Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 2901
  Annika Dahlqvist says:

  2900 ingalill
  Det är svårt att veta om du blir tröttare med medicinen än du hade varit utan den. Jag kan inte säga hur du ska göra, utan du måste diskutera med din läkare.

 2. 2902
  Monica Orduna says:

  Hej Dr Annika
  Jag har fått trippelnegativ bröstcancer och har påbörjat cellgiftsbehandling och mår jättedåligt !
  Fick magkatarr och illamående.
  Bröstet och lymfkörtlar är bortopererat.
  Ändrade min kost direkt efter operationen som var 14/11-17

  Äter frukt, grönt och kyckling o krokfångad fisk, ingen mejeri bara havrebaserad.
  Tar d- vitamin
  C-vitamin liposomal
  Aprikoskärnor (b17)
  Zink
  Selen
  Magnesium
  Omega3
  Köpt en slowjouicer
  Nu till frågan ,, tycker du jag ska äta, strikt ketogen kost? El fortsätta med frukt, grönt mm?
  Vill äta så basiskt eftersom cancern trivs i sur miljö, men är så rådvill.
  Min cancer är aggressiv bröstcancer.
  Tusen tack på förhand!
  Mvh
  Monica

 3. 2903
  Annika Dahlqvist says:

  2902 Monica Orduna
  Jag tycker att du även ska äta strikt LCHF. Det är ketogen kost, och den är erkänt anticancer-kost. Frukt är tveksam, den innehåller så mycket socker, vilket göder cancer. Grönsaker är däremot bra.
  Du kan också prova kolloidalt silver, det finns flera rapporter om att det har hjälpt mot cancer.

 4. 2904
  XMargareta says:

  # 2902

  Använder du inte smör och grädde?

 5. 2905
  Björn Castenskiold says:

  Jag såg rubriken till artikeln: ”Varför blir magen större efter 50”

  Var kan jag få fatt på artikeln.

 6. 2906
  Annika Dahlqvist says:

  2905 Björn Castenskiold
  Jag har inte sett den artikeln, men det stämmer att bukfetman brukar öka med åldern. Vi tror att det beror på ökad insulinresistens, och att fettet då lägger sig runt bukorganen.

 7. 2907
  Sara Eriksson says:

  Hej
  Jag har idag fått veta att jag har underfunktion I sköldkörteln och läkaren vill nu skriva ut levaxin. Helst vill jag inte äta hormoner men läkaren säger att det är det som gäller för mig. Vad har du för syn på det? En del säger att dem fått bra värden då de börjat äta lchf. Jag fick i alla lite tid på mig så jag ska lämna nya prover om ett par månader.
  Vänliga hälsningar
  Sara

 8. 2908
  Annika Dahlqvist says:

  2907 Sara Eriksson
  Vid labmässigt belagd underfunktion av sköldkörteln brukade även jag ordinera Levaxin. Det är rutin inom sjukvården.

 9. 2909
  Gun-Britt says:

  Hej Annika
  Jag har en fråga om Lipödem,
  Vår dotter har stora problem med detta,sjukvården kan inte hjälpa henne, tycker hon ska söka hjälp i Tyskland
  Kan de finnas någon annan hjälp?

 10. 2910
  Annika Dahlqvist says:

  Jag kommer inte ihåg några speciella behandlingar mot lipödem, annat än LCHF förstås.
  Margareta Lundström har skrivit lite om det:
  http://www.sunsoft.se/?s=lip%C3%B6dem . Annars finns det många länkar på Google.

 11. 2911
  Ragnhild Mao says:

  Hej! Jag har en väninna som fått akut leukemi. Nu är cellgifter insatt och det är meningen att hon ska få nya stamceller av ett syskon.
  Kan Kollodialt Silver vara ett bra stöd i det här läget?
  Tacksam för svar!

 12. 2912
  Annika Dahlqvist says:

  2911 Ragnhild Mao
  Kolloidalt silver är en ofarlig behandling som i vissa fall har visat sig vara bra mot cancer. Jag tycker inte att det finns några hinder mot att hon kompletterar sin cancerbehandling med kolloidalt silver. Förslagsvis ca 15 ml 5-6 ggr dagligen. Låt vätskan gurgla runt i mun och svalg innan det långsamt nedsväljes. Silvret tas upp via slemhinnorna.

 13. 2913
  Ragnhild Mao says:

  Tack så hemskt mycket för det snabba svaret, Annika!!

 14. 2914

  En läkare bestämmer aldrig över sin patient. Man ska verkligen inte ta en medicin som man egentligen inte vill ha bara för att göra sin doktor nöjd.
  Eftersom jag, som är kvinna över 60 vet att dessa mediciner inte gör någon som helst nytta för oss utan bara ger otäcka biverkningar, så har jag envetet sagt nej till alla kolesterolsänkande mediciner.
  Något som tycks vara bra för hela vår kropp och även våra blodfetter är att inta virgin kokosolja (från glasburk) varje dag. Man kan börja med 1 tsk och öka så småningom till 1-2 msk per dag. Kokosoljan ska helst inte upphettas men kan blandas i varm eller kall mat om man vill.

 15. 2915

  Det gäller min man som är 66 år, kraftig övervikt, 130 kg, kroniskt hjärtflimmer.
  Nu vill läkaren att han skall börja med statiner, har från förr Xarelto och Enalapril,
  Jag ifrågasatte läkaren om statinerna då hans kolesterol var normalt på proverna.
  Min undran är, kan ketogen kost göra hans hjärta gott eller måste han äta som ”vanligt”
  Han har även yrsel (biverkningar?)
  Hm, jag ser ju egentligen svaret nu när jag sitter o skriver, men det kan vara bra
  med lite stöd i tanken.

 16. 2916
  Annika Dahlqvist says:

  2915 Vigdis
  Ketogen kost, LCHF, är bra för hjärtat. Statiner är muskelförsvagande, även på hjärtmuskeln.
  Jag kan inte tänka mig att det finns jämförande studier på överviktiga flimmerpatienter som visar att statiner förbättrar hjärthälsan?

 17. 2917

  Tack för svar Annika , jo, den unga läkaren som var under utbildning var väldigt påstridig med att han skulle ta statiner och han skal ta nya prover om 2 mnd, och , har inte kolesterolet gått ned skulle hon dubbla dosen , jag kände det som ett hot , köpte redasin på hälsokost , hämta ut statinerna , han kommer inte att ta statiner , man blir ju rädd altså .

 18. 2918
  Hans Nilsson says:

  Följande är ingen direkt fråga, snarare ett nedslående nedslag i en verklighet jag, till skillnad från flertalet aktiva i denna blogg, knappast trodde existerade. Trots övergång till LCHF, medicinering, frekvent användning av diverse kosttillskott och flera andra för hälsan positiva livsstilsåtgärder, har mitt blodtryck under lång tid varit förvånansvärt högt. Jag ville om möjligt förstå orsaken, och fick låna en mätare för långtidsregistreing av blodtryck (24 timmar) från vårdcentralen.

  Mätresultatet bekräftade min teori; jag har en benägenhet att oroa mig och stressa vilket höjer trycket (temporärt). Att mäta blodtrycket, även i ”hemmets lugna vrå”, skapar (hos mig) oro. 24-timmarsmätningen visade ett genomsnittligt systoliskt tryck dagtid runt 130. På natten och kvällen var det väsentligt lägre och stundtals under 100. Så långt allt väl.

  Det som överraskade mig var läkarens reaktion. Jag tyckte, mot bakgrund av det mycket positiva resultatet (inte minst mot bakgrund av att jag snart är 68 år) att det kunde vara rimligt att under en tid halvera läkemedlen. Varefter resultatet kunde utvärderas på nytt, i form av en ny långtidsmätning. Läkaren höll inte med. Ett av skälen var att 24-timmarsmätning är kostsamt och bara erbjuds ett fåtal patienter och i undantagsfall. Ett häpnadsväckande kortsiktigt resonemang. Det fanns, som jag uppfattade saken, inget intresse hos läkaren att utreda orsak och verkan, t ex undersöka i vilka situationer blodtrycket stiger. Detta trots att jag fört noggranna anteckningar om mina förehavanden under den aktuella mätperioden. Än mindre fanns något intresse att hjälpa mig att på sikt minska eller helt avstå från medicinering.

  Läkarens prat om gränsvärden, fördelen med medicinering (blodtrycksmedicin är bra för njurarna) intresse för systoliskt blodtryck, saltintag etc vittnade om att vederbörande var dåligt uppdaterad och, av allt att döma, knappast intresserad av att på allvar fördjupa sig i problematiken kring sjukdom och hälsa.

  Till sist ändå en liten fråga: Var finns de seriösa läkare som är kostmedvetna, brinner för sitt jobb, skeptiska till läkemedel och har som mål att människor, så långt det är möjligt, ska bli i grunden friska?

 19. 2919
  Annika Dahlqvist says:

  2918 Hans Nilsson
  Ett systoliskt blodtryck på 100-130 är tämligen lågt. Jag tycker att du kan minska på blodtrycksmedicineringen. Du har rätt att göra det själv, om inte din läkare ställer upp på det.

 20. 2920
  Göran Sjöberg says:

  Hans, om man inte KÄNNER sig sjuk så ser jag själv ingen som helst anledning att uppsöka sjukvården. De kommer alltid hitta NÅGONTING som gör att de kan skriva ut mediciner. Läkaren känner sig då duktig även om patienten är fullt frisk när han dök upp.

 21. 2921
  olle holmqvist says:

  Min kropp talar om för mig när jag ska gå till Doktorn. Menar att högt blodtryck inte är sjukdom, lika lite som att huttra. utan > kroppens sätt att lösa ett problem, för kallt. Högt blodtryck trycker ut näring och energi till cellerna inför medvetet eller omedvetet upplevd förestående ansträngning. Ökar med åldern med stelare kärl f a kunna starta fr högre. Antagligen finns och har beskrivits i med litt både patologiskt lågt resp högt lättinducerat huttrande..

  Dock huttrandet, orsak-verkan har alltid varit tydligt. Behövs ingen shaman f a tolka. Med blodtryck tvärtom. Shamanistisk blodtrycksmätare, första prototyperna kom i början 1800-talet. Siffror – mätvärden! jajamännsan – måste tolkas av shamanens efterträdare. Shamanen klädde sig renpäls och renhorn. Doktorn i vit rock och stetoskop och satte sig vid instrumentet. Den ljudlösa trolltrumman.

  Om någon vill testa det här hos Doktorn: ”jag har en knäpp granne som tror att han begriper allt om medicin…han hävdar att högt blodtryck inte är en sjukdom” osv. Berätta sedan gärna här om responsen.

 22. 2922
  Hans Nilsson says:

  Tack Annika, Göran och Olle! för att ni orkar intresserar er för mitt blodtryck, vilket jag dessvärre diskuterat tidigare i denna spalt! Orsaken är att jag har stort förtroende för Annika och den syn på kost, hälsa och sjukdom (och sjukvård) som präglar bloggen.

  Jag är väl medveten om att all kontakt med sjukvården är ett fritt val, och att vi är fria att avstå eller följa diverse vårdanvisningar, inklusive medicinering. När jag för snart tjugo år sedan i ett akut skede uppsökte sjukvården var det av nödvändighet, för att jag mådde förfärligt dåligt. Både fysiskt och mentalt. Man konstaterade bl a att jag hade högt blodtryck, högt kolesterol och var på väg att få magsår. Jag ordinerades diverse läkemedel, bl a blodtryckssänkande och statiner. Vid denna tid hade jag inte varit i kontakt med sjukvården sedan tidiga ungdomsår.

  Statinerna har jag aldrig tagit. Men den blodtryckssänkande medicineringen har förföljt mig genom åren. Detta trots att jag snart insåg att mina besvär i grunden var ett metabolt syndrom, och jag sedan flera år lever ett på alla sätt hälsosamt liv. Mot den bakgrunden tyckte jag att 24-timmarsmätningen förra veckan gav flera viktiga svar. Blodtrycket stiger över alla gränsvärden när jag upplever oro och stress, men är i alla andra situationer normalt, eller t o m lågt. För mig var resultatet mycket glädjande. Det föreföll naturligt att nu minska intaget av kemiska preparat.

  Den aktuella läkarens reaktion och syn på orsak och verkan är högst förvånande. Dessvärre utgör, så vitt jag kan bedöma, den inskränkta och låsta hållningen ett (oönskat) exempel på de allvarliga brister inom sjukvården vilka återkommande, och mycket förtjänstfullt, diskuteras i denna blogg. Jag börjar förstå Görans, i sammanhanget, flitiga användning av ett överord som ”kriminell”, att det inte saknar viss grund.

 23. 2923
  Göran Sjöberg says:

  Hans,

  Tack för ”erkännandet”!

  Ord som ”kriminalitet” är alltid problematiska att använda om vår sjukvård.

  Det var egentligen prof. Peter C. Gøtzsche som ledde mig in i denna väldokumenterade syn på läkemedelsindustrin och han om någon vet vad han talar om. Kriminaliteten ligger på ett högt ”affärsmässigt” plan men vår sjukvård är bevisligen sedan lång tid tillbaka infångad i denna affärsmässighet. Patienterna är i denna sjuka värld bara ett ”nödvändigt ont” eller ”resurs” beroende på hur man nu ser på saken.

  http://annikadahlqvist.com/2014/02/15/vetenskap-eller-evidensbaserad-medicin-organiserad-kriminalitet/

  Götzsches

 24. 2924

  Just blodtrycket har jag börjat fundera på mer och mer – det skulle vara intressant att få lite synpunkter på denna video.

  https://www.youtube.com/watch?v=o9BZVrfRqGg&t=1429s

  Själv har jag aldrig träffat på en enda person inom vården som kan ta BT på ett korrekt sätt – finns ju anvisningar på nätet,,,

 25. 2925
  Mona Sommer says:

  Hei Dr Annika. Jeg har hatt IBS i mange år (jeg er kvinne 49 år), og en Yersinia infeksjon sist sommer forverret min tilstand dramatisk; fra å være en frisk person med mageproblemer til å være ordentlig syk med et alarmerende funskjonsfall. Jeg er PhD stipendiat i mitt egentlige siste år med mitt doktorgradsarbeid (innen psykisk helse), og har normalt stor arbeidskapasitet. Og jeg elsker jobben min! Livet ellers er også på sitt beste, synes jeg, så det er ikke noe ”annet” som plager meg utenom mageproblemene og den kroniske utmattelsen jeg har hatt siden sist sommer. Hovedproblemet er opstipasjon, avløst av diaré. I fire uker nå har jeg levd etter strikt Lchf, og jeg er mildt sagt overrasket og begeistret. Jeg har aldri prøvd denne dietten før, og jeg er normalvektig, men har tapt 12 kg det siste halve året pga mageplagene. Jeg har typisk levd etter høy karbo og lite fett, og trodd på modellen kalorier inn og kalorier ut. Så feil kan man ta! Den oppblåste magen er så godt som borte, sammen med de verste smertene. Jeg merket det allerede etter to dager. En ting plager meg fortsatt og det er obstipasjon. Etter infeksjonen sist sommer har tarmen vært som ”lammet” og jeg har vært avhengig av lakserende legemidler for å få tømt tarmen. Jeg har aldri tidligere brukt slike legemidler, selv om jeg har vært mye plaget av obstipasjon, så jeg har ikke tidligere vent tarmen til dette. Det jeg lurer på nå er; må jeg forvente at det tar tid før tarmen jobber normalt igjen, selv med en Lchf kost? ER det noen råd jeg bør følge spesielt?
  Noe annet; jeg var forresten min fastlege idag, en ung og nyutdannet hyggelig kvinne. Jeg fortalte om mitt ”eksperiment” de siste ukene og om de positive virkningene, også at jeg kjent på en gradvis økende energi. Hun sa at så lenge jeg spiste ”sunt fett” som olivenolje og lite mettet fett, så var det sikkert ok…. Da sa jeg at jeg absolutt også spiser mettet fett og at det akter jeg å fortsette med en stund for å se om det fortsetter en positiv utvikling (jeg tror nok det blir for resten av livet), så får vi heller sjekke blodstatus etter hvert om hun er bekymret. Det slo meg at unge nyutdannede leger fullt og fast tror på at mettet fett er farlig, og at det nok er en lang vei å gå enda for å snu denne kunnskapsløse oppfatningen.

 26. 2926
  Annika Dahlqvist says:

  2925 Mona Sommer
  Grattis till dina hälsovinster med LCHF!
  Ja, det är sorgligt att läkarna, även de unga, tror att mättat fett är farligt, trots evidens däremot.
  Förstoppning är problem för en del, oavsett kost.
  Vi brukar råda till mera fett: kokosfett, smör, olivolja etc, som kan stimulera tarmen. En del har nytta av en del fibrer, kanske från grönsaker.
  Mera tips?

 27. 2927
  Mayne Sundewall Hopkins says:

  Jag tar MSM (pulver) i 1dl ekologisk rödbetssaft (rödbetor är bra för både blodtryck och hjärta) varje morgon – och det sätter (lagom) fart på magen. Det är rekommenderat att man börjar med ett kryddmått MSM i ca 1 vecka och ökar på med ett kryddmått per vecka, tills man har ‘funnit’ sin dosering.

  Så, jag tog ett kryddmått per vecka (några år sedan nu) och på 5e veckan fick jag rejäla utrensningar (bl.a. näsblod och en öm böld i munhålan). Då höll jag upp ca en månad innan jag började om igen. Samma hände på femte veckan – men den här gången höll jag inte upp utan gick bara ner till 4 kryddmått och det gick bra. Samtidigt sprayade jag KS – både upp i näsan och på bölden i munhålan, plus att jag intog flera ‘huttar’ KS varje dag. Allt läkte ut och nu tog jag det lite lugnare genom att öka på med ett kryddmått i två-veckors intervaller istället.

  Man får ta det försiktigt i början speciellt om man lever med en kronisk sjukdomsdiagnos. Nu kan jag ta 6 kryddmått (1.5 tsk) utan problem. Min man, som är oförskämt frisk, tar dubbelt så mycket som jag ..inga reaktioner (typiskt!).

 28. 2928
  Hans Nilsson says:

  Göran 2923. Genom läsning av denna blogg, och inte minst dina krönikor och inlägg, är jag hyfsat bekant med Gøtzsche. Jag har inte svårt att förstå och i stora drag ta till mig resonemanget. Mina invändningar mot visst språkbruk är ingen kritik i sak, dvs som rör synen på läkemedelsindustrins motiv och förehavanden. Kritiken handlar om vår trovärdighet och möjlighet att vinna framgång för ”vår sak” externt, dvs bland människor som inte genast delar vår syn på kost, hälsa och läkemedel (men ändå hittar till Annikas blogg).

  Mötet med läkaren efter den aktuella långtidsmätningen av blodtrycket gjorde mig ändå så upprörd, och förvånad, att jag tyckte att ”kriminell” var ett relevant uttryck – även om det förstås var ett överord i sammanhanget. Jag tror inte att läkarens hållning är en följd av kriminalitet, snarare slöhet och brist på intresse att fördjupa sig i betydelsefulla omständigheter, och orsak och verkan. Men också, i grunden, en önskan att förtjäna sitt uppehälle.

  Kanske är vården, för vissa, i hög grad en spelplan för prestige och egen (ekonomisk) vinning. Liksom olika slag av (inte bara) krass affärsmässig och industriell verksamhet, i likhet med läkemedelsindustrin, kan vara det. Tobaks- och godistillverkare är andra slående exempel. Uppsåtet är förkastligt och verksamheten medför ingenting bra – utom för dem som iscensätter och kontrollerar industrin. Exemplen är många och kan uppträda där man minst anar, också inom skola, omsorg och hjälpverksamhet.

  Människan har inte så mycket att yvas över, när det kommer till kritan och hon synas i sömmarna. Det gäller att vara på sin vakt, så långt det är möjligt.

  Det är något om bakgrunden till min tveksamhet rörande vissa (möjligen, ibland, överdrivna och överanvända) uttryck.

 29. 2929
  olle holmqvist says:

  ”möjligen, ibland, överdrivna och överanvända) uttryck”…förstår vad du tycker tror jag. Kraftiga nedvärderanden av annorlundatyckare omvänder inte högstdensamme men den självutnämnde domaren tappar sympatipoäng. Om någon är undermålig behöver den saken inte uttalas. Det visas om man visar på felresonemanget, hur det ser ut.

  Mycket av sådant gör det också tacksamt för LCHF-motståndare att citera och säga: ”Se här, läs bara…så här håller dom där LCHF-arna.

  Dock ingen regel utan undantag. En av mina favoriter:
  ”Ni är inte ens värda att en hund lyfter bakbenet mot er ! (Parecelsus om apotekarsocieten i Genéve )

 30. 2930
  Hans Nilsson says:

  Olle. I all ödmjukhet, utan att vara någon mästare för egen del, än mindre något föredöme, delar jag din uppfattning om vikten att använda rätt ord vid rätt tillfälle. I grunden handlar det om påverkan och pedagogik, vilket nog ligger utanför det frågeområde som behandlas i denna tråd.

 31. 2931
  Mona Sommer says:

  Takk for tilbakemelding! Jeg prøver ut med mer fett først. Selv om jeg er veldig glad i all slags grønnsaker, så tror jeg at mye av det gir meg mer problemer. Dette er en spennende reise, og for første gang på over et halvt år så føler jeg meg håpefull med tanke på å få tilbake min energi, komme tilbake i mitt arbeid og bli av med disse mageproblemene som har plaget meg i økende grad i mange mange år. Min mann har hengt seg på mitt eksperiment, og han opplever det også veldig positivt, selv om han ikke hadde noen spesielle plager eller overvekt (men han har høyt blodtrykk). Alle lettprodukter er ute av huset, så også sukker og andre ting som skyter fart på insulinet. I kjøleskapet er det nå ekte smør, fløte, fete oster, creme fresh… og mye mer hjemmelagde tilbehør uten skjult sukker eller masse tilsetningsstoffer. Ordentlig mat. Handleturen er enklere, matlagingen og planleggingen er enklere, og maten smaker fantastisk. Og vi er mette i timesvis av gangen. På en mer fyldig måte, mer ro i kroppen på en måte. Ikke noe sug etter ”noe” ( som regel noe med raske karbohydrater). Mellommåltider er unødvendig. Jeg fatter ikke at jeg ikke har oppdaget dette før! Enda så mange ting jeg har forsøkt for å bedre mageproblemene. Jeg leser ”alt” jeg kommer over, av bøker både på norsk, svensk og engelsk, ser på foredrag på nettet og suger til meg kunnskap med stor appetitt og glede! Takk, Annika, for alt du har delt av dine erfaringer og for ditt enorme engasjement og ditt mot til å stå i stormer av ”rett-troende” eksperters devaluering av dine erfarings- og vitenskapsbaserte meninger. Det står det respekt av!

 32. 2932
  Mona Sommer says:

  Takk for tips om MSM-pulver, Mayne. Dette er helt nytt for meg, og jeg skal sjekke det nærmere ut!

 33. 2933
  Mia Norell says:

  Hej!
  Har ett barnbarn som vaknar på nätterna. Han blir 2 år i juni. Hans pappa har samma problem typ Insomnia ingen diganosen satt.
  Då min fråga är. Kan man ge så små barn magnesium? Och i så fall hur mycket. Barnet är inte överskrida.
  Vore jätte tacksam för svar.

 34. 2934
  Mayne Sundewall Hopkins says:

  @2932 Mona Sommer

  Lycka till med ditt test av MSM – hoppas det fungerar bra för dej också. 🙂

 35. 2935
  Hans Nilsson says:

  Forts… 2922. Beklagar att jag upptar så mycket utrymme i denna frågespalt. Sorgligt nog finns ingen läkare som tydligt förespråkar LCHF/lågkolhydratkost i min del av landet (norra Bohuslän). Jag har ringt runt och kollat.

  Nu har jag pratat med två läkare om resultatet av 24-timmarsmätningen. Båda menar att de, som jag ser det, överraskande fina värdena är en följd av medicinering, och att jag därför bör fortsätta äta piller i samma omfattning som tidigare. Det systoliska värdet varierade från 180 (vid första ”stress”-mätningen på vårdcentralen) till 95 (under vila efter maten). Medelvärde dagtid 130, natt 117 (flera värden under 100, dras dock upp av en spännande film på tv).

  Självklart vill jag minska, och på sikt upphöra med, medicinering för högt blodtryck. För att våga ta saken i egna händer krävs dock visst mod. Ett mod jag saknar, i synnerhet när (som jag uppfattar saken) min hälsa står på spel. Därför en enkel fråga: hur mycket kan blodtrycket höjas utan att det utgör en onormal/farlig belastning för hjärtat? Spelar orsaken till blodtrycksstegringen någon roll, t ex fysisk ansträngning, stress/oro eller dålig sömn?

  Övriga hälsovärden är utmärkta för min ålder, inklusive vikt.

 36. 2936
  Annika Dahlqvist says:

  2935 Hans Nilsson
  Jag tycker som sagt att dina blodtrycksvärden är helt normala. Jag brukar sätta gräns för blodtrycksmedicinering vid 150-170 systoliskt, vilket är högre än professorerna rekommenderar.
  Deras rekommendationer kommer från industrin.

 37. 2937
  Anders says:

  Hej Annika!

  Tänkte bara tipsa om vad SVT Vetenskap publicerade idag.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svt-vetenskap-soker-par-som-under-en-manad-vill-prova-en-ny-diet

  Personligen tycker jag det är för kort tid med en månad att dra några som helst slutsatser. Också det att det är så litet antal som ett par per kost. Och kan ge ordentligt missvisande resultat, speciellt då vissa som verkar friska, men som är på väg in i metabolt syndrom, kan ta en månad på sig innan de fasat över kroppen till fettdrift – kanske även längre tid.

  Sedan är ju frågan om preventivmedel, p-spruta räknas in som mediciner? Min fru slutade helt gå ner i vikt på LCHF efter började med p-spruta under två år, samt att hon svullnade upp i magen som om hon var höggravid (de hittade ingen graviditet, inte heller någon kwashiorkor). Nu efter över ett år efter hon slutat med den har magen gått ner, börjar tydlig tappa fettmassa igen.
  Jag vet själv att man börjar gå upp i vikt under LCHF på betablockerare som blodtrycksmedicin (jag har högt diastoliskt blodtryck specifikt som man inte vet orsaken på, men jag misstänker intracellullär magnesiumbrist, för det steg i samband med började få panikångestattacker för 9 år sedan och stiger markant på kalciumrik kost, samt komjölkprodukter).

  Sedan kan man ju fråga sig om en låda kosttillskott kommer ingå i vegankosten de pratar om. Det vore ”fusk” nästan i så fall.

 38. 2938
  Annika Dahlqvist says:

  2937 Anders
  En grej med denna blogg är ju att de allra flesta här redan äter LCHF, och ingen godis till påsk.
  Så det är ingen stor mening med att publicera efterlysningen här. Eller?

 39. 2939
  Anders says:

  Jag tänkte maila artikeln till dig, men hittade ingen e-mail adress – helt ifall det kanske var av intresse för dig. Alltså la inte ut den i syfte att publicera efterlysningen för oss som äter LCHF.
  Det var mest att jag reagerade över att SVT alltså ämnar göra någon sorts jämförande studie som sträcker sig en månad.

 40. 2940
  Joakim says:

  Hej Annika!

  Jag började äta LCHF förra året och har nu gått ner i vikt plus att jag har blivit av med Hemorrojder, sura uppstötningar och kräkningar efter att jag ätit, som jag tror vad Dyspepsi-liknande besvär. Jag mår mycket bättre nu. Dock har jag en fråga: hur hanterar man att inte falla tillbaka i korta perioder i att äta gammal mat som innehåller socker och kolhydrater? Det har varit svårt för mig att enbart äta LCHF. Har under ett års tid fallit tillbaka 3 gånger på vanlig mat i några dagar på grund av att LCHF kan kännas rätt så enformigt ibland.

  Förresten, du har en väldigt fin blogg och det är väldigt trevligt att du svara på dina läsares frågor. Tack så mycket!

 41. 2941
  Göran Sjöberg says:

  Joakim,

  Jag känner igen detta (efter tio år)! Senast igår var jag på ett möte (om solceller) där det serverades ”klassiska” frallor, i och för sig med prickig korv” till fikat. Det är lätt att ”tappa taget”.

  Hemma är det lättare att hålla ställningarna! Det finns massor med bra kokböcker om man vill variera sin LCHF-kost – Annikas t.ex…

 42. 2942
  Hans Nilsson says:

  Bröd är gott och kan fortfarande (LCHF sedan 2012) kännas lockande men är inte särskilt svårt att avstå, tycker jag. Bakar bröd (eller motsvarande) på t ex mandelmjöl, ägg och ost minst ett par gånger i veckan. Det är tyvärr inte billigt och jag är ganska kräsen. Med tiden har jag lärt mig vilka bröd som är goda och hyfsat prisvärda.

  LCHF-kost är gott och absolut inte svårt att variera. Jag letar nästan alltid recept på nätet. Skriver in en huvudingrediens i sökrutan, t ex lamm, nöt, kyckling, broccoli, fisk, svamp… och LCHF. Men lika ofta letar jag bland ”vanliga” recept och modifierar, vilket inte brukar vara särskilt svårt. Mat, i alla former (soppor, grytor, i ugn, stekt, paj…), har blivit ännu roligare att laga och äta, absolut inte enformigt, sedan jag ändrade kostvanor. Middagen är som regel dagens höjdpunkt.

  Mitt problem är vare sig brödet (spannmål) eller eventuell ”ensidighet”, utan att jag ibland lockas av, och ger efter för, något sött, t ex bär eller choklad (dock minst 85 %). Mjölkprodukter, som ost och (10 %-ig) yoghurt morgon och kväll, är inte heller jättebra, men svårt att avstå.

 43. 2943
  Krister Rundqvist says:

  Har en fundering. Mitt blodsocker beter sig lite konstigt, fastesockret ligger på ca 5,4 till 5,8 på morgonen, innan lunch har det sjunkit till ca 4,5 till 4,8. Sedan jag ätit har det hoppat upp till 6,5-8. Vad beror det på att sockret sjunker från morgonens fastesocker och fram till lunch?

 44. 2944
  Annika Dahlqvist says:

  2943 Krister Rundqvist
  Vilken kost äter du, beträffande mängd kolhydrater och fett?

 45. 2945
  XMargareta says:

  # 2943

  Det kan ha att göra med, att man precis vid uppvaknandet har högre cortisolnivåer i blodet, som en naturlig dygnsvariation.
  Då frisätts glukos från levern.

  https://sv.wikipedia./wiki/Kortisol

  Fler, som mäter detta kan säkert konstatera detta.
  Dock kan stress snedvrida denna naturliga variation
  .

 46. 2946
  Krister Rundqvist says:

  Strikt till Medel LCHF

 47. 2947
  Annika Dahlqvist says:

  2946 Krister Rundqvist
  Ja det kan vara som XMargareta skriver att ett cortisolpåslag på morgontimmarna inför uppvaknandet höjer blodsockret, och att du senare under förmiddagen kommer ner till ditt lägre fasteblodsocker. Sen går det upp igen efter lunchen.

 48. 2948
  Anne Nygren says:

  Idag försökte jag mycket försiktigt förklara för en man i 65-årsåldern att börja med LCHF och mycket enkelt sa att ”fett äter fett” och stopp med kolhydrater och vidare och vidare, Han sa att hans läkare påstått att med LCHF metoden så ökar risken för tjocktarms cancer markant. Han kunde inte förklara mer och jag sa att jag måste ställa frågan till dig Annika och bad honom gå in på din LCHF-blogg. Hur kan jag lätt förklara detta för en man med kraftig övervikt och en mage med framförallt viceralt fett.

 49. 2949
  olle holmqvist says:

  ”Enligt statistik från Jordbruksverket användes under åren 2007-2009 ca 230 000 – 250 000 ton sojaprodukter till våra husdjur.”
  https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/nyheter-huv/soja-till-husdjur/)
  SLU har ju också visat att soja kan ersättas med närbesläktade inhemska åkerbönan
  https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskningsprojekt/gris/akerbona-till-gris-i-konventionell-och-ekologisk-produktion-egenskaper-och-anvandbarhet-hos-olika-sorter-/

  Kan vi hoppas på ett steg mot nationell självförsörjning genom Trumps skyddstullar, att ”vi” svarar med importtullar på soja och plöjer upp trädesmark för åkerböna ? I så fall, tack Donald !

 50. 2950
  Annika Dahlqvist says:

  2948 Anne Nygren
  Det florerar en massa myter om LCHF och sjukdomar. Det är svårt att veta var myterna kommer ifrån. De är som vandringssägner, som bara kommer och växer.
  Att LCHF skulle öka risken för tjocktarmscancer är helt taget ur luften. Tjocktarmscancer ökar med åldern, och det är svårt att se något samband med kosten. LCHF har ju inte funnits som begrepp så länge att man skulle kunna se något samband. Jag vet inte ens om någon har tittat på det.
  Men vi vet att all cancer göds av socker, och högt blodsocker.
  Jag googlade på tjocktarmscancer – riskfaktorer. En länk http://www.halsatips.com/Gastroenterologi/2015/01/tjocktarmscancer-riskfaktorer.html angav att en riskfaktor är fettrik kost. Man skulle vilja se den randomiserade kontrollerade behandlingsstudien som visar att naturligt fett i kosten ökar incidensen av koloncancer. Jag tvivlar på att den finns. Kanske att margariner och omega-6-oljor ökar incidensen av koloncancer.

 51. 2951

  Hej Annika,

  Fick veta 2017 att jag har Hypertyreoidism sen 2012.
  Väntar på Op. Som tyvärr skjuts upp hela tiden.
  Mår inte så bra, blir lättare sjuk än andra.
  Både infektioner och annat! Vill så gärna bli frisk och känna glädjen igen. Nu trött och håglös, har även Ulcerös Kolit.
  Trots d-tillskott så höjs inte värdet! Känns som hela mitt imunförsvar är ur spel!! Vad kan jag göra? Snälla hjälp mig!!

  Mvh,
  Lotta

 52. 2952
  Athanassios Martsoukas says:

  Hej Annika,
  Jag är 60 år man som äter LCHF i ett år nu. Är frisk och mår bra, förutom ökad kolesterol värde.
  Total 8,3 LDL 6,3 och hdl 1,6. För några dagar sen fick jag också lite vit fläck på ögonlocket (xantelasma).
  Är det på grund av hög kolesterol? Min läkare vill att jag måste äta symvastatin 40mg.
  Vad är ditt råd?

  Mvh Athanassios

 53. 2953
  Annika Dahlqvist says:

  2951 Lotta
  Jag är ingen specialist på hypertyreoidism, men om de har bedömt att du ska opereras så tycker jag att du borde få bli det.

 54. 2954
  Annika Dahlqvist says:

  2952 Athanassios Martsoukas
  Ett högre kolesterolvärde, inklusive LDL, medför bättre prognos för hälsa och livslängd. Simvastatin ger mera biverkningar än nytta. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, tex Hur kolesterolmyten hålls vid liv https://www.adlibris.com/se/bok/hur-kolesterolmyten-halls-vid-liv-9789172412620

 55. 2955
  Athanassios Martsoukas says:

  Tack för svaret.
  Men vad är den vita fläcken på ögonlocket?
  Mvh
  Athanassios Martsoukas

 56. 2956
  Annika Dahlqvist says:

  2955 Athanassios Martsoukas
  Den vita fläcken på ögonlocket är väl en fettinlagring. Jag kan inte svara för om den har någon prognostisk betydelse.
  När jag googlar står det att Xantelasma, som det kallas, kan tyda på höga blodfetter – men eftersom höga blodfetter inte prognosticerar hjärtsjukdom, så säger det ju ingenting.

Speak Your Mind

*