Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3001
  Hannah says:

  Hej Annika!
  Jag började äta Mirtazapin i feb och gick upp ca 6-8kg på dom vilket gjorde att jag slutade. Märkte speciellt att jag hade vätska i benen. Började istället med Escitalopram och tycker fortfarande jag känner mig svullen och kilona är fortfarande kvar men jag går inte upp mer. Så vad kan jag göra för att bli av med extravätskan? Lågkolhydratkost? Kan det bero på saltbrist? Tacksam för svar!
  Mvh Hannah

 2. 3002
  Annika Dahlqvist says:

  3001 Hannah
  Jag tycker absolut att du ska övergå till LCHF-kost. Den brukar vara välgörande för den psykiska hälsan.
  Dessutom kan man minska i vikt och i svullnad.

 3. 3003
  Lekman says:

  Jag är lekman, men läser på här och där!

  1gram kolhydrater binder 2,7 gram vätska.

 4. 3004
  Veronica Almqvist says:

  Hej Annika!

  Läste din artikel om din väninna som överlevde cancer via dina rekommendationer att ta kolloidalt silver och 2000 IE D vitamin. Jag undrar vilken sorts D vitamin du rekommenderar? Min pojkvän har njurcancer som har spridit sig till lungor, skelett och lymfkörtlar. Vill boosta honom så mkt det bara går med vitaminer och bra näring och då inte ta fel sorts kosttillskott. Vi har även börjat med kolloidalt silver, 5 tsk per dag.

  Tacksam för svar och tack för en jättebra blogg!

  Med vänlig hälsning, Veronica

 5. 3005
  Annika Dahlqvist says:

  3004 Veronica Almqvist
  Det är D3-vitamin. Det finns att köpa på hälskost.
  Jag brukar rekommendera Kolloidalt silver i dosen 1 msk, 15 ml, ca 5 ggr per dag.
  I övrigt kan man läsa mycket om alternativ behandling mot cancer på Sven Erik Nordins hemsida: Svaradoktorn.se.

 6. 3006
  Aydin Özkaya says:

  Hej Annika! Min fru har opererat bort bukspottkörteln pga tumör, tyvärr fick hon metastaser i lungorna. Sista blodproven visade att tumörmarkören ökade til 108000, vi har varit till Tyskland på alternativ medecinering( Mistelbehandling). Idag gjorde dem magnetröntgen där man såg att levern var svullen! På måndag ska hon åka till Sankta Monica i Falköping! Har du några råd du kan ge oss! Tacksam för svar

 7. 3007
  Annika Dahlqvist says:

  Aydin
  En som har fördjupat sig i alternativ cancerbehandling är Sven Erik Nordin på sidan svaradoktorn.se där kan du läsa mycket om alternativa behandlingar mot cancer.

 8. 3008
  Pia Almgren says:

  Jag fick efter en tids besvär, i lördags åka in akut till sjukhus, med svår värk i framförallt fötter, axlar och händer. Jourläkaren ställde PMR som preliminär diagnos och ordinerade ett dagligt intag av 30 mg kortison. Husläkaren blev inte glad när han hörde detta på måndagsmorgonen då kortisonintaget komplicerade möjligheterna att ställa korrekt diagnos med hjälp av de prover som togs på måndagen. När han fick analysen av mitt urinprov sa han att ”antingen har du ätit dåligt under en tid eller så går du på LCHF-kost” och det hade han ju rätt i. Han bad mig äta ”normalt” under en tid, bl a äta ”mackor”. Efter att ha läst om kortisonets biverkningar så verkar ju LCHF-kost vara rätt optimalt för att kunna motverka förväntade biverkningar, eller? Jag behöver hjälp med lite argument för att fortsätta med LCHF när jag ska träffa läkaren igen. Vilka invändningar kan han förväntas komma med? Kan LCHF-dieten försvåra det för dem att ställa diagnos? Tack!

 9. 3009
  Annika Dahlqvist says:

  3008 Pia Almgren
  Det är svårt att bedöma dina besvär från det du berättar. PMR låter inte så troligt då det brukar drabba proximala muskler. Vad hade du för sänka och CRP?
  Vad såg han på ditt urinprov som han reagerade på? Ketoner?
  Om du ska äta mera kolhydrater en tid rekommenderar jag hellre rotsaker än mackor.

 10. 3010
  Siw Marjeta says:

  hej annika vi har hittat ett bröd som innehåller natriumdiacetat e 262 är det lika förkastligt som annat konserveringsmedel ? brödet kommer från Vagott heter proteintoast.

  hälsningar siw marjeta , som nu blivit av med 20 kilo.

 11. 3011
  Staffan Arle says:

  Hej!
  Hur vanligt är det med mjölk o äggprotein allergi och hur yttrar den sig. Har i ett halv år försökt
  att äta LCHF men har fått problem med klåda, utslag som kliar. Har nyligen debuterad astma och vet ej om det är medicinen som spökar……..
  Staffan 70 år

 12. 3012
  Annika Dahlqvist says:

  3010 Siw Marjeta
  Jag hittar inte några farliga effekter av natriumdiacetat. Den är konserverande och smakgivande. Någon som vet mer?

 13. 3013
  Annika Dahlqvist says:

  3011 Staffan Arle
  Jag vet inte varför du får klåda och utslag. Det kan förstås vara astmamedicinen som spökar.
  En del får klåda av ketos. Man kan då prova att lägga till lite kolhydrater, tex rotgrönsaker.

 14. 3014
  XMargareta says:

  # Staffan Arle.

  Tänkte bara nämna att inom naturmedicin brukar man tala om utrensningssymptom.
  Det gör man så vitt jag vet inte i skolmedicinen.

  Om en del, som får symptom av ketos, gör det för att de är s.k. utrensningssymptom, orsakade av det nya läget, så stämmer det med den teorin, att man får färre symptom om man går ner i intensitet i den nya praktiken, dvs, som Annika också tänker, att man kan lägga till lite kolhydrater och få in en bättre balans.

  Jag tänker också på, att en del på bloggen har vittnat om att tillägg av större mängder gröna blad i dieten har varit välgörande i samma situation.
  Det skulle också stämma med en annan iakttagelse, som jag tycker mig ha gjort, genom att följa bloggen, nämligen att en del har mått bättre genom att se till att magnesiumintaget blivit större genom kosttillskott.
  Klorofyll innehåller magnesium.

  Om vi har ett matsmältningssystem, som är samlares och jägares, så är detta anpassat också för ett visst intag av fibrer, så det skulle också tala för, att man provar sig fram till ett idealt individuellt läge.

 15. 3015
  Gun-Britt says:

  Har nu fått höga värden på kortisol och hjärtflimmer har konstaterats
  hur ska jag som LCHFare tänka?

 16. 3016
  Annika Dahlqvist says:

  3015 Gun-Britt
  Höga kortisolvärden kan vara Cushings sjukdom. Du får söka läkare för utredning.

 17. 3017
  Jarmo Villanen says:

  Hej Annika, jag är villrådig angående mitt blodtryck och om jag behöver börja med blodtryckssänkande medicin eller inte. Är 62 år, 185 cm, väger 82 kg. Samtliga labbvärden är normala utom kolesterolet som är 6,9. HDL 1,5; LDL 5,1. Vid 24- timmarsuppföljning av blodtrycket blev medelblodtrycket för dygnet 129/75; för dagtid 141/82; nattetid 111/65. Dvs endast det systoliska medelvärdet under dagtid är något förhöjt (ref 135/85). Min läkare tycker att jag ska börja med både kolesterolmedicin (Lipistad 20mg) och blodtrycksmedicin (Enalapril 5mg) i förebyggande syfte. Jag är inte övertygad om att jag ska börja medicinera. Finns det bra argument för att avstå från medicinering och försöka med annat, dvs kost och motion? Jag begränsar redan idag aktivt kolhydraterna i kosten och promenerar minst 45 min/dag. Ska jag konditionsträna mera, kan det ge effekt?

 18. 3018
  Annika Dahlqvist says:

  3017 Jarmo Villanen
  Jag tycker inte att du behöver medicinera. Ditt blodtryck ser helt bra ut. Ett något högre kolesterolvärde ger en prognos på bättre hälsa och längre liv. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.
  Jag tycker att du bör inrikta dig på att äta en bra LCHF-kost, tillagad av naturliga obesprutade råvaror.

 19. 3019
  Mayne Sundewall Hopkins says:

  Ditt blodtryck är helt perfekt och statiner är ngt ingen behöver ..om man vill hålla sig frisk.
  Allt gott!

 20. 3020
  Jarmo Villanen says:

  Hej Annika, tack för dina råd, vilken lättnad att höra dem eftersom jag verkligen inte vill äta mediciner i onödan. Mediciner i all ära men bara när de verkligen behövs! Jag ska läsa Uffe Ravnskov och andra som skrivit om kolesterol, fett och högt blodtryck. För två år sedan var mina glukosvärden hellre strax över 6,0 än under. Efter att jag skippat socker och vetemjöl och börjat fokusera på resistent stärkelse (mycket bönor och fibrer varje dag) så mår jag mycket bra och mina glukosvärden är normalt kring 5,5 på morgonen. HbA1c var senast 34. Blodsockerkurvan över en hel dag är normal, insulinet verkar fungera som det ska. Jag ville inte börja medicinera och det gick bra utan mediciner och det ska det göra även med kolesterol och blodtryck. Intressant att du skriver att man har så höga kolesterolhalter som man individuellt behöver och att det ger en bra prognos för ett långt liv, jag måste läsa mera om det. Jag ska också intensifiera mitt LCHF- approach ytterligare men som finne är det något jag inte kan avstå och det är en eller ett par skivor äkta rågbröd!

 21. 3021
  XMargareta says:

  Jag är lite nyfiken på varför var och varannan människa nuförtiden har fettansättningar, ( ser det ut som åtminstone) ovanför ögonen och ovanför inre ögonvrån. Finns en term för det, har glömt den.

  Så många sådana människor såg man inte förr.
  Jag tror mig veta, att de som har ärftligt för högt kolesterolvärde ofta brukar ha sådant.

  Mot bakgrund av att högt kolesterol i sig inte tycks vara skadligt, har jag börjat spekulera om det kan vara så, att dessa ”fettklumpar” kan vara resultatet av för mycket omega 6-konsumtion? Eventuellt i kombination med för hög sockerkonsumtion? Eller annan feldiet.
  Det ger ju lättoxiderat fett, som är inflammationsdrivande och lätt ger avlagringar, och står det i så fall likadant till i artärerna?
  Alltså i så fall ett resultat av beskäftig konsumtion enligt ”riktlinjerna”???

  Vet man något om detta?

 22. 3022
  Annika Dahlqvist says:

  3021 XMargareta
  Enligt vad jag hittar på nätet så har personer med xantelasma en ökad risk för hjärtsjukdom inom 10 års tid.
  Vad xantelasma har för samband med kolesterolvärde och kost vet jag inte. Någon som vet?
  Jag mailade Uffe Ravnskov och frågade. Han svarade att han inte visste, men han trodde att xantelasma är ett ofarligt fenomen.
  Ralf Sundberg svarar att xantelasma har inget samband med vare sig hjärtsjukdom eller ärftligt höga kolesterolvärden.

 23. 3023

  Hej Annika! Jag är en 67-årig kvinna, har högt blodtryck som vid medicinering med Metoprolol och Normorix ligger på ca 140-150/80-90. Har även problem med extraslag på hjärtat sk. SVES. Vid mitt senaste läkarbesök konstaterades förhöjda kolesterolvärden och läkaren skrev ut Simvastatin.
  Mina värden var:
  Total kolesterol: 8,3
  HDL: 2,46
  LDL: 5,16
  Triglycerider: 0,60
  Jag är mycket tveksam till statiner men samtidigt lite oroad då läkaren säger att jag har familjär hyperkolesterolemi eftersom kolesterolvärdet var så högt. Bör jag trots allt börja med statiner?

 24. 3024
  Annika Dahlqvist says:

  3023 Marita
  Ditt blodtryck är utmärkt, och dina blodfettvärden är utmärkta. Kvinnor (liksom män) har bättre hälsoprognos med högre kolesterolvärden. Det finns ingen anledning att misstänka att du har familjär hyperkolesterolemi.

 25. 3025
  Susanne says:

  Hej!

  Jag har aldrig haft problem med min mage men när jag började med lchf sedan 3 månader tillbaka har magen krånglat som sjutton. Halsbränna, uppblåstmage. Tål jag inte fett? Kan man lära sig tåla fett? Jag vill äta lchf eftersom jag mår superbra för övrigt. Kan jag lyckas tror du? Ska tillägga att jag dricker äppelcidervinäger samt citron redan, äter probiotika. Det har blivit lite bättre men långtifrån bättre.

 26. 3026
  Annika Dahlqvist says:

  3025 Susanne
  Jag vet inte vad som felas dig. Du kan prova med olika kostvarianter. Med och utan mejeriprodukter, med och utan vinäger och citron, mer eller mindre fett, etc, för att se vad som fungerar bäst.
  Om du finner att du blir bättre med mindre fett så kan du långsamt öka fettmängden för att se om magen vänjer sig.

 27. 3027

  Hej Annika! Tack för tidigare svar där du säger att mina kolesterolvärden är utmärkta. Detta gjorde mig betydligt lugnare. Jag glömde dock nämna att jag har en grå båge över iris i båda ögonen. Är detta något som tyder på att jag ändå kanske har för höga värden (ev. FH)? Skull vara så tacksam för din åsikt.

 28. 3028
  Annika Dahlqvist says:

  3027 Marita
  Nej, den grå bågen betyder ingen hotande fara.

 29. 3029

  Hej Annica,

  Jag och många med mig upplever att barnens far- och morföräldrar lever kvar i 80-talet vad gäller kunskap om kost och hälsa, och serverar barnen mjöl, socker och margarin.

  Vad än värre är, de lär barnen att smör är onyttigt och det är äckligt att ta tjockt av det på smörgåsen och att bröd är bra mat.

  De älskar sina barnbarn men gör dem illa med sin okunskap, och är inte mottagliga för vad vi som föräldrar säger om modern forskning och kunskap.

  Skulle du kunna tänka dig att skriva ett öppet brev till far- och morföräldrar, som på max en sida sammanfattar det viktigaste man bör veta vad gäller mat till barn?
  Undertecknat med alla dina titlar, examina, och meriter inom allt från yrkeserfarenhet till forskning, så att en 40-talist förstår att du är en trovärdig källa.

  Mina barns far- och morföräldrar skulle sannolikt läsa ett sådant brev om jag skrev ut det åt dem, och förhoppningsvis ta till sig något.

  Jag kommer skicka samma fråga till flera andra , och hoppas på möjligheten att lämna ett brev i taget under en tidsperiod. Repetition är kunskapens moder.

  Tack på förhand
  Karin

 30. 3030

  3029 Karin.
  Mycket bra tänkt.

 31. 3031
  Alfons Lindholm says:

  Min diabetssköterska säger att jag har diabetes, men min läkare säger att min diabetes är akademisk. Jag har 46 i långtidssocker.
  Men min egentliga fråga är ang. statiner. Min läkare undrade om han inte skulle sätta ut statinerna, men när han hörde att jag är bypassopererad menade han att jag nog ändå skulle ta statinerna.
  Var kan man läsa saklig information om detta?
  Har Du någon tanke om frågan?

  Med varm hälsning

  Alfons Lindholm

  Lyssnade till en intervju på Youtube från 2012. Helt underbart! Tack!!

 32. 3032
  Marie Hektor says:

  Är i slutet av min 2vecka på LCHFs diet och har nu haft de sista tre dagarna jobbig huvudvärk. Har även lite yrsel. Undrar om det hör till i början av denna diet Jag har övervikt, KOL, lite för högt blodtryck.

 33. 3033
  Annika Dahlqvist says:

  3032 Marie Hektor
  Om man inte mår perfekt på LCHF-kost så kan man fundera om det är något man kan ändra på så att det blir bättre.
  Jag har uppfattat att många som har besvär av LCHF kan må bättre om de får i sig mera salt. Så det kan vara något att börja med att prova.

 34. 3034
  Britta Svensson says:

  Jag äter Betavivo havrehjärtan, som sägs sänka kolesterolet och normalisera blodsockret. Vad ska man tro om det då de per 100 gr innehåller ca 40 g kolhydrater?

 35. 3035

  # 3045
  Jag för min del skulle aldrig äta en produkt som innehåller 40g kolhydrater/100g. Jag sätter gränsen vid 5-6g kolhydrater/100g eftersom jag äter lågkolhydratkost. – Vi vet att för mycket kolhydrater höjer blodsockret till farliga nivåer som på sikt ger upphov till metabola syndromet med diabetes2, fetma, hjärt-kärlsjukdom och många andra sjukliga tillstånd. – Jag skulle inte lita på vad Betavivo påstår om sina havrehjärtan. Menar man att man att ett Högt blodsocker är normal? – Man vill sälja sin produkt och tjäna pengar.

 36. 3036
  Nisse Hult says:

  Skall skicka ett ”obekvämt mail” till Betavivo och ställa fråga hur dom ens kan påstå att en produkt med över

  40g kolhydrater/100g skulle vara att ämnat för att sänka blodsocker. Lär ju få ett svammelsvar tillbaka men gör ett försök.

 37. 3037
  Nisse Hult says:

  Ang Betavivo
  Steg ett gick bara att ställa fråga som ”vårdpersonal” och inte som konsument
  Och som vårdpersonal fick man fråga om man vill ha ett varuprov 🙂
  Fortsättning följer

 38. 3038
  Nisse Hult says:

  Betavivo kommer ej med nått svar (så här långt) angående min fråga gällande produkten havrehjärtan med 40g kolhydrater/100g skulle vara att ämnat för att bla. sänka blodsocker. Skall nu ställa samma fråga till några av deras säljkanaler för att se vad dom svarar.

 39. 3039

  Hej Annika,
  Vid tidig ålder hade jag problem med magen/tarmen och efter mycket om och men så skickades jag till en specialist som kom fram till att jag hade Crohns. Nu har jag tröttnat på att vara försökskanin med olika mediciner som ofta lett till jobbiga bieffekter. Försöker istället hitta en alternativ väg med hjälp av kost och träning. Jag undrar vad rekommenderar du för någon som är vilsen i en djungel av olika metoder/dieter med Crohns? Kan jag t.e.x. göra en juice fasta på 5 dagar för att sedan börja på en specifik kost? Eller blir fasta farligt för någon som mig? Vilka tillskott ska man ta?

  Mvh,
  Rebecca

 40. 3040
  Annika Dahlqvist says:

  3039 Rebecca
  Vad gäller kost vid Crohns sjukdom så rekommenderar jag strikt LCHF plus kokosfett. Båda är inflammationshämmande.
  Fasta och andra dietvarianter kan jag inte uttala mig om, inte heller om skolmedicinens behandlingar.
  Det går utmärkt att kombinera skolmedicinsk behandling med LCHF och kokosfett.

 41. 3041

  Crohns är ju en autoimmun tarmsjukdom och behandlas med strikt ketogen kost och absolut inte imunnedsättande medicin. Vår kropp är inte gjord för kroniska sjukdommar. Kosten är det viktigaste botemedlet vid autoimmunitet.

 42. 3042
  anders ahlqvist says:

  Även när man ätit LCHF i flera år och utan socker kan man få t.ex kärlkramp med problem.
  När det gäller LCHF kost och läkares ordinationer av mediciner för diverse sjukdomar kan det ju finnas skilda åsikter, som bottnar i olika kunskapsområde av naturliga orsaker. Alla dessa frågor kan vara rätt t.ex att kosten är långsiktig medan åtgärder måste vara omedelbara för den medicinska vården.
  Finns det då något forum för diskussion (t.ex Functional medicin) som kan göra bedömning om ev, mediciner står i bjärt kontrast till filosofin inom t.ex LCHF???
  Finns det då någon expertis som vågar ge raka kommentarer om lämpliga råd i enskilda brådskande fall?(Vården är sällan tillgänglig när man behöver denna typ av råd och vill ju inte ha kunskaper i sina bedömningar).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.