gång påtalat statiners nytta och varnat för fett på senare tid. Det samtidigt som en koständring startad nerifrån och inte uppifrån som brukligt är….. och ändå är den framgångsrik tack vare RESULTATEN som noteras. 😉

  2. 2
    aviator1945 säger

    Glädjande att notera att norska Läkemedelsverket inte går i Big Pharmas ledband!

  3. 3
    ragnhild säger

    http://www.vg.no:

    ”Steinar Madsen i legemiddelverket understreker at nytten av kolesterolmedisinene for personer med hjertesykdom, er viktigere enn risikoen for bivirkningene”.

    Har han rett? I så fall vilka hjärtsjukdomar?

    Videre uttalar han;

    – – ”Alle som har hatt hjerteinfarkt, eller hjertekrampe bør ta statiner. De aller fleste pasienter som bruker statiner har hatt god nytte, men det er de friske pasientene med litt forhøyet kolesterol som vi ser har liten nytte av dem, sier han”.

    Frågan är om det är så?

  4. 4
    pensionär 60+ säger

    Som vi hört och läst många gånger så är det de äldre som ordineras mest läkemedel. Måhända på gott ibland men alltför ofta på ont.

    Länstidningen i Östersund har haft en artikelserie om ”Många gamla sjuka av sina mediciner”
    https://ltz.se/nyheter/ostersund/1.4447098-manga-gamla-sjuka-av-sina-mediciner

    Läser man Faktarutan blir man lätt förskräckt:

    Fakta
    Överenskommelsen 2012. De mest sjuka äldre
    325 miljoner kronor fördelas till de län som minskar de tre indikatorerna

    – olämpliga läkemedel, andelen av alla över 65 år med minst ett olämpligt

    – olämpliga läkemedelskombinationer för alla över 65 år

    – läkemedel mot psykos, andel av alla i särskilt boende

    70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till landstinget.

    Är det färre än fem län som klarar de uppsatta målen får de bara del på 200 miljoner.

    Olämpliga läkemedel till äldre
    • bensodiazepiner med lång halveringstid som diazepam (Stesolid), nitrazepam (Apodorm, Mogadon) och flunitrazepam

    • läkemedel med betydande antikolinerga effekter: Akineton, Alimemazin,(Theralen) Amosyt, Atarax, Atropin, Buscopan, Dimenhydrinat (Calma), Clozapine (Leponex), Desentol, Detrusitol, Durbis, Egazil, Vesicare, Emend, Emselex, Ivemend, Ketogan, Klomipramin (Anafranil), Truxal, Lergigan, Maprotilin (Ludiomil), Metylskopolamin, Nortriptylin (Sensaval) Spasmofen, Toviaz, Morfin-Skopolamin, Nozinan, Oxibutynin (Kentera, Ditropan), Oxikodon-hyoscin, Pargitan, Proklorperazin (Stemetil), Quilla simplex,. Robinul, Scopoderm, Amitriptylin (Tryptizol, Saroten)

    • det smärtstillande medlet tramadol (Tradolan, Nobligan, Tiparol)

    • sömnmedlet propiomazin (Propavan)

  5. 5
    pensionär 60+ säger

    pensionär 60+ Skrev:

    …”Som vi hört och läst många gånger så är det de äldre som ordineras mest läkemedel.”…

    Det var inte så länge sen som vi hade detta uppe, om att bli sjuk av sina mediciner:
    https://annikadahlqvist.com/2011/12/16/sjuk-av-sina-mediciner/

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    @ 3 ragnhild:
    Jämförande studier har visat mindre död i hjärtsjukdom för de som redan haft hjärtinfarkt, men inte mindre total död. Men professorerna trycker mycket hårt på detta med minskad hjärtdöd med statiner.
    De talar också om relativ riskminskning, men den absoluta riskminskningen är bara några enstaka procentenheter.

  7. 7
    ragnhild säger

    Takk, dr. Annika. Det är den kunskapen vi alla som är påläste har 😉 – men så viktig at dela med sig/repetera.

    Nei, läkemedelverken (institution) är inte updaterade – konstaterar det är långt igen.

    Men nu tänker jag at läkare o.a. rundt omkring kommer sluta med idiotiet som går ut på at knaska statinmedisin i förebyggande syfta. Ja, läkare också gikk på ”limpinnen” = ofre för industriens reklam. Muskelvärk o.a. blev säkert inte knyttad til statinerna!

    Å, jag tycker så synd i dom som ”knaskar” på…. In big letters we should tell – that statins comes from hell. 😯

  8. 8
    Professor Göran säger

    Det här med statiner gör mig utmattad.

    Som allvarligt hjärtsjuk sedan 1999 så är jag nog den första man skulle vilja mata med statiner. Men som jag brukar säga – senast igår på Diabetesföreningen i Trollhättan – så är det enda sättet för dom att få i mig dessa medel är att binda fast mig och tvångsmedicinera mig.

    Alldeles nyss hörde jag att en granne i min ålder som på samma sätt som jag själv kämpar med sina igensatta kärl med regelbundna promenader men i motsats till mig ”gått på ” detta med statiner tydligen lyssnat på mina varningar och slutat med statinerna och genast mått mycket bättre.

    Han hade berättat detta för sin läkare som då hade sagt: ”Utmärkt! Men då sänker vi dosen till en fjärdedel!”

    Jag blir som sagt alldeles utmattad av allt jag läst och hört om statiner.

    När ska denna medicinskandal, troligen den största i mänsklighetens hirstoria, äntligen stoppas och hur ska detta gå till? Alltihop påminner mig faktiskt om ”kejsarens nya kläder”.

    I mina ögonen är det faktiskt en stor skam att läkare måste ställa upp på detta för att inte bli av med sina legitimationer och bli arbetslösa när de vet att patienterna tar skada av denna behandling som inte heller är till någon nytta.

  9. 9

    @ Professor Göran:

    ” … när de vet att patienterna tar skada av denna behandling …”

    Jag är långt säker på att läkare i allmänhet är så välinformerade som vi tror. Själv har jag inga erfarenheter av just statiner, men väl av blodtrycksmediciner och en sådan självklarhet som att man tar reda på om en patient redan har låg vilopuls innan man ordinerar betablockerare som sänker pulsen till under 40 slag/min och gör patienten orkeslös. Eller att en läkare på hjärtintensiven ordinerar en depåtablett för delning, som om den delas mister effekten, vilket resulterade att farmaceuten skriver felordination på receptet och snällt rättar till felet.

  10. 10
    Professor Göran säger

    @ 1940:

    Ärligt talat vill ”jag gråta” när jag slås av den totala okunnigheten (”ignorans” ?) som verkar genomsyra läkarkåren.

    På något sätt är det OK så länge läkaren inte är högfärdig som en del tyvärr verkar vara.

    Som en bekant sa till mig när jag visade mina föreläsningar där jag gick till botten med hur mekansimerna i kroppen fungerade och han hade som reumatiker och diabetiker stor erfarenhet av läkare . ” Den allmänpraktiserande läkaren har ingen susning om vad du talar om!

    Det ruskiga är att min egna erfarenheter verkar bekräftar detta påstående.

    Jag kanske som naturvetenskaplig forskare är ”yrkesskadad” och tror att läkare som bevisligen kan studera är intresserade av att ta reda på vad som gäller i grund och botten när det gäller deras egen profession.

    Annika verkar igen vara ett undantag inom läkarkåren.

    Ditt exempel om blodtrycksmedicin får mig att gråta en skvätt till!

  11. 11

    @ Professor Göran:

    Grejen är att när läkaren föreslog Atenolol var min första tänkte ”ska jag som har så låg vilopuls (55) verkligen sänka den ytterligare”, men slog bort tanken direkt med ”att han vet säkert vad han gör”.

    I exemplet med depåtabletten upptäckte jag inte felordinationen förrän jag kom hem och läste bipacksedeln, varför jag ringde till avdelningen och bad att få reda ut detta. Sköterskan lovade att läkaren skulle ringa upp, vilket han aldrig gjorde och jag tänkte på samma sätt som gången innan att ” läkaren vet säkert vad han gör”. Så jag försökte dela en depåtablett, vilket är en omöjlig uppgift eftersom den saknar skåra på mitten och smular sönder när man försöker dela den, men jag kämpade på och försökte snickra till en lämplig bit under en hel månads tid. När jag kom på Apoteket och ställde frågan om det verkligen var meningen att det skulle fungera så här rättades felet till.

    En annan sak är att den tillsnickrade halvan av lägsta dosen Plendil (tror jag att det var) höll blodtrycket på perfekt nivå. Frågan är om det var tabletten, min tilltro till läkaren eller den sinnrika konstruktion som vi alla bor i som ordnade om saken. Behövde jag över huvud taget medicinera 🙂

    Så här i efterhand borde jag givetvis fullföljt och sett till att jag på ett eller annan sätt fått prata med läkaren eller varför inte överläkaren på avdelningen. Idag skulle jag givetvis göra detta.
    Man vet inte om man skall skratta eller gråta. Hur som helst bör man nog vara skärpt och vaksam när man har med vårdapparaten att göra.

  12. 12
    Lekman säger

    pensionär 60+ Skrev:

    …”Överenskommelsen 2012. De mest sjuka äldre
    325 miljoner kronor fördelas till de län som minskar de tre indikatorerna
    – olämpliga läkemedel, andelen av alla över 65 år med minst ett olämpligt
    – olämpliga läkemedelskombinationer för alla över 65 år
    – läkemedel mot psykos, andel av alla i särskilt boende
    70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till landstinget.”…

    Borde inte dessa indikatorer, vara tillräckligt nog, för målet att minska olämpliga läkemedel? Borde inte indikatorerna vara en del av medicineringsverksamheten redan, att man följer upp? Det verkar finns gott om pengar hos staten då man kan skaka fram 325 miljoner till en verksamhet som redan borde göra jobbet!

  13. 13
    Dennis säger

    Någon som vet om det finns andra läkemedel som är tveksamma som t.e.x. statiner där det också finns ett tryck att ordinera.

  14. 14
    Pre-diabetiker säger

    Dennis Skrev:

    Någon som vet om det finns andra läkemedel som är tveksamma som t.e.x. statiner där det också finns ett tryck att ordinera.

    Diabetesläkemedel typ Metformin finns det ett tryck för att ordinera, det minsta lilla man är milimetern över gränsen i fasteblodsocker. Inga rekommendationer vad gäller kostbehandling som steg 1.

  15. 15
    Dennis säger

    Nee men varför tar man inte upp det med kosten som är så avgörande. Har gått överstyr nu. Vad ska vi tro.

  16. 16
    Pre-diabetiker säger

    Dennis Skrev:

    Nee men varför tar man inte upp det med kosten som är så avgörande. Har gått överstyr nu. Vad ska vi tro.

    Det ingår väl inte i ”läkekonsten” att kostbehandla. Motionsbehandla ingår dock numer. Jag tror inte att läkarna har sambandet kost och hälsa på sitt utbildningsschema! Kanske kan en ny generation läkare tänka nytt!

  17. 17
    Maten är min medicin säger

    @ Pre-diabetiker:

    Kosten är väl dietisterna bord numera? Skulle vara intressant att veta vem som sponsrar deras kurslitteratur 😉

    Ralf Sundberg / Forskningsfusket!

    ”Unless the doctors of today become the dieticians of tomorrow,
    the dieticians of today will become the doctors of tomorrow”.

    Alexis Carrel, kärlkiruurgins fader, Nobelprisvinnare 1912.
    Ur: Man, The Unknown

  18. 18
    Dennis säger

    I och för sig så vet man ju att de sista som ”erkänner” något eller tar till sig ny kunskap är myndigheter och verk. Jag har då inget till övers heller för s.k. forskning som behövde 100 år på sig för att komma fram till att amalgam läcker kvicksilver.

  19. 19
    F d anhörig säger

    I SPFs tidning Veteranen finns en insändare under rubriken ”Patienten har ett ansvar” vad gäller sin läkemedelsordination och sin/sina läkarkontakter.
    https://www.veteranen.se/tyck/patienten-har-ett-ansvar/#comment-2385

    Bland flera viktiga kommentaren så finns en från sign. Alf, som beskriver hur hans kolesterolvärden förbättrats samt att hans muskler och leder är bättre än på länge, sedan han gjort ett års uppehåll med simvastatin.
    .

  20. 20
    F d anhörig säger

    F d anhörig Skrev:

    I SPFs tidning Veteranen

    Fler tänkvärda artiklar och kommentarer i SPFs tidning Veteranen under rubriken ”Får du olämplig medicin?”
    https://www.veteranen.se/omsorg/kolla-haer-om-du-far-olaemplig-medicin/

    Det finns en lista i anslutning till artikeln på olämpliga mediciner, framför allt till äldre.
    Det finns också kommentarer där en sign, skriver om utslag och blåsor på benen som försvann när Zocord (simvastatin) sattes ut. En annan kommentar ifrågasätter varför inte Statiner finns i listan med okloka mediciner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa