Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 2801

    Annika: varmt tack för svar <3

  2. 2802
  3. 2803

    Hej. En vän har diabetes, doktorn var tvungen att ta en bit av benet under knän. Hjälpte inte så dom tog lite till.
    Min fråga är vad kan göras för att det inte ska bli mer vätska, rinner från benet. Hur kan få hjälp när inte doktorn kan. Få stopp på vätskan som fortsätter att rinna.

  4. 2804
    Annika Dahlqvist säger

    2803 Patrik
    Några förslag kan vara: Strikt LCHF-kost, kolloidalt silver, MSM.

  5. 2805

    Hej Annika! Jag undrar vad dina tankar och åsikter är om Aajonus Vonderplanitz diet ”The Primal Diet”. Poängen med dieten är att tillagande av maten skapar kemiska förändringar och sänker näringshalten i födan man processar vilket är orsaken till alla degenerativa sjukdomar. Han är bl.a. påverkad av Weston Prices arbete i hans bok ”Nutrition and Physical Degeneration” samt Vilhjalmur Stefansson m.fl.

  6. 2806
    Annika Dahlqvist säger

    2805 Joakim
    Jag känner inte Aajonus. Jag sökte på honom på Google och fick upp en bild på en frukt – så jag tror inte att han är medveten om fruktosens skadliga effekt.
    Jag tror inte heller på att själva tillagningen av maten har skadlig effekt..

  7. 2807

    Hej
    Jag har sedan i maj ätit lchf och mår toppen på köpet har jag gått ner från 83 till 68kg (maj-sept) jag är 164cm lång. Nu till problemet och min fråga, mensen har börjat krångla, har vart som en klocka förut, nu har jag haft blödningar varje dag i en månad, känner att detta påverkar mig mkt jag är orolig nedstämd osv. Har varit till gyn på undersökning de hittade inga fel el förklaringar t mina blödningar tog upp detta m lchf men de trodde inte det kunde har m kost/viktnedgång att göra. Ngn som upplevt likn problem? Har inte lust å börja äta vanligt igen iaf!

  8. 2808
    Annika Dahlqvist säger

    2807 Linda
    Mensen kan krångla om man äter lågkalori. Så om du gör det kan du äta lite mera mat, framför allt grönsaker och rotsaker. Fortsätt med generöst med naturligt fett.
    Hoppas att det blir bättre.

  9. 2809
    Lars-Åke Frykholm säger

    Hej
    Jag kör 5:2 modeller kopplad med liberal LCHFoch har ändå 6,7 i fastesocker
    Med en rågad tsk potatismjöl varje kväll har jag fått ned fastesockret till 6.0
    Döljer potatismjölet glucosen eller är det en verklig förbättring

  10. 2810
    Annika Dahlqvist säger

    2809 Lars-Åke Frykholm
    Så vitt jag kan förstå är det en verklig förbättring. Jag tycker att du kan fortsätta så. Du kan också prova med bönor, Se boken Låt bönor förändra ditt liv.
    Du kan också intensifiera din kost till strikt LCHF.

  11. 2811
    Elisabet Nilsson säger

    Hej!

    Jag är 64 årig kvinna som lider av Lichen Sclerosus som bröt ut för ca 10 år sedan och sedan dess behandlats med stark kortison salva samt mjukgörande medel. Jag har även gikt sedan 30-årsåldern som jag måste medicinera dagligen trots diet och jag undrar om LCHF kost är något för mig.

  12. 2812

    Annika, vad har du att säga om boken ”Pottengers Cats” där Pottenger gjorde en studie på katter där han matade en grupp på rått kött och rå mjölk samt en till grupp där han matade med tillagat kött och pastöriserad mjölk. Gruppen på den råa maten var helt frisk och hade ett normalt beteende medans den grupp som levde på tillagad mat blev sjuk och fick en massa degenerativa sjukdomar. Weston Price skrev en bok som hette ”Nutrition and Physical Degeneration” där han studerar primitiva folkslag världen över som fortfarande levde på jägar-samlar diet och kom fram till att så länge dessa folkslag fortfarande levde på sin ursprungliga kost var dem friska medans de primitiva folkslag som hade övergått till moderniserad kost drabbades av degenerativa sjukdomar. Många av dessa primitiva människor som övergått tog livet av sig då dem drabbades av karies och ej hade tillgång till tandläkare. Annika, du pratar ju om hur våra förfäder åt är du medveten om att dem åt rått kött eftersom du trodde inte att tillagningen var skadlig? Vad har du att säga om Francis Pottengers och Weston Prices påståenden i deras böcker – håller du med dem eller ej? Tacksam för svar!

  13. 2813
    Annika Dahlqvist säger

    2812 Joakim
    Så vitt jag vet har man inte funnit att människorna blev sjukare i samband med att de fann elden och började tillaga maten. Det är främst i samband med matindustrin som växte fram under 1900-talet som den moderna sjukligheten har utvecklats.

  14. 2814
    Gunilla Rak säger

    Hej jag heter Gunilla är 42 år fick reda på för 1 månad sedan att jag har fått diabetes 2, blev väldigt orolig. Hade 14,3 i långtidssocker men alla andra värden var bra då. Äter bra kost fick Metformin 500g som jag ska morgon och kväll, äter den varje dag. Har varit väldig stressad en lång period på grund av mitt jobb! Har ätit Mirtazapin mådde jättedåligt av den, har lagt av med alla sådana tabletter. Mitt värde var 11,2 i går var inte fastade någon gång när dom tog prover, tycker det verkar dåligt? Jag vill bli bra igen, inte överviktig, väger 59 och är 165 lång bmi är 23. Kan jag få ner värden på ett bra sätt?

  15. 2815
    Annika Dahlqvist säger

    2814 Gunilla Rak
    Du skriver att du äter bra, men äter du strikt LCHF? Annars bör du absolut gå in på den kosten. Om du sedan får ett lägre blodsocker så kan du avveckla Metforminet. Självklart bör du också försöka få ordning på livspusslet så att du inte fortsätter att vara stressad, om det går.
    Du bör också få en blodsockermätare så att du kan kolla ditt blodsocker före och efter mat.

  16. 2816
    Gunilla Rak säger

    Hej Annika. Jag skrev fel på min ålder 64 år är jag. Jag var tillbaka till diabetes sköterskan i onsdag, värdet hade gått ner från 14,3 till 11,2 på långtidsockret på knappt 1 månad. Jag tycker det är bra, hon tyckte att jag skulle öka till 3 om dagen? Jag ska gå in på den kosten som du skrev. Så tyckte hon att mitt kolesterol det goda var lite högt 7 och det onda var 4,4. Hon ville sätta in statiner på mig, men jag vägrar. Jag vet vilka biverkningar man kan få! Hon sa att hon hade ätit den och fått muskelknutor och ledvärk av den, så hon fick sluta med den! Om man säger så då måste hon väl förstå att man inte vill äta en sådan hemsk medicin. Jag har haft ledvärk och kramper i fötter och ben en längre period, tar magnesium var kväll. Och det har försvunnit. Och så går jag 30 minuter ibland längre. Jag ska fixa detta. Tack för du svarade Annika Mvh Gunilla

  17. 2817

    Hej,
    har lätt förhöjt kalciumvärde, även lätt förhöjt levervärde (konsumerar ej mycket alkohol), även natrium kalium fast dessa ligger inom referensvärdena. Har börjat fått knäartros, värk i kroppen, har lätt för ångest, haft sömnproblem en längre tid och kroppen är ofta i ett anspänt stressat läge. Har också lätt att få kramper och har haft ögonryckningar i ett öga en tid. Äter Magnesium ibland men inte hela tiden, skulle ett ökat magnesiumintag kunna hjälpa både kalcium och övriga ”symptom” eller vad kan jag göra. Äter lägsta dosen Levaxin sedan utslag gavs i unga år efter ett utmattningssyndrom jag hade då. Är 49 år. Tack på förhand! Lena

  18. 2818
    Annika Dahlqvist säger

    2817 Lena
    Du kan söka läkare för att utreda dina elektrolytrubbningar.
    Magnesium är alltid värt att prova om man har kramper.

  19. 2819
    Gerd Elisabeth Grini säger

    Til Lena

    Jeg mener at dine besvær kanskje kan skyldes at du har diabetes 2?
    Ihvertfall er artrose, verk i kroppen, angst, søvnproblemer, dårlige leververdier, kramper og rykninger typiske tegn da jeg fikk konstatert Diabetes 2.
    Alt dette er borte nå etter at jeg gikk over til lavkarbo og faste.

    Men det tar en tid å komme tilbake til normaltilstand uansett.

  20. 2820

    Hej Annika!

    Jag har gått till läkaren och gjort en hälsoundersökning där visade det sig att jag hade vitamin B12 brist på grund av en oförmåga att ta upp B12 ur födan, trots att jag äter kött. Jag undrar om LCHF kan lindra och helst då bota denna oförmåga som gör att jag ej kan uppta B12 ur födan.

    Tack på förhand! Joakim.

  21. 2821
    Annika Dahlqvist säger

    2820 Joakim
    Nej B12-brist är en sjukdom som heter perniciös anemi, och som beror på en brist på intrinsic factor i magsäcksslemhinnan. Det är intrinsic factor som hjälper att ta upp B12 ur födan. Den bristen måste behandlas med B12-tillskott i tablettform. LCHF hjälper inte mot denna sjukdom, men hjälper mot många andra sjukdomar.
    De som äter animalisk mat brukar inte få B12-brist, om de har intrinsic factor, så det bästa är att ta prov på B12 i blodet någon gång vid hälsoundersökning.

  22. 2822

    Hej Annika,

    Kan LCHF bota rösthallucinationer? Jag lider av det vilket är som ett slags mentalt handikapp – jag kan varken arbeta eller göra det jag vill göra. Snälla berätta om du har hört om någon eller pratat med någon som har haft detta och blivit fri från det. Tack på förhand! Joakim.

  23. 2823
    Annika Dahlqvist säger

    2822 Joakim
    LCHF är nyttigt för hjärnan och kan förbättra alla funktioner. Det är absolut värt att prova om LCHF kan minska problem med hallucinationer.

  24. 2824

    2822 Joakim

    Såg just detta hos NewsVoice:
    https://newsvoice.se/2017/10/18/psykiska-sjukdomar-streptokocker/

    Förutom LCHF kan probiotika och kolloidalt silver (Ionosil – styrka10ppm) hjälpa till att få balans på både kropp och sinne.

  25. 2825

    Jag förstår vad du säger, Annika, men kan man bli botad från schizofreni på LCHF-dieten?

  26. 2826
    Annika Dahlqvist säger

    2825 Joakim
    Det visar sig. Man får se vilken effekt LCHF får på sjukdomen.

  27. 2827

    Hej igen Annika.
    Jag har ätit LCHF i snart 3 månader dock inte blivit frisk från röster, blivit lite bättre men inte mycket. Jag undrar bara om det är normalt eller om det inte är det. Tacksam för svar.

  28. 2828
    Annika Dahlqvist säger

    2827 Joakim
    Vissa personer med schizofreni kan bli mer eller mindre bra, medan andra inte märker så stora förbättringar. Man kan nog inte förutsäga det i det enskilda fallet.

  29. 2829
    Elisabet Nilsson säger

    Ni har kanske glöm att svara mig eller har jag missat svaret?

    2811
    Elisabet Nilsson says:
    5 oktober, 2017 at 16:56
    Hej!

    Jag är 64 årig kvinna som lider av Lichen Sclerosus som bröt ut för ca 10 år sedan och sedan dess behandlats med stark kortison salva samt mjukgörande medel. Jag har även gikt sedan 30-årsåldern som jag måste medicinera dagligen trots diet och jag undrar om LCHF kost är något för mig.

  30. 2830
    Annika Dahlqvist säger

    2829 Elisabet Nilsson
    Absolut att LCHF är något för dig, liksom för alla andra. LCHF minskar inflammationer och förbättrar all sorts hälsa.
    Sen om LCHF förbättrar din Lichen sclerosus det får visa sig. Jag har ingen erfarenhet av det.

  31. 2831
    ulf pohl säger

    Betr. ont i knän, ryggen mm. så verkar diskussionen om kroppens vattenhushållning (Din kropp skriker efter vatten) vara bortglömt. Kronisk vattenbrist (RENT VATTEN!) har faktiskt betydelse vilket jag själv har kunnat konstatera efter att med ökad vattenkonsumtion kunnat bota både ont i knän, ryggen, fingerled, sura uppstötningar, halsbränna, stelhet mm. I ovannämnda bok finns bestickande förklaringar bl.a. den att vatten är det främsta näringsämnet – utan det fungerar inget.
    Så läs boken och drick MYCKET RENT VATTEN! Lycka till.
    Snart 10 år på liberal LCHF.
    PS.Skulle gärna prova på strikt Lchf men vi är fler i familjen och jag är kocken.

  32. 2832
    Annika Dahlqvist säger

    2831 ulf pohl
    Om man dricker för mycket vatten kan man bli vattenförgiftad. Det är att vattnet drar med sig salter i urinen, och kroppen blir urlakad. Lagom mycket vatten är alltså det bästa. Vi brukar säga 1,5 – 2 liter vatten dagligen, inklusive vattnet i maten. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med salt, så att man inte får saltbrist.

  33. 2833
    ulf pohl säger

    2832 Annika.
    ”Vattenförgiftad” är väl ett lite för hårt uttryck tycker jag men visst saltbrist har allvarliga konsekvenser. Därför har jag alltid lite havssalt i kannan. Men det var inte min poäng utan att man allmänt inom vården (och även inom övriga befolkningen) inte insett hur viktig och elementär vattenhushållningen är och hur kroppen försöker kompensera om vatten fattas så att blodsystemet kan förbli fylld (blir det en gasficka så fungerar nämligen inte hydrauliska system och då blir det allmän kollaps). Bristsignaler är t.ex.smärta (muskler, leder, buken, lungor, kranskärl), högt blodtryck mm. Vad jag vill peka på är att många krämpor har förbluffande enkla lösningar. Det är lätt att få kronisk vattenbrist som av ålder (törstkänslan avtar eller blir blockerad av kaffe, te, läsk, alkohol, juice), socker som binder MYCKET vatten o.s.v. Därmed inte sagt något bagatelliserande om LCHF`s effekter bara att man måste inse (som någon påpekade) att den liberala varianten kan lura en.
    För mig var boken en ögonöppnare och förebådar ett ofrånkomligt paradigmskifte i likhet med LCHF. Har du läst boken förresten?

  34. 2834
    Annika Dahlqvist säger

    2833 ulf pohl
    Nej, jag har inte läst boken.
    Själv har jag inte så mycket törstkänslor, så jag brukar försöka tänka på att dricka lite mera vatten.

  35. 2835

    Hej Annika,

    Vad är din åsikt om psykiska sjukdomar – tror du att de finns eller att de består av symptom som är fysiska sjukdomar missdiagnostiserade? Har lärt mycket på KMRs hemsida och dem påstår det. Jag håller med dem mycket då jag ej fått någon hjälp av medicinbehandling via psykiatrin! Vad tror du?

  36. 2836
    Annika Dahlqvist säger

    2835 Joakim
    Jag tror att psykiska sjukdomar finns, och att de försämras av att äta socker och mycket stärkelse, och för lite av naturligt fett. Däremot kan jag inte lova att de försvinner helt om man övergår till LCHF.

  37. 2837

    Ursäkta att jag återkommer till frågan om blodtryck. Min undran: hur mycket kan ett ”normalt” blodtryck fluktuera? Jag försöker se ett mönster. I mitt fall varierar blodtrycket mycket starkt, från runt 120/75 (ibland lägre) efter vila/sömn, och så mycket som 185/110 (ibland högre) efter dagliga aktiviteter, typ promenad, datorarbete etc.

    Oftast är det högt på morgonen efter promenad men före intag av mat (dock kaffe). Det varierar också, fast inte så mycket, mellan liggande och sittande. I mitt fall är det lägst om jag mäter liggande, vilket så vitt jag förstått avviker från vad som brukar vara fallet.

    Min teori är att jag inte hinner stressa upp mig vid mätning liggande, efter vila, och därför har ett normalt tryck. Mätning sittande skapar, i mitt fall, oro (för resultatet) och stress vilket höjer trycket.

    Under vilka betingelser (t ex vila, sömn, aktivitet, liggande, sittande) visar mätningen det faktiska trycket? Hur mycket kan trycket variera under ett normalt dygn?

  38. 2838
    Annika Dahlqvist säger

    2837 Hans Nilsson
    Man brukar numera mäta blodtrycket i sittande, eftersom det är den vanligaste kroppsställningen. Det är också den internationellt vanligaste ställningen vid mätning.
    Det är vilotryck som räknas, för tryck vid ansträngning kan ju bli hur högt som helst. Jag brukar räkna övertryck upp till 150 – 160 som ok. Farmakaindustrin vill gärna sänka gränsen till 130 – 140, för att få sälja mera blodtrycksmediciner. Undertrycket tycker jag inte spelar någon roll, eftersom det ibland sägs att det är pulstrycket (skillnaden mellan över- och undertryck) som räknas, och i så fall är ett högt undertryck bättre.

  39. 2839
    Hans Sjöberg säger

    Hej Annika

    Jag har astma, sedan något år har jag också ABPA allergisk bronkopulmonell aspergillos.
    Jag är bosatt i Spanien och här har läkaren ordinerat Azithromycin som långtidsbehandling mot bakterierna (så dom inte sprider sej) Är det vanligt att långtidsbehandla med denna medicin i Sverige också ?
    Tackar på förhand för svar

  40. 2840
    Annika Dahlqvist säger

    2839 Hans Sjöberg
    Jag har inte varit med om behandling av Aspergillos, så jag kan inte svara.
    Sjukdomen finns nämnd hos Folkhälsomyndigheten https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/aspergillos/

  41. 2841

    Tack! Jag är medveten om att man numera brukar mäta blodtrycket sittande. Flera menar att det finns risk för ”övermedicinering” om trycket mäts liggande, eftersom detta värde brukar vara högre (vilket alltså inte stämmer i mitt fall).

    Kort följdfråga: Om blodtrycket är normalt vid vila/stressfri avslappning (i mitt fall aldrig över 130 systoliskt), men ibland närmare 200 under aktivitet, olika former av stress och oro, efter flera koppar kaffe etc, kan man då bortse från det höga värdet?

  42. 2842

    Hej Annika!
    Jag har diagnosen Schizofreni. Jag läste mycket på internet då jag ej blivit frisk av psykiatrins behandling. Då jag läste kom jag i kontakt med KMR och dem beskrev att psykiatriska störningar oftast är fysiska sjukdomar som blivit feldiagnostiserade och som även dem kan orsaka hallucinationer mm. då påstod dem att om man kommit i kontakt med psykiatrin så skall man kontakta en medicinsk läkare och göra en hälsoundersökning, vilket jag har gjort. Det visade sig att jag hade B12 brist där läkaren sade att jag hade problem att absorbera B12 ur födan. Jag undrar vad orsakar att man inte kan absorbera B12 ur födan och kan LCHF hjälpa? Har ätit LCHF i över tre månader och majoriteten av mina krämpor har gått över, lider inte längre av dem, dock fortfarande av rösthallucinationer. Hjälper LCHF mot B12 brist, annars vad rekommenderar du att jag bör göra? Kan rösthallucinationer vara orsakade av B12 bristen? Tacksam för svar!

  43. 2843
    Annika Dahlqvist säger

    2841 Hans Nilsson
    Om blodtrycket är normalt i vila så behöver man inte bry sig om blodtrycksvärden under ansträngning.

  44. 2844
    Annika Dahlqvist säger

    2842 Joakim
    Om man har B12-brist så brukar det bero på en brist på den sk ’Intrinsic factor’ i magsäcksslemhinnan, vilken behövs för att absorbera vitamin B12. Då måste man ta substitutionsbehandling av tex Tabl Behepan. Man brukar få en högre startdos, och därefter underhållsdos på 1 mg dagligen.
    Jag vet inte om LCHF kan hjälpa mot intrinsic factor-brist. Jag vet inte om B12-brist kan orsaka rösthallucinationer.
    Psykiatrins behandling mot schizofreni är inte botande, bara symtomlindrande.

  45. 2845

    Hej Annika,
    Under hur lång tid efter att man har börja med LCHF kan man märka förbättringar?
    Jag undrar detta då jag fortfarande har rösthallucinationer och B12 brist. Snälla besvara mig detta!
    Har blivit av med vissa krämpor har dock andra fortfarande – kan man fortfarande ha kvar vissa sjukdomar efter att haft ätit LCHF i några år eller botar den dieten all form av sjukdom?
    Tacksam för svar.

  46. 2846
    Annika Dahlqvist säger

    2845 Joakim
    Man brukar märka hälsoförbättringar inom 2 veckor till 2 månader.
    LCHF botar inte garanterat alla sjukdomar, utan man kan ha dem kvar.

  47. 2847

    Man kan alltså inte fortsätta förbättras efter 2 månader?
    Jag har läst följande om keto och epilepsi: ”How ketosis helps with epilepsy isn’t known, but it does. Researchers at Johns Hopkins University studied 150 children with epilepsy in one important study. After a year on the ketogenic diet, half of children had 50% fewer seizures. One fourth of the children reduced their seizures by 90%. After a few years on the diet, many of these children no longer needed medications at all.”
    Kan detta stämma vid t ex Schizofreni?

  48. 2848
  49. 2849
    Annika Dahlqvist säger

    2847 Joakim
    Jag vet inte. Jag har ingen egen erfarenhet av behandling med LCHF vid schizofreni.
    Någon annan som har?

  50. 2850
  51. 2851

    Hej Annika,
    Jag har ätit en måttlig LCHF nu sedan tre månader tillbaka och gått ned 3 kilo per vecka.
    Numera, de senaste två veckorna har jag gått ner 0,5 kg per dag då jag äter en mera striktare LCHF. Borde jag vara rädd för att få lös hud av min viktnedgång? Jag har gått ned 8 kg och har cirka 20 kg kvar att gå ner, jag var överviktig enligt mitt BMI. Borde jag se till att bromsa min viktnedgång eller ska jag fortsätta gå ned så här snabbt, kan det vara farligt för mitt utseende (att jag får lös hud)?
    Är lös hud även förekommande i LCHF?

  52. 2852
    Annika Dahlqvist säger

    2851 Joakim
    Detta med lös hud efter viktnedgång på LCHF är väldigt olika individuellt. Ju äldre man är desto större risk för lös hud. Men risken för lös hud är sannolikt större vid snabb viktnedgång. ½-1 kg per vecka torde vara en optimal viktnedgång, så att huden har chans att dra ihop sig eftersom.
    Det är inte farligt med lös hud, men det kan vara kosmetiskt besvärande.
    Om man tycker att man vill operera bort lös hud så ställer ofta den offentliga sjukvården inte upp på det, utan man får bekosta operationen själv privat, och det kan kosta mycket. Dessutom finns det risk för infektion i sårhålan efter operationen.

  53. 2853

    Är det alarmerande att jag har gått ned 0,5 kilo per dag? Tidigare gick jag ned 3 kilo per månad.
    Undrar om du har några råd på hur jag kan bromsa ned viktnedgången för att minska lös hud så gott som det bara går. Jag äter strikt LCHF när jag gått ned 0,5 varje dag, innan moderat LCHF då jag gick ned 3 kilo per månad.

  54. 2854
    Annika Dahlqvist säger

    2853 Joakim
    Slutligen är det upp till var och en att bedöma lämplig takt på viktnedgången. När jag fastar går jag ner ½ kg per dag. När jag äter lagom mängd av strikt LCHF går jag inte ner alls. Så var och en får bedöma vilken kost och vilken matmängd som passar den bäst.
    Det viktigaste är att låta bli socker, och endast minimalt av stärkelsematen, som bröd, pasta, potatis, ris och majs.

  55. 2855

    Jag undrar bara en sak: kan det ta tid innan man börjar förbättras på LCHF då man lider av psykisk ohälsa eller sker förbättringarna enbart mellan 2 veckor till 2 månader och inget mer eller fortsätts det att förbättras? Behöver veta detta om jag skall leta efter någonting annat som kan hjälpa mot mina psykiska ohälsa! Behöver väldigt gärna svar på denna frågor, tack.

  56. 2856
    Annika Dahlqvist säger

    2855 Joakim
    Jag vet inte. Någon annan som vet?

  57. 2857
    XMargareta säger

    Joakim.

    I ditt ställe skulle jag fortsätta med LCHF.
    Jag skulle göra, som jag skriver längst ner i inlägget.

    Följande är fritt översatt från Adelle Davis ( dietist på 60-talet i USA.):
    ” …En läkare gav en 45-årig kvinna med schizofreni 1000 mg C-vitamin varje timme i 48 timmar. Då hade hon fått i sig 45 gram. Hon var då mentalt helt ok och förblev så tills hon dog.”
    Detta är bara ett exempel och garanterar inte, att C.vitaminet hjälpte, eller att det skulle hjälpa alla men chansen att C-vitaminet hjälpte finns.
    Själv skulle jag kanske tveka att sätta i mig så mycket, men jag skulle prova med stora doser.
    Det finns ingen möjlighet, att sätta i sig så mycket C-vitamin, utan att magen protesterar med diarré och då får man inte i sig så mycket.
    Man behöver speciell form av C-vitamin, sk buffrat preparat.
    Man kan fråga i hälsokostbutik efter det.

    Jag har läst att vitamin B3 i niacinform kan vara verksamt också.

    Så här skriver Peter Wilhelmsson angående välgörande intag vid schizofreni:
    Alla B-vitaminerna,
    B3 i niacinform, (då flushar man dvs, man blir röd och varm).
    En del menar att man kan överdosera niacin.
    Vidare vitaminerna C och E.
    Mineral: koppar mangan och zink.
    Fettsyror tex från fet fisk.
    Q10,
    aminosyror: GABA, teanin, L-glycin, L-tryptofan, 5 HTP,
    + enzymtillskott.

    Det är ju en hel del. Själv skulle jag testa med
    1. Mer måttlig dos C-vitamin. Prova mig fram
    2. Med vitaminerna B och då alla B-vitaminerna, för de samarbetar, fast kanske extra mycket niacin.
    3. Vitamin E och då alla E-vitaminerna dvs tocotrienolerna och tocoferolerna, samt mineralet selen, som samverkar med E och C.
    4.Jag skulle se till, att jag får i mig nyttig mat. Tex mycket gröna blad och broccoli tex

  58. 2858

    Hej.
    Jag är kvinna på 49 år. När jag var 39 fick jag s.k. TIA. Då fick jag börja med Trombyl och Simvastatin. Jag har använt dem i c:a 5 år. Under tiden läste jag ganska mycket om statiner och hur dåligt är det att använda dem. För 5 år sedan slutade jag använda Simvastatin men fortsatte för säkerhetsskull med Trombyl. Min läkare är självklart mycket emot mitt beslut och säger hela tiden att jag kommer att drabbas av hjärt- eller hjärninfarkt inom 5 år. Jag har kämpat med kost och kolesterol men kolesterolet är ändå väldigt högt. LDL: 6,05; Total kolesterol kring 9. Hög kolesterol är delvis genetisk i min familj: mamma, morbror och moster dog av stroke eller hjärtattack. Min moster tog medicin mot sådant men dog ändå när hon var i 60-års åldern. Både hon och morbror åt ganska nyttigt (mycket grönsaker mm), rökte aldrig, men de använde mediciner. Mamma var mycket emot mediciner och trodde mer på naturlig medicin (växter mm). Hon levde längst, tills hon var 78. Mamma rökte. Det som de hade gemensamt var att de var väldigt stressade (psykiskt) dvs. de hade fullt upp hela dagarna.
    Jag tror att det är även mitt största problem och det har jag väldigt svårt att hantera. Jag har fullt upp i mitt huvud, har massor med planer hela tiden, kan aldrig koppla av.
    Jag har dessutom fått sköldkörtelsproblem s.k. Hashimoto för några år sedan.
    För en månad sedan började jag med Redasin och det verkar som om mitt kolesterol har gått ner. Men nu undrar jag om jag får sluta med Trombyl kanske gradvis. Jag vet att den är inte heller bra. Jag äter 1 Trombyl på morgonen. Jag fick massor med blåmärke när jag började med den och var jätte orolig. Jag frågade min läkare om jag kan få hjärnblödning av dem eftersom mina kapillärer sprack. Det kan ju hända även i hjärnan. Han tyckte att jag var löjlig!
    Jag äter Erfa Thyroid (grissköldkörtel medicin) för Hashimoto men vill helst inte äta den heller. Den är ju ändå bättre än Levaxin.
    Vänliga hälsningar
    Zana

  59. 2859
    Annika Dahlqvist säger

    2858 Zana
    Jag är inte insatt i verkningarna av de preparat du nämner. Finns det visat att Redasin minskar hjärtinfarkter och stroke? Enbart sänkning av kolesterolvärde tror inte jag innebär någon fördel.
    Erfa Thyroid känner jag inte heller till. Någon annan som vet?

  60. 2860

    Redasin, enligt flera, minskar LDL och därmed även totalkolesterol och förhoppningsvis även risk för stroke. Erfa Thyroid är gjord av grissköldkörtel och har använts i 100 år för problem med sköldkörtel.
    Men vad jag undrade var: imorse kollade jag själv kolesterol med hjälp av kolesterolmätare som jag har köpt och märkte att, när jag stack mig i fingret, blödde jag mycket mer än vanligt. LDL var 3,5 och totalkolesterol: 5,5. Då tänkte jag att kanske jag ska minska Trombyl, att att äta både Trombyl och Redasin (gjort på röd ris) är kanske för mycket blodförtunnande.

  61. 2861
    Annika Dahlqvist säger

    2860 Zana
    Det är helt meningslöst att kolla kolesterolvärdena. De har inget samband med risken för hjärtinfarkt eller stroke. Risken för hjärtsjukdom ökar snarare med lägre kolesterol.
    Den optimala dosen för Trombyl är svårt att veta. Kanske gör den viss nytta.
    Är Redasin blodförtunnande?

  62. 2862

    Hej.
    Redasin är blodförtunnande.
    Tack för dina svar!
    Med vänlig hälsning
    Zana

  63. 2863
    Annika Dahlqvist säger

    2862 Zana
    Jag hittar ingen länk till text om att Redasin är blodtunnande. Har du en sådan länk?

  64. 2864
  65. 2865
    Annika Dahlqvist säger

    2864 Zana
    Där står bara att det är kolesterolsänkande, och det har inget med blodtunnande att göra.

  66. 2866
    Eva Kollberg säger

    Intresserad av kolloidalt silver, men undrar hur går det med tarmbakterierna om man tar det per os?
    Hur mycket vågar man ta i förebyggande syfte, som underhållsdos?
    Tänker ju inte ta det dagligen men kanske vid halsont o i magsjuke- o influensatider…Finns risk att tarmfloran slås ut?

  67. 2867
    Gerd Elisabeth Grini säger

    Jeg tar dette hver dag i forbindelse med tannpussen. En stor munnsvelg etter å ha gurglet meg vel og lenge. Har aldri merket at dette gjør noen forskjell på magen. Min mage har lett for å bli irritert ved nye mattyper.

  68. 2868
    Annika Dahlqvist säger

    2866 Eva Kollberg
    Vi har inga indikationer på att tarmfloran blir störd av KS. Silvret tas i första hand upp av slemhinnan i munhåla, svalg och matstrupe. Väl nere i magsäcken slår silvret sig ihop med magsyran och bildar salter (silverklorid?), som inte har någon större effekt.
    Det är alltså via blodbanan som silvret har effekt och inte i tarminnehållet. (som jag har förstått det)
    Du måste själv bestämma om, och i så fall hur mycket du ska ta, i underhållsdos.

  69. 2869
    Eva Kollberg säger

    En nära bekant har svåra magsmärtor, väl undersökt med rtg, gastro osv. (beh även för Gliom 4) provat Losec, värktabl av alla sorter. Huvudvärk finns alltid, men magsmärtorna, krampliknande, är nästan värre…skulle önska förslag på lämplig smärtlindring. Verkar inte ångestrelaterat…???

  70. 2870
    Annika Dahlqvist säger

    2869 Eva Kollberg
    Jag vet inte varför din bekant har magsmärtor, men hen bör ju få smärtlindring. Det finns ju kraftigare smärtlindring.

  71. 2871

    @ 2869 Eva Kollberg

    Kramper (bl.a.) kan ha ett antal orsaker – t.ex. brist på magnesium. Jag skulle boka tid hos en naturläkare eller homeopat etc. och bli ordentligt testad. Din bekant behöver också kolla upp betr. sina kostvanor. Ekologiskt allt är speciellt viktigt för den som har problem med hälsan.

  72. 2872
    Annika Dahlqvist säger

    2871 Mayne Sundewall
    Observera att Eva berättar att personen med magsmärtor har en elakartad hjärntumör, vilket gör smärtdiagnosen svårare.

  73. 2873

    @ 2872 Annika Dahlqvist

    Tack Annika, det framkom inte i kommentarerna jag svarade på.

  74. 2874

    Hej Annika,

    Jag undrar vad du tycker om den här artikel om psykisk ohälsa och ketogen kost:
    https://www.kmr.nu/single-post/2017/12/15/Studie-visar-att-l%C3%A5gkolhydratkost-fungerar-l%C3%A5ngt-b%C3%A4ttre-%C3%A4n-psykmediciner-%E2%80%93-utan-biverkningar

    Vill gärna höra vad du har att säga om den artikeln.

    Tacksam för svar

  75. 2875
    XMargareta säger

    Robert

    Artikeln är ju intressant och förekommer här i samband med KMR, som ju är en förening, tätt kopplad till Scientologikyrkan.
    Scientologikyrkan har väl alltid hävdat, vad jag vet, att psykofarmaka är skadligt.

    Det finns fler källor med samma koppling mellan lågkolhydratkost och psykisk hälsa.
    Dock aldrig vad jag sett med ett så långtgående påstående.
    Man skriver ju, att lågkolhydratkost fungerar bättre än psykofarmaka.

    Vad som vore intressant, tycker jag, vore att få se det vetenskapliga underlaget för påståendet, som ju är väldigt långtgående.

  76. 2876
    Göran Sjöberg säger

    XMargareta

    Man kan ju vända på det hela och konstatera det vetenskapliga faktumet att psykofarmaka inte har större effekt på psykisk sjukdom än placebo.

  77. 2877
    olle holmqvist säger

    Läste för några årtionden sedan en artikel som jag tror hette. ”När dårhusen tystnade”. Det
    hände i början på 50-talet. Före neuroleptika (”fångar nerven”) var det alltså inte tyst utan s a s hög ljudnivå. Patienter fick bindas för att inte tugga upp sina egna händer mellan tjutandet.
    Professor Marie Åsberg var med som läkare när klorpromazin (neuroleptika) uppfanns och började användas på mentalsjukhusen. Hon berättar:

    ”Det var väldigt stort….en före detta doktorand …har skrivit sin avhandling om sjuksköterskornas upplevelse av när neuroleptika kom på 50-talet. Det är väldigt fascinerande för att dessförinnan så var ju de gamla mentalsjukhusen ganska… de var i och för sig länge förskräckliga ställen, men de var totalförskräckliga på den tiden. Speciellt då oroliga avdelningar…de som jobbade där var ju ofta rädda för patienterna,..om man är rädd blir man varken empatisk eller klok eller någonting. …det kunde vara en väldigt svår stämning. När neuroleptika kom så blev det ju tyst och lugnt och man kunde göra saker med patienterna och för en del så klev det plötsligt fram människor ur det där som hade varit dolt bakom den här sjukdomsmasken… Man började göra en massa saker …för att rehabilitera dem. Man kunde skriva ut patienter efter decenniers sjukhusvård, så det var ju fantastiskt”

    https://vadardepression.se/psykiatrins-historia-sverige-och-mentalsjukhusens-historia-fran-helgeandshus-till-oppenvard/

    En lite annan fältrapport än lika effektlöst placebo, från en som var med.

  78. 2878
    Göran Sjöberg säger

    Psykisk sjukdom är en av läkemedelsindustrins största mjölkkor idag (den största ?) med 10 % av befolkningen redan infångad och denna andel lär inte minska. Vad tror ni om den officiella psykiatriska beteckningen ”Tvångsmässigt köpbeteende” som psykiatrisk sjukdomsdiagnos (bland hundratals andra – en seriös skämtavdelning?) som behöver medicinsk behandling?

    Vetenskapsjournalisten Robert Whitaker, förutom professor Peter Gøtzsche, har avslöjat läkemedelsbolagens myter kring detta. Whitakers böcker, ”Mad in America” och ”Pillerparadoxen” är mycket läsvärda.

  79. 2879
    olle holmqvist säger

    Tror att Peter G. har rätt i det mesta, vi har en överutskrivning av psykofarmaka som blivit en samhällssjukdom, en plåga för patienter. Ett tvångsbeteende hos stackars allmänläkare. Och pålaga med negativt värde för landstingsskattebetalare. Att få piller är ju en bekräftelse – doktorn har ju bevisat att jag verkligen är sjuk. Behandlingen petrifiera den egna sjukdomsbilden. Vad jag minns menar G. dock inte, icke eller ej att psykofarmaka- alltid – är – endast – placebo, och och därutöver intet.. Han förespråkar användning, men – kortvarigt – och försiktigt och då vid behövliga fall.
    Psykofarmaka motverat i ca 2 % av fallen enl Götzsches introduktör.
    https://www.youtube.com/watch?v=yb6gaLxA8v0

    #2878 : ”det vetenskapliga faktumet att psykofarmaka inte har större effekt på psykisk sjukdom än placebo.”

    De här två procenten falsifierar dr Görans generella tes.

    Min tro är att mycket medicinering är onödig. Undvik blodtryckssänkare eftersom högt blodtryck, ålders-relaterat eller tilllfälligt, är kroppens sätt att lösa ett problem. Liksom att huttra vid kyla. Det är ingen sjukdom.

    Skolmedicinens största triumf : anaestesin. Ruttet ben -såga av – men sedan drygt hunda år, utan smärta. Skulle dr Göran tacka nej med hänvisning till misstro mot all skolmedicin ?

  80. 2880

    2879
    Genom rätt kost så slipper man att få Ruttna ben. När det gäller skolmedicinen så får du ingen adekvat information om kost.

  81. 2881
    XMargareta säger

    Har aldrig läst Götzsches bok, men är nyfiken.

    Innan jag gjort det, tror jag att en hel del av psykofarmaka skulle till och med bättre kunna ersättas av annat, men att det finns fall, kanske med låg procentdel? där adekvat medicin blir räddning och lättnad.

    D.v.s. Jag tror att det som står i Roberts länk, att låghydratkost fungerar bättre än psykofarmaka kan vara sant i kanske en hel del fall, men att länkens påstående är för kategorisk.

    Skall så småningom läsa Götzsche.

  82. 2882
    olle holmqvist säger

    AM.!
    massor m Götzsche på nätet. bl a på svenska som han nästintill behärskar..

  83. 2883
    Göran Sjöberg säger

    Jag tror på antibiotika för att det är en medicin som angriper själva orsaken till infektioner, bakterierna, och använde antibiotika själv framgångsrikt mot den lunginflammation jag drabbades av för ett år sedan.

    Av samma anledning tror jag inte på de mest populära ”psykmedicinerna”, SSRI preparaten eftersom de inte angriper någon orsak till psykisk sjukdom. De kan möjligen kortvarigt blockera signalreceptorer i nervsynapserna men kroppen kompenserar snabbt med att skapa ny receptorer som då bäddar för ett psykotiskt tillstånd om man slutar med ”medicinen”. Med andra ord en ”genial” medicin i läkemedelsbolagens värld. Robert Whitaker går igenom detta i boken ”Pillerparadoxen” som jag bara återigen varmt kan rekommendera till de som på allvar är intresserad av frågan om psykisk hälsa och medicineringen i dagens värld.

    Prata med någon som försökt sluta med preparaten!

    I två fall har jag själv noterat verkliga katastrofer som sådana försök har resulterat i. Två vänner har också berättat för mig hur de förgäves har försökt komma bort från dessa blockerande preparat. Läkemedelsbolagen ser detta som ”bevis” för att de ”fungerar”. Själv ser jag det hela som ett väldigt kvalificerat kvacksalveri eftersom någon positiv effekt inte kan noteras hos 98 % av patienterna. Det hela blir som att försvara användningen av heroin med hänvisning till att heroinister mår väldigt dåligt om de slutar med heroin. Goetsche går igenom den kriminalitet som ligger bakom läkemedelsbolagens agerande och honom tror jag också på.

  84. 2884
    olle holmqvist säger

    Tydligt att diskussionen hyfsats.
    V iär överens om att varken G. eller någon annan god kritiker hävdar att all psykofarmaka -alltid -är fel. Två % har nytta, jag gissar/tror det är en rimlig skattning. Psykofarmaka platsar i arsenalen, om än oändligt mycket mer sparsamt än idag.
    Görans resonemang om orsak-verkan är rimligt och insiktsfullt.

  85. 2885

    Hej Annika,

    Jag läste tidigare ett inlägg om rotfyllningar och den negativa effekt de kan ha på hälsan. Vilka vettiga alternativ finns, enligt dig, till att rotfylla en tand? Är min enda möjlighet att dra ut tanden? Jag äter givetvis LCHF, men har inte ätit så länge.

  86. 2886

    Hej Annika

    Först och främst vill jag tacka för din fina blogg som jag följer med stort intresse och ditt fantastiska engagemang.

    Min dotter (19 år) ska åka till Ghana som volontär i 3 månader. Malariaprofylax skyddar ju inte till 100 % så jag tänkte att det kanske inte vore fel att inta lite kolloidalt silver i förebyggande syfte (både mot malaria och diverse magproblem). Ser du något problem med att intaga KS samtidigt som malariaprofylax, kan KS motverka/minska effekten av malariaprofylaxen? Vilken dos skulle du rekommendera för dagligt intag under vistelsen?

    Tack på förhand!
    Maria

  87. 2887
    Annika Dahlqvist säger

    2886 Maria
    Jag ser inget hinder mot att inta både malariaprofylax och kolloidalt silver. Det borde skydda extra mot malaria. Förslagsvis 15 ml KS 2-3 ggr dagl?

  88. 2888

    Hej Annika,

    Har du, Annika Dahlqvist, någonsin stött på en person med schizofreni som blivit frisk eller åtminstone bättre på LCHF? Vill gärna höra om denna person, om den finns.

    Tacksam för svar och tack på förhand!

  89. 2889
    Annika Dahlqvist säger

    2888 Joakim
    Nej, jag har inte personligen träffat någon sådan patient. Jag arbetade som allmänläkare, och dessa patienter var mest i kontakt med psykiatrin. Det var endast rapporter i bloggkommentarer och olika forum som jag läste om det.

  90. 2890
    Christine säger

    Hej Annika
    Jag har sedan en tid tillbaka cellförändringar, som jag fått borttagit, har precis fått veta att allt troligen inte är borta. En bekant till mig rekommenderade mig dels kolloidalt silver som jag vart nyfiken på och ev tänkte prova. Passar det att inta kollodialt silver då jag ammar? Och isf vilken dos är att rek?
    Tacksam för din hjälp

  91. 2891
    Annika Dahlqvist säger

    2890 Christine
    Jag har inte hört någon varning för att inta KS under amning, men man gör det ju förstås på egen risk. Man får väga det mot cancerrisken av cellförändringar. Om det var jag så skulle jag ta det. Min vanliga rekommendation för behandling är ca 15 ml 4-6 ggr dagl. Låt vätskan rulla runt i munnen före nedsväljandet, för upptag via slemhinnorna i mun, svalg och matstrupe.

  92. 2892

    Hej Annika.
    Jag har en fråga som jag funderat och försökt läsa mig fram till, länge! sen min 11 åriga son några år tillbaka fått sjukdomen TYP 1 Diabetes.
    Vet du om det kan finnas något samband Med det farliga ämnet Fluor (F) och TYP 1 Diabetes ?

    För mig efter all sökning och inhämtning av information genom år av beställda böcker om diabetes, matlära, lärdom av hur kroppens organ reagerar, vill jag iaf uttrycka mig såhär.
    Fluor intag = TYP 1 Diabetes

    Min son mår mycket bra och lever bara med att ta basinsulin morgon/kväll. Han är också vegetarian sen födseln och har en rätt bra grundlära om vad han behöver för att hålla sitt blodsocker stabilt. Men det är ett mycket stort ansvar som han bär. Då allt han önskar att sin Diabetes Typ 1 i framtiden ska kunna botas.
    Så därför med forskare/läkare/sjukskötare i släkten har jag själv tagit på mig att noggrant undersöka detta med TYP 1 Diabetes.

    Jag säger det igen; Fluor intag = TYP 1 Diabetes?
    Vet du om det kan finnas något samband Med det farliga ämnet Fluor (F) och TYP 1 Diabetes ?

    Tacksam för svar.

  93. 2893
    Annika Dahlqvist säger

    2892 Michael
    Nej, jag vet inte om någon forskning om sambandet mellan fluor-exponering och typ 1-diabetes.
    Någon annan som vet?
    Det är inget otänkbart samband, eftersom ’alla’ barn och ungdomar behandlas med fluor, och t1-diabetes har blivit så mycket vanligare de senaste decennierna.

  94. 2894

    Min man har varit på återbesök på medicinmottagningen. Alla värden var bra utom kolesterolet. Eftersom han inte vill äta statiner ska han prova Ezetrol 10 mg. Han fick ingen lista med provsvaren så vi vet inte värdena. Jag har läst Fass, svårt att förstå. Hur ska han göra? Han ska till VC på provtagning igen om en vecka. Han har haft hjärtinfarkt, kärlkramp som opererats. Han har fått en ICD, skyddar mot livshotande hjärtklappning.

  95. 2895
    Jan Nylund säger

    Jag hade också höga kolesterolvärden med statinbehandling för 25 år sedan.
    Resulterade i allvarliga biverkningar. Jag har vägrat all kolesterolbehandling.
    Eftersom jag var väldigt motsträvig så togs inga kolesterolprover. För
    Några veckor sedan så togs det prov igen. Perfekta värden en bit under gränsvärdena
    (Som dom ju skruvar ner hela tiden). Vadan detta? Vet inte men vi
    Använder numera kokosolja i matlagningen och jag har i en tesked i morgonteet
    Vet ju inte om det är kokosoljan som gör det. Jag äter ju mycket mera mättat fett
    Nu än när jag hade höga kolesterolvärden!
    🙂

  96. 2896
    Annika Dahlqvist säger

    2894 Mabe
    Även de industriarrangerade studierna på kolesterolsänkande mediciner visar väldigt små vinstsiffror. Ezetrol ännu mindre än statinerna. Många forskare anser att biverkningarna på kolesterolsänkare är större än vinsterna. Läkarna är via professorerna styrda av industrin, och rekommenderar kolesterolmedicinering, med hot om död och förintelse om man inte tar den. Men varje människa har rätt att själv bestämma över sin kropp och vilka mediciner man ska ta.
    Patienten har rätt att få sina provsvar utskrivna. Själva kolesterolvärdet spelar vad jag förstår ingen roll för risken att drabbas av hjärtsjukdom. Läs Uffe Ravnskovs böcker och artiklar om detta.

  97. 2897
    Mayne Sundewall Hopkins säger
  98. 2898

    Tack för era svar. Jag är helt övertygad om att man inte ska äta statiner men behöver lite stöd för att orka övertyga andra.
    Jag följde inte med på läkarbesöket den här gången. Jag trodde läkarna slutat att försöka få min man att äta statiner.
    Det står väl i journalen att frun är emot, då såg de sin chans när inte jag var med.

    Tack för att ni finns

  99. 2899
    Björn Ekholm säger

    Hej Annika. Du känner säkert igen mig. Jag som hade invändningar mot LCHF-kosten och debatterade detta med dig särskilt gällande fibrer eller ej i kosten. Efter mycket efterforskning och eget prövande har jag konstaterat att för en känslig mage som min som lätt blir både uppblåst och förstoppad har jag upptäckt att LCHF-kost faktiskt fungerar bara jag ser till att få i mig tillräckligt med BLADGRÖNSAKER helst vid varje måltid. Misstänker att detta har att göra med att dessa generellt är rika på magnesium. Jag så att säga kombinerade recept från LCHF och från hälsohemmet Masesgården i Dalarna. Tänkte bara ge en input om detta som kanske kan vara till nytta för andra med känsliga magar där ute! Magen mår nu äntligen bra och jag är helt övertygad om att det är bladgrönsakernas förtjänst! Tydligen behöver vi äta mycket av dom. I alla fall vi som har känsliga magar. Men då menar jag inte isbergssallad utan spenat, grönkål etc som innehåller betydligt mer näringsämnen. Jag hoppas i alla fall att jag till slut efter 40 år löst gåtan med min krånglande mage och jag ger dig, Annika ett (försiktigt) tack för din beslutsamhet att introducera LCHF-kosten för svenska folket med din hängivna övertygelse.

  100. 2900
    ingalill säger

    Hej Annika, jag har under 2 år ätit eliquis tillsammans med metoprolol och kandrozid och jag blir trött av det. Jag har förmaksflimmer som kommer i attacker.
    Läkaren säger att jag skall fortsätta med detta men jag vill helst sluta och få en behandling ex ablation. men han säger nej.
    Vad skall jag göra?Jag är 61 år och kvinna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa