Ett statinpiller för mycket

Debattartikel i Läkartidningen av Uffe Ravnskov, Karl Arfors, Christer Enkvist, Tore Scherstén, Ralf Sundberg och Jörgen Vesti Nielsen.
Riskerna vid statinbehandling av friska är större än vinsterna.

 

Comments

  1. 1

    Saklig och bra artikel. Jag gissar att man ändå kommer angripa den från statinkramahåll.

  2. 2

    Det är ju fel någonstans om man tycker sig behöva medicinera friska människor? Eller har jag missat nåt?

  3. 3

    Läkarna tittar väl på antingen totalkolesterolet? eller att LDL ökat något vad jag hört och då blir det statiner.

    LDL-kolesterolet räknas ju fram oftast enl Freidewald ekvation denna stämmer bara inom ett visst spann:

    https://www.proteinpower.com/drmike/weight-loss/low-carbohydrate-diets-increase-ldl-debunking-the-myth/

    Så för oss som äter LCHF stämmer det inte vad jag förstått och då kan vi felaktigt bli beskyllda för att ha en obra kolesterolprofil.

    Undrar om man får lära sig detta på läkarskolan idag?

  4. 4

    Superbroccoli – vem vill ha den? Jag vill ha mitt kolesterol i fred. https://www.aftonbladet.se/wellness/article13842216.ab

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    Mats L, Eller också gör de som oftast: Ignorerar den.

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    Botte, Vitsen är just att friska människor inte ska medicinera med statiner, oavsett kolesterolvärde.

  7. 7

    Annika Dahlqvist,
    Javisst absolut men om varken doktorn eller patienten känner till att LDL-kolesterolet räknas ut och inte på ett exakt sätt (lite som BMI) så blir det väl fel i många fall, hoppas att det blir känt bland läkarna att Freidewalds ekvation måste göras om lite för lCHF-ätande människor. alternativt att man faktiskt mäter LDL för att slippa få statiner i onödan.

    Detta kan kanske förklara de patienter som kommit in med ”skyhöga värden” på sjukhusen enl M J Hellenius: ”M-J H säger att ”om alla i landet åt enligt LCHF skulle hjärtinfarkterna skjuta i höjden. Det förkortar livet.” ”Vi ser patienter som går på lågkolhydratkost som kommer in med skyhöga blodfetter”.

    https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4da326b688f4725ccd000ea6-i-aftonbladet-maj-lis-hellenius-om-kolesterol

    Håller med Pasi i kommentarerna till KIF-inlägget: ”En professor kan uttala vilka påståenden som helst utan att referera till nån vetenskaplig evidens – bindningar till livsmedels- och läkemedelsindustri spelar heller ingen roll – och folk tror på det… journalister skriver påståendena utan ifrågasättande (tyvärr). Var är alla pålästa journalister?”

    Man tror ju att någon med professors titel inom kost/medicin? skulle vara i alla fall lite nyfiken på detta massiva forskningsunderlag som befäster LCHF som hälsokost, hon verkar leva i ett parallellt universum eller nåt…

  8. 8

    Jag känner en ( 50 åring ) hade ”skyhögt” kolesterolvärde en gång i slutet på på 1970-talet och kunde dö vilken minut som helst enligt alla rön. Vad gjorde han med höga kolesterolvärdet då? Jo han gick aldrig mer till vårdcentralen att mäta det något mer och han lever än idag efter över 30 år och mår bra. Jag rekommenderar ingen att ignorera skyhöga kolesterolvärden, men inte överdriva sin förväntan på katastrof heller 🙂

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    Botte, Jag tycker att den som vill vaccinera sig mot kolesterolskräck ska läsa Uffe Ravnskovs sida: Kolesterolmyter https://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm, eller någon av hans böcker.

  10. 10

    Jopp, har alla….

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    Botte, Om man har läst hans böcker och ändå känner sig kolesterol-tveksam så kan man alltid läsa om böckerna. Som en booster-dos av vaccination.

  12. 12

    Sjukt, trots att det är medicin det handlar om. Fast å andra sidan brukar inte många bli friska av statiner.

    Men det kanske öppnar upp för att sälja ännu mera mediciner? Kanske därför som många och särskilt äldre verkar äta mediciner mot biverkningar av andra mediciner som kräver andra mediciner mot biverkningarna som kräver ännu fler mediciner tills de kommer upp i sådan mängder att läkarna inte längre vågar skriva ut fler.

    Lite konstigt egentligen att det i media nästan aldrig pratas om biverkningar trots att de så gott som alltid är fler än de positiva effekterna.

  13. 13

    he he näe jag har inte kolesterolskräck, var kanske lite otydlig i mina inlägg. Har 8 kilo kokosfett i skafferiet, matlådan i morgon består av ett antal ägg, äter så mycket ost så att arbetskamraterna får ögonbrynen upp i hårfästet 🙂

    Resonerar nog som ni = kolesterolet är varken ont eller gott som Ravnskov skriver i sina böcker, är en del av immunförsvaret. Med undantag för vad jag fattat det som: triglycerider ska vara låga och små densa LDL ska vara så låga som möjligt, HDL ska vara högt. rätt?

  14. 14

    Tillägg till ruben says: 27 oktober, 2011 at 19:59
    Missade en sak i berättelsen om han som inte gillade kolesterolmätningen.
    Han var nästan 50 år i slutet på 70 talet. Alltså i det närmaste 80 nu. Men mår mycket bra fortfarande 🙂

  15. 15

    Botte. Formeln som används vid uträkning av LDL är tydligen
    LDL = Totalkolesterol – HDL – 0,45 * Triglycerider

    Resultatet stämmer visst dåligt överens med ett uppmätt LDL-värde om TG är över 4,5 (tror jag det var).
    I mitt fall – efter en månads avbrott med statiner – så hade jag ett totalkolesterol på 10,5. Då spelar det nog inte så stor roll hur bra formeln fungerar – LDL blir skithögt i alla fall.

    Kanske det är mer intressant att försöka lura ut sammansättningen av LDL? Om man nu över huvud taget ska bekymra sig.

  16. 16

    Ska tillägga att HDL var 1,0 och TG var 3,2 vid ovan nämnda mätning. Därav min slutsats om att Friedewalds formels osäkerhet i det fallet inte har sådan stor inverkan. Heter det formel på svenska?

  17. 17

    us,
    Jag försöker lära mej detta om kolesterol och andra saker, ur ett LCHF-perspektiv kostnörd som jag är.
    Mätte du LDL specifikt eller räknade de ut LDL med farbror frittes formel?

  18. 18

    Botte. Jag vet inte säkert men om jag stoppar in värdena i formeln så får jag exakt samma resultat som labbet. När jag läser om LDL på nätet så verkar det som om det absolut vanligaste är att räkna ut det i stället för att mäta, så jag misstänker starkt att de har räknat ut mitt LDL-värde.
    Om totalkolesterolet är väldigt högt samtidigt som HDL är lågt så spelar det ju ingen roll hur lågt triglyceriderna är (enligt formeln vill säga), då blir LDL mycket högt.

    Men, att bara konstatera en viss nivå på LDL säger ju tydligen inte allt. Man borde även ta reda på storleken på de olika LDL-komponenterna, och deras inbördes proportioner. Annars känns det ju inte som att man har nått ända fram.

  19. 19

    Botte. Här fann jag just en intressant artikel om LDL-mätning.
    https://www.lakartidningen.se/old/content_0413/pdf/1199_1201.pdf

  20. 20

    satt den som bokmärke, ska läsa, tack us 🙂

  21. 21

    Sen är det nog som Annika säger att friska inte ska behöva knapra
    statiner som det är idag på bred front men man kan ju undra om man hittar nya subgrupper i ”kolesterolet” en var apovärdet, kanske man snart kan hitta ytterligare flera kugghjul som kan användas
    föratt se hur hälsan är.

    Vetenskapen slutar ju aldrig att utvecklas trots att vissa gärna vill att det är så: Var en gång en anställd på patentverket i USA på 1800-talets slut som konstaterade att: Allt är nu uppfunnet så vi kan lika gärna lägga ner patentverket, sedelärande historia va… Sedan dess har det hänt en del som alla kan konstatera. att man ville avskaffa patentprincipen var en kombination av påtryckningar av rövarbaroner såsom Rockefeller, J P Morgan m.fl och okunnighet. Tur att Amerikas konsitutionsmedvetna politiker inte lät röverna hållas då. Kan vi lära något av dom i dagen värld månne?? Jag tror det.

  22. 22

    Botte: Det var en kul historia du påminner om 🙂 Ja vad kan vi lära av det? T.ex. om vi inte kan se och tänka utanför våra givna ramar ibland är vi blinda och hjälplösa och all utveckling stannar upp? LCHF:are tycker jag är exempel på fria människor, som vågar tänka själv 🙂

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    Botte, Jag tror att laboratorievärden är underlägsna den egna hälsoupplevelsen. Känner man sig helt frisk och pigg behöver man knappast ta några labprover.

  24. 24

    ruben!
    Det var bra sagt!
    ”Om vi inte kan se och tänka utanför våra givna ramar ibland, är vi blinda och hjälplösa och all utveckling stannar upp! LCHF’are tycker jag är exempel på fria människor, som vågar tänka själv!!
    Får man använda det?

  25. 25

    Slottsfrun: Absolut, med glädje för mej också!

  26. 26

    Tack Ruben!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa