Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen. Senast denna.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: KostprogramLCHF-metoden för hälsa och viktkontroll, ”De vanligaste frågorna”,  boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost.

Comments

 1. 2801

  Annika: varmt tack för svar <3

 2. 2802
 3. 2803

  Hej. En vän har diabetes, doktorn var tvungen att ta en bit av benet under knän. Hjälpte inte så dom tog lite till.
  Min fråga är vad kan göras för att det inte ska bli mer vätska, rinner från benet. Hur kan få hjälp när inte doktorn kan. Få stopp på vätskan som fortsätter att rinna.

 4. 2804
  Annika Dahlqvist says:

  2803 Patrik
  Några förslag kan vara: Strikt LCHF-kost, kolloidalt silver, MSM.

 5. 2805

  Hej Annika! Jag undrar vad dina tankar och åsikter är om Aajonus Vonderplanitz diet ”The Primal Diet”. Poängen med dieten är att tillagande av maten skapar kemiska förändringar och sänker näringshalten i födan man processar vilket är orsaken till alla degenerativa sjukdomar. Han är bl.a. påverkad av Weston Prices arbete i hans bok ”Nutrition and Physical Degeneration” samt Vilhjalmur Stefansson m.fl.

 6. 2806
  Annika Dahlqvist says:

  2805 Joakim
  Jag känner inte Aajonus. Jag sökte på honom på Google och fick upp en bild på en frukt – så jag tror inte att han är medveten om fruktosens skadliga effekt.
  Jag tror inte heller på att själva tillagningen av maten har skadlig effekt..

 7. 2807

  Hej
  Jag har sedan i maj ätit lchf och mår toppen på köpet har jag gått ner från 83 till 68kg (maj-sept) jag är 164cm lång. Nu till problemet och min fråga, mensen har börjat krångla, har vart som en klocka förut, nu har jag haft blödningar varje dag i en månad, känner att detta påverkar mig mkt jag är orolig nedstämd osv. Har varit till gyn på undersökning de hittade inga fel el förklaringar t mina blödningar tog upp detta m lchf men de trodde inte det kunde har m kost/viktnedgång att göra. Ngn som upplevt likn problem? Har inte lust å börja äta vanligt igen iaf!

 8. 2808
  Annika Dahlqvist says:

  2807 Linda
  Mensen kan krångla om man äter lågkalori. Så om du gör det kan du äta lite mera mat, framför allt grönsaker och rotsaker. Fortsätt med generöst med naturligt fett.
  Hoppas att det blir bättre.

 9. 2809
  Lars-Åke Frykholm says:

  Hej
  Jag kör 5:2 modeller kopplad med liberal LCHFoch har ändå 6,7 i fastesocker
  Med en rågad tsk potatismjöl varje kväll har jag fått ned fastesockret till 6.0
  Döljer potatismjölet glucosen eller är det en verklig förbättring

 10. 2810
  Annika Dahlqvist says:

  2809 Lars-Åke Frykholm
  Så vitt jag kan förstå är det en verklig förbättring. Jag tycker att du kan fortsätta så. Du kan också prova med bönor, Se boken Låt bönor förändra ditt liv.
  Du kan också intensifiera din kost till strikt LCHF.

 11. 2811
  Elisabet Nilsson says:

  Hej!

  Jag är 64 årig kvinna som lider av Lichen Sclerosus som bröt ut för ca 10 år sedan och sedan dess behandlats med stark kortison salva samt mjukgörande medel. Jag har även gikt sedan 30-årsåldern som jag måste medicinera dagligen trots diet och jag undrar om LCHF kost är något för mig.

 12. 2812

  Annika, vad har du att säga om boken ”Pottengers Cats” där Pottenger gjorde en studie på katter där han matade en grupp på rått kött och rå mjölk samt en till grupp där han matade med tillagat kött och pastöriserad mjölk. Gruppen på den råa maten var helt frisk och hade ett normalt beteende medans den grupp som levde på tillagad mat blev sjuk och fick en massa degenerativa sjukdomar. Weston Price skrev en bok som hette ”Nutrition and Physical Degeneration” där han studerar primitiva folkslag världen över som fortfarande levde på jägar-samlar diet och kom fram till att så länge dessa folkslag fortfarande levde på sin ursprungliga kost var dem friska medans de primitiva folkslag som hade övergått till moderniserad kost drabbades av degenerativa sjukdomar. Många av dessa primitiva människor som övergått tog livet av sig då dem drabbades av karies och ej hade tillgång till tandläkare. Annika, du pratar ju om hur våra förfäder åt är du medveten om att dem åt rått kött eftersom du trodde inte att tillagningen var skadlig? Vad har du att säga om Francis Pottengers och Weston Prices påståenden i deras böcker – håller du med dem eller ej? Tacksam för svar!

 13. 2813
  Annika Dahlqvist says:

  2812 Joakim
  Så vitt jag vet har man inte funnit att människorna blev sjukare i samband med att de fann elden och började tillaga maten. Det är främst i samband med matindustrin som växte fram under 1900-talet som den moderna sjukligheten har utvecklats.

 14. 2814
  Gunilla Rak says:

  Hej jag heter Gunilla är 42 år fick reda på för 1 månad sedan att jag har fått diabetes 2, blev väldigt orolig. Hade 14,3 i långtidssocker men alla andra värden var bra då. Äter bra kost fick Metformin 500g som jag ska morgon och kväll, äter den varje dag. Har varit väldig stressad en lång period på grund av mitt jobb! Har ätit Mirtazapin mådde jättedåligt av den, har lagt av med alla sådana tabletter. Mitt värde var 11,2 i går var inte fastade någon gång när dom tog prover, tycker det verkar dåligt? Jag vill bli bra igen, inte överviktig, väger 59 och är 165 lång bmi är 23. Kan jag få ner värden på ett bra sätt?

 15. 2815
  Annika Dahlqvist says:

  2814 Gunilla Rak
  Du skriver att du äter bra, men äter du strikt LCHF? Annars bör du absolut gå in på den kosten. Om du sedan får ett lägre blodsocker så kan du avveckla Metforminet. Självklart bör du också försöka få ordning på livspusslet så att du inte fortsätter att vara stressad, om det går.
  Du bör också få en blodsockermätare så att du kan kolla ditt blodsocker före och efter mat.

 16. 2816
  Gunilla Rak says:

  Hej Annika. Jag skrev fel på min ålder 64 år är jag. Jag var tillbaka till diabetes sköterskan i onsdag, värdet hade gått ner från 14,3 till 11,2 på långtidsockret på knappt 1 månad. Jag tycker det är bra, hon tyckte att jag skulle öka till 3 om dagen? Jag ska gå in på den kosten som du skrev. Så tyckte hon att mitt kolesterol det goda var lite högt 7 och det onda var 4,4. Hon ville sätta in statiner på mig, men jag vägrar. Jag vet vilka biverkningar man kan få! Hon sa att hon hade ätit den och fått muskelknutor och ledvärk av den, så hon fick sluta med den! Om man säger så då måste hon väl förstå att man inte vill äta en sådan hemsk medicin. Jag har haft ledvärk och kramper i fötter och ben en längre period, tar magnesium var kväll. Och det har försvunnit. Och så går jag 30 minuter ibland längre. Jag ska fixa detta. Tack för du svarade Annika Mvh Gunilla

 17. 2817

  Hej,
  har lätt förhöjt kalciumvärde, även lätt förhöjt levervärde (konsumerar ej mycket alkohol), även natrium kalium fast dessa ligger inom referensvärdena. Har börjat fått knäartros, värk i kroppen, har lätt för ångest, haft sömnproblem en längre tid och kroppen är ofta i ett anspänt stressat läge. Har också lätt att få kramper och har haft ögonryckningar i ett öga en tid. Äter Magnesium ibland men inte hela tiden, skulle ett ökat magnesiumintag kunna hjälpa både kalcium och övriga ”symptom” eller vad kan jag göra. Äter lägsta dosen Levaxin sedan utslag gavs i unga år efter ett utmattningssyndrom jag hade då. Är 49 år. Tack på förhand! Lena

 18. 2818
  Annika Dahlqvist says:

  2817 Lena
  Du kan söka läkare för att utreda dina elektrolytrubbningar.
  Magnesium är alltid värt att prova om man har kramper.

 19. 2819
  Gerd Elisabeth Grini says:

  Til Lena

  Jeg mener at dine besvær kanskje kan skyldes at du har diabetes 2?
  Ihvertfall er artrose, verk i kroppen, angst, søvnproblemer, dårlige leververdier, kramper og rykninger typiske tegn da jeg fikk konstatert Diabetes 2.
  Alt dette er borte nå etter at jeg gikk over til lavkarbo og faste.

  Men det tar en tid å komme tilbake til normaltilstand uansett.

 20. 2820

  Hej Annika!

  Jag har gått till läkaren och gjort en hälsoundersökning där visade det sig att jag hade vitamin B12 brist på grund av en oförmåga att ta upp B12 ur födan, trots att jag äter kött. Jag undrar om LCHF kan lindra och helst då bota denna oförmåga som gör att jag ej kan uppta B12 ur födan.

  Tack på förhand! Joakim.

 21. 2821
  Annika Dahlqvist says:

  2820 Joakim
  Nej B12-brist är en sjukdom som heter perniciös anemi, och som beror på en brist på intrinsic factor i magsäcksslemhinnan. Det är intrinsic factor som hjälper att ta upp B12 ur födan. Den bristen måste behandlas med B12-tillskott i tablettform. LCHF hjälper inte mot denna sjukdom, men hjälper mot många andra sjukdomar.
  De som äter animalisk mat brukar inte få B12-brist, om de har intrinsic factor, så det bästa är att ta prov på B12 i blodet någon gång vid hälsoundersökning.

Speak Your Mind

*