Annika Dahlqvist, läkare, författare, bloggare, föreläsare

Doktor Annika Dahlqvist

Doktor Annika Dahlqvist

Det här är Annika Dahlqvists nya blogg.
Min gamla ”Doktor Dahlqvists blogg” på Passagen får ligga kvar. Där finns tusentals blogginlägg och länkar som kan vara intressanta att läsa.
LCHF går ut på att man äter minimalt med kolhydrater (kolhydrater = socker och stärkelse. Stärkelse ingår bland annat  i spannmål, potatis, majs och ris) därför att de höjer blodsockret och insulinet, och det är inte bra för hälsan. I stället för kolhydraterna ska vi äta mera fett, och det ska vara naturligt fett, inte fabriksfetter som margariner, och inte heller omega-6-oljor. En längre text om LCHF metoden har jag skrivit i Gamla bloggen.
Jag själv har ätit LCHF sedan senhösten 2004. Jag gick ner till normalvikt och blev frisk från min fibromyalgi, IBS (tarmkatarr) och utmattningsdepression, inklusive sömnstörning.
Därefter har jag arbetat med att informera människor om denna hälsobringande kost. Framför allt vänder jag mig till sjuka och överviktiga, men även friska och slanka kan ha nytta av att äta LCHF.
Jag har två gånger blivit av med mitt jobb pga mina åsikter, uttryckta i bloggen.
Första gången, nov 2006, från Njurunda vårdcentral, pga mina kostråd – andra gången då jag blev avstängd från vikariat på Primärvårdsjouren i Sundsvall, hösten 2009, pga mitt ställningstagande mot massvaccinationen mot svininfluensan. (Senare har det visat sig att jag hade rätt. Hundratals barn och ungdomar drabbades av narkolepsi som komplikation till Pandemrix-vaccinationen mot svininfluensa.)
Nu har jag fått ett nytt arbete som familjeläkare på Stöde vårdcentral, halvtid.  Min övriga tid kommer jag att dela mellan läsning om kostfrågor, bloggning, mailväxling, författande och, i förekommande fall,  föreläsningar.
120603. Jag hade långt att köra från Njurunda till Stöde varje dag. Därför tackade jag ja när jag fick erbjudande om jobb på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall, och började där i april -12. Jag arbetar nu 70%, 7 timmar per dag, 4 dagar i veckan.

Min mailadress är annika.dahlqvist(at)telia.com. Jag kan inte svara på personliga frågor om kost och hälsa, utan det får ni fråga om i bloggen, där vi kan hjälpas åt att svara på frågorna.

Se också min film Annikas LCHF.

Comments

  1. 1
    Torbjörn Sassersson säger

    Jag producerade den nya bloggen åt Annika. Den har en enkel och ren layout, men du kanske har synpunkter på hur den är utformad. Klaga gärna. Kom med tips på hur den kan utvecklas. Saknas något etc?

  2. 2

    Synd att du försvinner från Passagen, men vi önskar dig lycka till!

    Erik & Iva

  3. 3

    Oj!
    Det kom som en blixt från klar himmel. Hade ingen aning om att du skulle byta bloggplats. Hoppas alla tidigare följeslagare på Passagen kommer att hitta fram till din nya blogg som jag tycker ser alldeles utmärkt ut.
    God fortsättning hälsar
    Bosse

  4. 4
    Ragnhild säger

    Det var nog tid för at endra. Professionelt og vakkert.

  5. 5
    Conny Rost säger

    Mycket bra gjort, men tycker att ni skall ha en översättningslänk för sidan till engelska som tidigare.

  6. 6
    Ethel Loberg säger

    Oj det va inte fel, det är lättare att läsa texten på Din nya blogg, lite småpyrig text på den andra. Men något att glaga på kan jag inte se, varken här eller där. Men kul med miljöombyte emellanåt.

    Lycka till med allt det nya

  7. 7
    Kråkan säger

    Det blir nog bra med detta, ska bara vänja mig lite.

  8. 8

    Jag tycker som Ragnhild att du kan få synas mer på fotot? Kanske din webmaster kan fixa det?;-)
    Denna texten läste jag för länge sen där du berättar om hur du mådde innan du började äta LCHF och det har gjort enormt starkt intryck på mig som har och har haft samma diagnoser som dig+ några till. Än i dag år 2011 har jag inte fått hjälp att genomföra kostomläggningen:-(.Är inte viljeslö eller lat eller inte vill tillräckligt utan det är rent praktiskt svårt att genomföra. Är rörelsehindrad och samhället tycks inte kosta på diabetiker, sjuka att få sin mat lagad som man vill. Familjen lagar mat ibland ,men dom kan inte så mycket ännu så att de fixar att göra detta åt mig. De har också funktionshinder som står i vägen. Är det någon på denna planeten som vet något om man kan få hjälp med matlagning och att inhandla densamma , enligt nån paragraf i kommunallagen eller vad som helst, så blir jag er evigt tacksam!!!

  9. 9

    p.s Hittade själv en sajt där dom lagar GI mat åt en som man får hemkörd, lunch och middag för, jag tror det var 99 kr per dag. Funderar på detta, men då behöver jag söka bidrag som jag inte orkat med att söka ännu. Handikappsersättning med merkostnader för fördyrad mat eller nåt sånt. Kan vara en ide. d.s
    Vill inte göra reklam utan bara visa vad jag fann. Ni kan söka på GI-boxen via googles så hittar ni säkert den.

  10. 10
    Ragnhild säger

    Ankie. Det vär inte jag som sagde det. Jag tyckar bildet herover är vakkert.

  11. 11
    Stina Sandell säger

    Numrerade kommentators inlägg tycker jag är praktiskt, kanske något för nya bloggen?
    Snygg, vacker och lättläst blogg är det verkligen, lycka till med den!

  12. 12
    Janicke säger

    Numrerade inlägg är bra när man vill kommentera.
    Lycka till med nya jobbet och nya bloggen!

  13. 13
    alfredo castro säger

    Än så länge är jag mycket tacksam för dina insatser och beundrar ditt nästan maniska prov på socialt kurage. En egenskap som dessvärre tyvärr är i dalande i vår alltmer lojalitets (eller bättre uttryck, servilitets) krävande rädda kultur.
    Förmodligen (man skall alltid tvivla på allt, eftersom vetenskapen är ingen kyrka), pga. av LCHf har mitt blodtryck sänks på ett markant sätt. Min dåliga mage fungerar perfekt trots vinkonsumtionen, och även mitt gräs allergi har i det närmast utplånats.
    Min 60 års läkarkontroll emellertid påvisade lysande resultat.
    Så än så länge kan jag ej klaga på LCHF.
    För att inte tala om de goda rätterna som jag och mina vänner inmundigar utan risk för hälso skadliga effekter av fetma.
    Om denna åldriga diet påvisar vara den rätta, vilka gigantiska ekonomiska intressen kommer den att hota. EU pengar i ca 40 % slösas bort på spannmåls bönder för att inte tala om de astronomiska summorna som läkemedelsindustrin slukar pga. av fel intagning av maten.
    Med andra ord det finns en påtaglig fysisk risk att förespråka den hälsofrämjande LCHF dieten.
    Som ett parallell exempel kan man erinra sig om den olustiga historian, om en tekniker som upptäckte att man kunde framställa diamanter på artificiell väg.
    Han var tror jag Sydafrikan. Och om jag inte är fel informerad försvann han redan på 60 t, och aldrig mer blivit återfunnet.

  14. 14
    eva-britt säger

    MEN!!!! Så fint. GRATTIS!!!!!
    KRAM eva-britt

  15. 15
    Släggan säger

    Ni borde skämmas att inte ha länken Kostprogram för LCHF
    som var det viktigaste som fanns på Annikas gamla sid. Lägg genas in den på nya sidan!

    https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20f%C3%B6r%20LCHF.pdf

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    Släggan, Kostprogrammet fanns ju i form av LCHF-foldern nedanför, men nu har jag lagt in Kostprogrammet i länklistan.
    I övrigt har vi inte funderat klart på hur vi ska lägga upp länklistan. Vi har alla haft annat för oss de senaste dagarna.

  17. 17
    Plogis säger

    En RSS-knapp vore fint. Hittar inte vart jag kan lägga till inläggen i google-reader.

  18. 18
    Kråkan säger

    Jag undrar lite över den kronologiska ordningen i inläggen, datum verkar inte alltid vara vad som bestämmer. Kanske det är jag som inte gör rätt, men det får ni gärna tala om för mig isf.

  19. 19
    Släggan säger

    Sorry Annika jag tar tillbaka vad jag tidigare skrev och hävdar motsatsen att det är jag som borde skämmas som inte såg det.

    Jag blev bara så orolig för jag trycker ut den ofta till folk på jobbet mm. Kan berätta om en yngre kille som var sjukskriven för magont ofta som berättade att läkarna(flera) ej kunde hitta något fel på honom så hans morsa som var sjuksköterska hade krävt av läkarn att grabben skulle få något. Han fick en dyrmedicin som skulle drickas men den var ej flytande i rumstemperatur utan måste värmas. När jag frågade hur han åt så var det bara pasta vittbröd och 1,5 liter Coco cola om dagen!!. Jag skällde lite på honom och gav ditt Kostprogram för LCHF och han lovade att testa i 2-3 veckor. Resultat blev att han har aldrig mått så bra på länge (magen blev bra)och kan ta upp sina högskolestudier igen och klarat en rad kurser. Han påstod (svårt och tro det) att ingen läkare hade frågat ordentligt om vad han åt det, är vad han säger till mig. Så den foldern gör nytta.
    /MVH

  20. 20
    Annika Dahlqvist säger

    Kråkan, När man trycker SVARA direkt efter en kommentar så kommer det svaret upp direkt efter vederbörande kommentar. Då ser man inte det svaret längst ner i kommentarstråden.
    Det blir lättare att läsa efteråt, men svårare om man följer bloggen fortlöpande.
    Jag vet inte vilket som är bättre.

  21. 21
    Annika Dahlqvist säger

    Släggan, Ja det är fantastiska hälsovinster man kan göra på LCHF, och magbesvär av typen IBS (tarmkatarr) tillhör de mer dramatiska.
    En medicin som är helt fantastisk, som är fast i rumstemperatur och blir flytande vid uppvärmning, är kokosfett. Helst ekologisk sådan.

  22. 22
    Lasse P säger

    Vad tycker du om kokosolja då? Är det något att satsa på?

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    Lasse P, Jag är inte så insatt i om det är skillnad på kokosfett och kokosolja. Jag äter själv ett par matskedar ekologiskt kokosfett per dag, och använder kokosmjölk i matlagning. För min del så kan man även använda kokosmjölk som ersättning för mjölk om man så vill.

  24. 24

    Vill uttrycka mitt stöd för Annika. Jag nyligen skrivit till Expressen om att man kallat henne för ”fettdoktorn” vilket jag anser vara mobbing och kränkning. Både Aftonbladet och EXpressen har kallat henne för det. Nästa gång Aftonbladet gör det kommer jag att klaga till dom också. Lycka till med nya jobbet! Det är du värd! Du ser att du får rätt till slut och din kostmedvetenhet sprider sig överallt nu i samhället .

    Vänliga hälsningar Maylis Skogh

  25. 25

    ”Nu har jag fått ett nytt arbete som familjeläkare på Stöde vårdcentral, halvtid.”

    GRATTIS ! – Annika – och jag kan tänka mig att Du i det jobbet får lov att rekommendera patienter – som har typiska symptom på för tok för mycket av kolhydrater och socker i normalkosten – att minska på det – till förmån för lite mera av ”riktig mat”.

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    Josef, precis så är det!

  27. 27

    Skulle kunna tänka mig sidnumrerade svarskommentarer. Om man vill referera, hänvisa till, eller åberopa en tidigare kommentar – senare i samma kommentarstråd.

  28. 28
    Annika Dahlqvist säger

    Göran vDB, Jag har inte förstått det som att det går att göra kommentarsnumrering i WordPress-blogg. Man får skriva namn, datum och tid som förut i passagenbloggen. Eller skriva kommentaren i direkt anslutning till den kommentar man vill svara på.

  29. 29
    Aslam Mirza säger

    Hej Annika
    Jag äter enl LCHF och mår bra. Idag jag var hos min Läkare och hon sa att
    min fS-LDL-kolesterol 4.3 och det är för högt och vill ge me medicin.
    Jag vill inte äta medicin och rådfråga dig . Hoppas du svarar. Tack

    Med Vänliga Hälsningar
    Aslam Mirza

  30. 30

    Okey! – bara gilla läget. Men brukar det inte finnas ett ”svara” i omedelbar anslutning till kommentaren där ”översätt” nu står nerpräntat? F ö tycker jag det borde stå ”translate” som är mer internationellt gångbart. Om vi förutsätter läsaren INTE förstår svenska 😉

  31. 31

    – som det är nu döljer ju jag Aslam Mirzas högintressanta frågeställning beträffande FS-LDL-kolesterol. Skulle inte min tillfråga-genmäle kunna komma i omeledelbar eller underordnad kontakt med din tidigare kommentar?

  32. 32
    Göran säger

    Jag har läst runt lite om LCHF och jag blir nyfiken. Om jag förstår det hela rätt är det så att den kost vi ätit de senaste par hundra åren med mycket potatis förkastlig. Hur kommer det sig att medelåldern i Sverige ökar markant? Den borde ju gå baklänges. Det hela känns lite onyanserat. Jag tror mer att det handlar om att vi äter för mycket överhuvudtaget. Äter vi mindre portioner får vi automatiskt i oss mindre kolhydrater.

  33. 33
    Annika Dahlqvist säger

    GvdB, Det gick inte med ”svara” i direkt anslutning till en kommentar. Det blev rena snurren när det blev diskussion, som efter inlägget https://annikadahlqvist.com/2011/06/02/lchf-ger-ingen-okad-artarrisk/. Vi tog därför bort den möjligheten och ni får som förut skriva namn och ev tidpunkt för den kommentar ni besvarar. Vi har inte heller fått till någon numrering av kommentarerna som man kan härröra till.

  34. 34
    Annika Dahlqvist säger

    Göran 15.49, Vi som är överviktiga och metabolt sjuka märker att det fungerar för oss att bli friska och slanka om vi minimerar kolhydraterna och i stället ökar på det naturliga fettet.
    Ni som är friska och slanka får naturligtvis äta som ni vill, om ni inte vill förebygga sjukdom och övervikt förstås. I så fall är det ett bra tips att äta LCHF.

  35. 35

    Tack Annika fö dit utmärkta arbete!
    Här i Spanien jobbar jag sammans med Matti Tolonen för att förändra diabetikernas behandling och kost til ”Low Carb” diet. Jag behandlar min diabetes 2 i samma riktlinier och det fungerar utmärkt bra.

    Jörgen Vestis artikkel är mycket fin.

    mvh Pentti

  36. 36
    Rebecka säger

    Hej Annika!

    Vart skickar man ett privat mail till dig? Jag har frågor kring LCHF och yrkesval. Om du har tid och skulle vilja läsa och ev. besvara. Tog studenten förra året och ska söka högskola nästa år, och tror att du kan göra mitt beslut lite lättare…

    MVH
    Rebecka

  37. 37
    Rebecka säger

    Jag glömde… Jag tycker det är HELT JÄVLA UNDERBART (ursäkta ordspråket!) att läsa att du vågar trotsa vården när du anser att de har fel och du har rätt. Det måste ha krävt stort mod att riskerat sitt jobb och bli avstängd. Sorgligt nog verkar det ibland vara det bästa sättet att göra uppror på. Önskar det fanns fler eldsjälar som dig! Talesättet ”Man är bäst på sin egen sjukdom” stämmer så bra!

  38. 38
    Annika Dahlqvist säger

    Rebecka, Nu har jag skrivit in min mailadress i inlägget.

  39. 39
    Kråkan säger

    Vad var det som egentligen hände när du bytte bloggsystem? mitt intryck hittills är att det är svårt att använda detta nya och att det är nära att dö ut, det sörjer jag för den tidigare bloggen var verkligen levande och varje dag vibrerande av kraft både positiv och negativ.
    Blev till ett måste att varje dag kolla läget.

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    Kråkan, Jag tycker att det går lätt att använda bloggverktyget. De som är intresserade av att läsa mig fortsätter nog att gå in här. Bloggen dör nog inte helt förrän jag slutar att blogga.
    Du tror inte att det är sommarstiltjen som du känner som en stagnering?

  41. 41

    Hej Annika ! Jag vill bara säga tack till dig för ditt engagemang och kunskap som du sprider ang LCHF, jag har sedan tonåren haft problem med bulimi, men tack vara dig så lever jag idag ett lyckligt liv med LCHF och UTAN bulimi, trivs med min vikt,älskar livet, har börjat träna styrketräning för att det är kul, utan din kunskap om LCHF hade jag inte varit där jag är idag.Jag kommer i januarui 2012 utbilda mig till Lic kostrådgivare LCHf via mf hälsoutbildningar.
    Tack än en gång.

  42. 42
    Rebecka säger

    Tack Annika! Tog det med Kostdoktorn istället. 😉

    Skulle också vilja utbilda mig till Lic kostrådgivare men tyvärr finns inte de pengarna. 🙁

  43. 43
    Hillalilla säger

    Tack Annika för att du inte har gett upp att sprida ditt budskap trots motgångar!
    Tack vare dig så kom jag igång med ett friskare liv. Jag har nu gått ner 30 kg med Lchf och blivit av med mitt sockerberoende, ständiga huvudvärk, underlivssvamp, magproblem, och dåliga humör.
    Jag hoppas att jag får träffa dig i verkligheten någon gång så att jag får tacka dig ordentligt! 🙂

  44. 44

    Hej…. har nu läst många av inläggen på bloggen, och det är märkligt… man förvånas aldrig över hur verklighetsfrämmande skolmedicinen faktiskt är, som inte seriöst kan ta till sig LCHF. Bevisligen hjlper det ju? Varför är sjukvården så fegt stolta och inte kan erkänna att de haft fel?
    Har i mitt yrke träffar sååå många föräldrar till överviktiga barn, som besökt dietister på vårdinrättningar – vilka har föreslagit kvällsmackor, lightdrickor/saft och margarin till barnen. Föräldrarna har varit förtvivlade, då de pga detta fått svårare att få barnen äta nyttigt. Det är så sorgligt, att pengar, billiga produkter och långa förvaringsmöjligheter i butikerna ska få styra folkhälsan – och inte det sunda förnuftet… Köss på er därute i cyberrymden! / Rosalie

  45. 45
    Laura säger

    Looking good, real good!
    Både bloggen och doktor Annika ser fräsha ut, Annika kunde inte vara en bättre reklampelare för den kost hon förespråkar!

  46. 46
    farmor Kaisi anka säger

    En förlorad ÄLDREGENERATION! Jag jobbar som undersköterska i äldrevården o jag ser bara nästan adipösa undernärda multisjuka äldre som fodrar mkt tid till omvårdnad.De får ganska mager mat o till råga på allt detta så har de Simvastatin i regel allihopa. Jag är så frusterad, känner mig maktlös!

  47. 47

    Hej Annika och speciellt alla diabetiker (samt diabetessatsare/investerare)!

    Vill här hjärtligt be Dig Annika, om Du (och alla intresserade) vill hjälpa till att en efterlängtad världsnyhet för diabetiker får så mycket positiv uppmärksamhet som möjligt. Företager jag (typ 1-diabetiker) nu representerar är Brighter AB, som introduceras på AktieTorget inom kort med en fantastiskt kundfokuserad allt-i-ett produkt för diabetiker.

    Läs gärna mer på https://tinyurl.com/Brighter-teaser

    Ser fram emot vidare kontakt för alla diabetikers bättre hälsa!

  48. 48

    Hej!!!

    Jag vill bara dela min glädje över att jag nu har gått ner 12kg på 13 veckor. Jag har några kg kvar,men jag fortsätter. Har fått lågt blodtryck och blivit yrslig,men kanske pga att viktnedgången gått snabbt så kroppen inte hänger med??? Jag mår bättre och är så glad att det funkar. Många på min arbetsplats har även dom blivit intresserade och jag har delat ut din folder Annika. Du är en förebild för mig och har hjälpt mig med min viktnedgång.
    Tack!!!!
    Frida

  49. 49

    min make medicinerar mot förmaksflimmer och nu har jag gått över till LCHF. Jag har sagt åt honom att han också kan äta sånt som jag och förklarat och förklarat. Jag förstår ju att var och en gör sina egna val, men en sak undrar jag. Han äter som jag plus att han äter salta jordnötter, äter sockerrika crunchys och bröd med stora massor ost och ordentligt med smör på. Han äter trombyl, simvastin, omeprazol och seloken. Nu har han inte haft högt blodtryck eller så men fick seloken istället för sotalol för det ska tydligen hjälpa så att man nite så lätt får flimmer som han kan få då och då. Nu är det 1 år sen sist. Han brukar få flimmer en gång per år högst och blir då elkonverterad. Han är för övrigt i god kondition men inte tjock men en viktminskning för hans del på 10 kg skulle ju inte skada. Han säger att han kanske ska gå till VDC och kolla sina värden och tala om att han äter enligt LCHF men då tror ju jag de avråder även om han nu inte äter strikt. Han är ju en ”blandkostare” i högsta grad. Det är kanske jättefarligt för honom. Vad tror du?

  50. 50

    Gratulerar till din fina viktnedgång:-)

  51. 51
    Annika Dahlqvist säger

    Agneta, Salt är inte så farligt, det utsöndras passivt i njuren. Jordnöttter i begränsad mängd är inte så farligt. Titta hur mycket kolhydrater man får i sig. Sockerrika crunchys låter däremot mycket farligt. Smör och ost är bra. Beträffande medicinerna är det Simvastatin som jag är mest skeptisk till, men varje patient måste själv bestämma vilka mediciner den ska ta. Alla människor har en suverän rätt att bestämma över sin egen kropp. Det borde läkarna lära sig, så att de inte mästrar patienterna.

  52. 52

    Hej!

    Läsvärd arikel i Aftonbladet idag om förre chefen för Volvo
    Sören Gylls svåra sjukdomar.
    Underartikel med kommentarer av läkare och de senaste forskarrönen:
    Man blir inte fet/sjuk av (rätt) fett – det är kolhydraterna som är boven.
    Som socker, chips, potatis, ris och pasta. – Loud and clear!
    Risig resumé i all hast. Läs!
    Helene

  53. 53

    Så fick jag min skrumplever säger Sören Gyll

    https://www.dagensps.se/artiklar/2011/08/22/61969143/index.xml

  54. 54
    Nybörjare säger

    Hej,
    Är inne på andra veckan i det nya livet som LCHFare. Känns redan mkt bättre i magen (har UC), uppkördheten/gaserna och blodig avf som bortblåsta. Behöver heller inte springa på toa stup i kvarten. Nästan för bra för att vara sant men helt sant är det, ännu. Men nu är jag bjuden på surströmming till helgen. Finns det ngt förslag på andra tillbehör än traditionella tunnbrödet och potatis. Vill väldigt gärna hålla kvar på liknande traditioner på ngt sätt utan att äventyra ”det nya livet”
    Vänliga hälsningar från en nybörjare

  55. 55
    Annika Dahlqvist säger

    Nybörjare, Det går utmärkt att äta surströmming med minimalt av potatis och tunnbröd.Tex gräddkokt blomkål eller blomkålsmos är gott som ersättning för potatis.

  56. 56
    Ingegerd säger

    Hej!

    LCHF passar nog inte alla.

    Jag har ätit LCHF i 8 månader nu. Jag var hos min doktor i går igen för att få veta alla provsvar.
    Nästan allting är fel.
    Blodtrycket är för högt, särskilt det undre.
    Blodfetter för höga men jag vägrar statiner
    Har fått fettlever
    Blodsocker ligger på gränsen till diabetes
    B12 brist
    Låg ämnesomsättning trots intag av Levaxin i 3 månader.
    EKG var inte som det skulle, förstod inte riktigt men det var något att det inte pumpade ut normalt.

    Så det värsta av allt min vikt har inte gått ner ett enda kg sen jag började med LCHF.
    Är enormt trött och har inte mått särskilt bra av denna kosten, andra skriver att de sluppit magproblem ,jag har istället fått problem med gaser och uppkördhet.

    Ledsen för detta för jag hoppades så mycket på LCHF och skulle velat fortsätta men nu vågar jag inte längre.
    Tilläggas kan att jag åt LCHF i 1 år för ca 3 år sedan och jag gick inte ner i vikt då heller.
    Har ca 30 kg övervikt, 163cm lång och väger 91 kg. 67 år.
    Har provat alla tänkbara bantningskurer, inget har gett resultat förutom pulverdiet som jag gick ner 18 kg av. Kan inte leva på pulver hela livet.

  57. 57

    Hej.

    Undrar lite om det funkar med LCHF kosten om man tränar regelbundet styrketräning och kondition?
    Kommer man att ha energi att kunna träna 6-8 pass i veckan utan kolhydrater? Har provat att köra LCHF men känner mig trött och dålig ork. Är mjölkprodukter ok, framför allt då mjölk med hög fetthalt.
    Dricker en del obehandlad mjölk.

    Vänliga hälsningar.

  58. 58
    Annika Dahlqvist säger

    Thomas, LCHF fungerar bra även för den som tränar, men var och en kan prova ut hur mycket kolhydrater den behöver för att det ska gå bra.
    Sen kan man prova att smygande minska på kolhydraterna ändå och se var gränsen går för bra mående. Mjölkprodukter tycker jag är bra, andra tycker inte det.

  59. 59

    Hej Annika

    Tänkte höra med dig. Jag kör idag Dukan Dieten och har haft problem med gikt sedan jag körde en måltidsersättningsdiet, närmare bestämt Cambridge. Jag fick höra att plötsligt viktnedgång kan trigga gikt. Jag har än idag problem med gikt och min läkare gav mig rådet att inte konsumera svamp, inälvsprodukter (leverpastej och liknande) och minska mängden kyckling då den tydligen innehåller purin som blir till urinsyra i blodet som ger uppskov till gikt.

    Hur är det med LCHF? Jag vill gärna slippa få fler bekymmer med Gikt och jag vill inte heller behöva börja ta medicin för att bryta ner urinsyran i blodet. Finns det någon speciell kost i LCHF-kosten som jag med fördel kan ta? Vad rekommenderar du?

  60. 60

    I Vasabladet i Finland i dag presenteras det att Finska staten rekomenderar fettfri mjölk och ost med en fetthalt på högst 20% till småbarn!

    Alla dagis i Vasa kommun har nu börjat servera detta till våra småttingar. Jag finner det hela skrämmande. Nu borde man nog sätta igång med att skriva en insändare, jag önskar jag hade mer på fötterna för att kunna argumentera bättre.

  61. 61
    Annika Dahlqvist säger

    Mitz, det är just det jag vill säga: Lågfettmobben stärker hela tiden sitt inflytande. De har förstört vår hälsa, nu ger de sig på barnen också.
    Vi måste mobilisera ett folkuppror mot lågfettmyten som förtrycker mänskligheten.

  62. 62

    P g a ledinflammation i mina knän ska jag troligtvis imorgon börja med en kortisonkur och jag undrar om detta kommer öka min vikt och ska jag fortsätta med denna kosten även under kuren?Jag är ju livrädd för att gå upp i vikt då jag till min 166 cm väger 94 kg. Jag har stått still ett tag och t o m sista veckan ökat i vikt trots att jag hållit mig strikt inom gränser (ej mer än 20 kolhydrater per dag). Om man får en tablettkur så har jag läst att många går upp mycket i vikt men om man får en injektion i knäet så är det inte samma risk. Stämmer detta. Jag är livrädd för kortisonet men måste väl för annars står jag inte ut med den hemska värk jag har. Har polyartrit konstaterad. Har varit kass hela våren och delvis sommaren. Fick en kortisoninjektion i slutet av maj i ena knäet men nu har jag jätteont i båda knäna så nu får jag kanske en spruta till i varje knä plus kortisontabletter misstänker jag.

  63. 63
    Annika Dahlqvist säger

    Agneta, Lokal injektion av kortison har inte samma effekt på hela kroppen som kortisontabletter har.
    Jag tycker att du ska fortsätta med LCHF under kortisonkuren. Var aktsam med matmängden bara.

  64. 64
    Merete Sejersted Bødtker säger

    Hei,
    Jeg er allergiker som gjennom mer enn 50 år har brukt mye medisiner med et dertil varierende utseende og vekt. De siste 7 årene har jeg klart å trene systematisk i lange perioder. Det har redusert medisinbruken.
    Men nå ønsker jeg finne en bok som beskriver lavkarbo-mat uten oppskrifter. Håper å stabilisere vekten, selv i perioder med systemisk kortison.
    Det eneste jeg har funnet er en mengde – sikkert helt supre bøker – men fulle av oppskrifter.
    Som polyvalent allergiker kan jeg svært sjelden bruke disse oppskriftene. Jeg har alltid laget min egen mat, og bruker ikke pose mat.
    Jeg har søkt etter en ren liste over hvilke matvarer som har lite karbohydrater. Det står jo ikke på grønnsaker… 🙂 hva de inneholder.
    Jeg trenger kort og godt en liste over tilgjengeligh mat i Skandinavia: frukt og grønnsaker, og i hvilken tilstand de inneholder minst karbohydrater.
    Takknemlig for alle tips.

  65. 65
    Annika Dahlqvist säger

    Merete S, Själv brukar jag söka på födoämnen på Fineli.fi: https://www.fineli.fi/index.php?lang=sv
    Det mesta man undrar står där.

  66. 66

    hej
    sedan jag började med LCHF har jag fått riktigt dålig andedräkt och det vill inte försvinna heller, vad kommer sig detta och vad gör man åt det?
    jag sköter tänderna riktigt bra för övrigt.

  67. 67
    Carina Häljeskog Pihl säger

    Svar till Ingegerd den 24 augusti:
    Tråkigt att det inte har lyckats så bra för dig, till skillnad mot för majoriteten av alla som gått över till LCHF-kost.
    Kan det möjligtvis ha att göra med hur stora matmängderna är? Vet av erfarenhet, att vi människor äter på tok för mycket protein som i för stor mängd, håller tillbaka viktnedgången!! Och naturligtvis, så ska du äta så lite kolhydrater som möjligt.
    Vet att jag läste, att man kan byta ut sin ”vanliga” mattallrik mot en mindre assiet….det räcker gott och väl och gör också, att man inte lägger upp för mycket mat. Gör så själv, annars är det lätt, att jag tar för mycket mat på tallriken och det resulterar i att vikten sakta går uppåt igen!
    Lycka till!

  68. 68
    Eva Persson säger

    Svar till Ingegerd, det var verkligen tråkigt!
    Har Du opererat bort din gallblåsa ? då fungerar LCHFinte så bra, men man kan prova sig fram dra ner på kolhydrater, och mindre fett men mättat fett.

  69. 69
    Eva Thoresen säger

    Vil gjerne vite hvor mye en person skal spise til frokost, lunch og middag. Spiser en kveldsmat og mellommåltider? Jeg er veldig trett på ettermiddagen, kan gjerne sove to timer. Føler at blodsukkeret faller. Trener i studio og ute. Løper. Vil prøve denne kosten, men ønsker ikke å spise for mye? Trenger å gå ned 6 kilo, mest over magen. Har du noen enkle startdietter, gjennom en hel dag.

  70. 70
    Annika Dahlqvist säger

    Eva Thoresen, Läs några av våra böcker, mitt Kostprogram länkat uppe i högermarginalen, gå med på Kolhydrater i Fokus. Och prova dig fram.

  71. 71
    Olle Jonsson säger
  72. 72
    Annika Dahlqvist säger

    Olle, Jag fick inte fram den länken.

  73. 73

    hej jag undrar hur jag skall äta så jag går ner i vikt äter typ 500-900 kal per dag har ingen aktivitet då jag har kronisk lungimflamtion och hjärtfel .. var till en dietist som sa att jag sku äta 1500 jag tyckte det lät lite mycket eftersom jag ej rör på mej .. saken är att om jag äter mer än 900 kal så ökar jag i vikt om jag äter runt 500-600 så tappar jag i vikt och får int då heller vätska i kropen vilket jag åxå får om jag äter mer än 900 kal … så jag undrar hur ska jag kunna äta normalt att inte få dessa problem
    /Ramona

  74. 74
    Annika Dahlqvist säger

    Ramona, Om du bara kan äta lite kalorier då du inte motionerar så är det bästa möjliga att äta LCHF. Det är den mest näringstäta kosten per kcal.

  75. 75
    Egil Andre Bjørgen säger

    Annika: Du skriver at salt ikke er så farlig. Er ikke dette er litt generell og uheldig påstand? Velger vi et mer naturlig kosthold dekker vi kroppens behov (ca. 1 g/dag), men i dag får vi i oss 10-12 g/dag. Det er svært individuelt hvordan vi mennesker responderer på salt, på samme måte som vi responderer ulikt på kolesterolholdig mat. For noen påvirker saltholdig mat blodtrykk/helse i liten grad, mens andre er langt mer følsomme for natrium og det får uheldige konsekvenser på blodtrykk/CVD risiko. Derfor må generelle kostråd ta hensyn til dette og det anbefales derfor salt restriksjon. Salt finnes i tillegg ofte i uheldig/bearbeidet mat og denne maten bør uansett unngås. Salt kan også fremme matlyst. Studier viser forøvrig at saltrestriksjon hos pasienter med hjertesykdom har gunstig effekt på blodtrykk og kliniske endepunkter.

  76. 76

    Hej!

    Jag har provat LCHF i snart två månader och fått ungefär de resultat som man kunde hoppas på. 3 kg ner (känns som fettkilon), jämnare aptit. Känns som det kan funka i längden för min del.

    Har ett par frågor som jag inte tycker mig fått besvarade i det jag läst om LCHF, kanske kan du peka mig i rätt riktning?

    Hur reagerar kroppen ifall proteinintaget blir relativt för högt, dvs. man drar ner kolhydraterna, men äter för mycket protein istället för fett?

    Givet en korrekt LCHF-diet, dvs. rätt proportioner mellan kolhydrater, fett och protein, hur reagerar kroppen på för mycket kalorier. Går man upp i vikt på samma sätt som när man äter för mycket kolhydrater eller fungerar det på något annat sätt rent fysiologiskt då?

    /Fredrik

  77. 77

    Hej. är typ 1 diabetiker .. fått perfekta värden… Är 17 år och gått ner 10 kg med lchf.. Tappade 2-3 redan de 2 första veckorna.. Min mamma ville testa..Andra veckan ,Hon har ej gått ner något. Varför ? Tips så hon inte ger upp hoppet. 🙂 (hon är inte diabetiker) Hon vill ner 15-20 kg..

  78. 78
    Annika Dahlqvist säger

    Eriick, Nästan längst ner i högermarginalslänkarna i förra bloggen har jag länken ”Svårt att gå ner i vikt”
    https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i
    Principen är strikt LCHF, om det inte hjälper får man dra ner på matintaget, tills man går ner i önskad takt.

  79. 79
    Kari Knutsen säger

    Hei Annika
    i en artikkel på klikk.no er du sitert på at palmeolje er bra. Er det riktig?

    Har lest en del på nett og finner ikke andre som støtter dette, kun at vi skal ungå palmeolje på grunn av transfett.
    Se artikkel her https://www.klikk.no/helse/dinkost/vektkontroll/article701580.ece
    Sitat fra artikkelen:
    ”..- Jeg vil også ha forbud mot maisolje og solsikkeolje fordi høyt innhold av omega-6-fettsyrer bidrar til økt inflammasjon i kroppen. I stedet ville jeg økt inntaket av naturlig fett, gjerne vegetabilsk fett som palmeolje og kokosfett. ”

  80. 80
    Annika Dahlqvist säger

    Kari Knutsen, Det är inte lätt att få allt rätt med en journalist. Jag menade att naturlig palmolja är bra, men att dessa enorma monokulturer av oljepalmodlingar inte är bra. Jag har aldrig krävt förbud mot majsolja och solrosolja, bara velat informera befolkningen om att de som omega-6-oljor inte är bra för hälsan.

  81. 81
  82. 82

    Hej Annika,

    har en fråga om svettningar/värme. Jag har ätit LCHF i 1år nu och har under den tiden gått ner drygt 20kg. Helt underbart. Har inte på något sätt märkt några negativa effekter. Tvärtom så är det mesta bättre. Förutom en sak – jag svettas konstant. Och det extremt mycket. Det fullkomligt rinner om mig i de mest otänkbara situationer som jag normalt sätt inte svettas i. T ex när det är 10 grader varmt ute och jag står still med bara en skjorta på mig. Ofta föranleds svettattackerna av att jag känner en intensiv värme stråla upp i kroppen. Framför allt i bröstet. Känns som jag håller på att koka över.

    Har du några tankar kring detta? Kan detta vara LCHF? Ska även tilläggga att jag inte från början av LCHF:en har haft dessa värmeöverslag. Det kom efter ungefär ett halvår.

    Har pratat med en läkare som, via telefon, säger att det beror att jag äter för lite kolhydrater och för mycket fett. Känns ju lite halvt oseriöst att ställa den diagnosen över telefonen. Speciellt som hon inte ens visste vad LCHF är.

    Tack så länge
    mvh / Jeppe

  83. 83
    Annika Dahlqvist säger

    Jeppe, Jag vet faktiskt inte. När jag själv får svettattacker så brukar jag tänka att det är ”fettet som brinner”, och då blir jag glad eftersom jag gärna vill att fettet ska brinna bort litet.
    Jag vet inte heller vad du ska göra åt det. Du måste prova dig fram själv. Du kan ju också gå till läkare och be att få ta lite lämpliga prover.

  84. 84

    Hej igen,

    tack för svaret. Du har själv alltså upplevt att du blir varmare av LCHF?
    Vad tycker du skulle vara ”lämpliga prover” menar du?

    Hade gött
    /Jeppe

  85. 85
    Annika Dahlqvist säger

    Jeppe, Men jag har aldrig upplevt värmevallningar som jag känt sjukliga, därför har jag inte tänkt ta några prover med anledning av dem.
    Prover när det gäller kroppsvärme är ju främst sköldkörtelhormonprover. Sen vet jag inte om din läkare kommer på andra prover.

  86. 86

    Hej . Var på en föreläsning med Andreas Eenfeldt kostdoktorn denna vecka. Jag frågade om Anorexia nervosa och lchf. Han vågade inte svara på det för han sa att han ej är expert i ämnet. Vad tror du om det? Om man lyckas få en Anorexia nervosa-sjuk person att äta lchf. Vad skulle hända med personen då? förutom att den skulle gå upp i vikt till en normalvikt som kroppen tycker är normalt. Och får man cancer av rött kött om man äter lchf ganska strikt??

  87. 87
    Annika Dahlqvist säger

    Eriick, Det är definitivt bättre för en person med anorexi att äta LCHF än att äta fettsnålt. Det är ju viktigt att anorektikern får i sig så mycket bra näring som möjligt, och i bra näring ingår hög andel naturligt fett.
    LCHF kan dessutom minska ångest och hetshunger, vilket kan göar ätande mindre ångestladdat.
    Det är många bulimiker som har rapporterat tillfrisknande på LCHF, eftersom hetshungern då uteblir.
    Det är också flera anorektiker som har rapporterat tillfrisknande på LCHF.
    Rött kött är människans ursprungliga föda, det var gräsbetarna på savannen i Afrika de åt. Däremot kraftfoderuppfött och bearbetat kött (chark) kan vara onyttiga.
    Det finns flera genomgångar av det vetenskapliga underlaget som inte funnit någon cancerassociation med rött kött.
    Men det finns ingen anledning att äta enbart rött kött. Fisk, fågel och mejeriprodukter är också bra att äta.

  88. 88

    Tusen miljoner tack för svar. Nu ska jag sluta köpa kött i affären, nu blir det att köpa köttoch mejeriprodukter ifrån bondgårdar. En kompis till mig som har Anorexi och jag har talat om att jag äter lchf och hon säger att hon skulle kunna testa, fast hennes mamma (vi är båda tonåringar) är strikt i mot lchf. Det roliga är att min mamma var också det tills vi gick på en av Kostdoktorns föreläsningar. Vet att man ska gå långsamt fram med råd när det gäller tips om mat till folk med Anorexi. Min kompis äter det hennes mamma äter, fast i mindre portion. Så om man skulle kunna få hennes mamma att börja med lchf. Skulle nog funka.. Eller vad tror du ? ska i allafall tipsa hennes mamma genom att besöka din blogg och kostdoktorns blogg. Tack ännu en gång för bra svar.

  89. 89
    Irene Olofsson säger

    Hej Annicka
    Vet du nån läkare/dietist som skulle kunna hjälpa till med ketogen eller Lchf-kost till vår snart 20-åriga dotter. Hon har Epilepsi sedan hon var 15 år. Tar Lamitrogentabletter dagligen. Jag tycker att hon blivit tröttare, svårt att ta sig för saker osv av medicinen.
    Tror du att det är värt chansen att prova kostbehandling fast hon är vuxen? Verkar som man mest behandlar barn. Dessutom verkar det som att man måste vara ett hopplöst fall innan de provar denna kost. Nån som vet mer? Irene O. Vi bor mitt i Skåne

  90. 90
    Annika Dahlqvist säger

    Irene Olofsson, Jag tycker att LCHF borde vara förstahandsbehandling mot epilepsi i alla åldrar. Alla vi LCHF-are vet ju att det är en kost som befrämjar den totala hälsan, och kan den dessutom minska krampbenägenheten vid epilepsi är det ju bara ett plus. Efter det får man ställa in övrig medicinering.
    Jag kan inte svara på vilka LCHF-positiva läkare och dietister som finns i din region. Du måste nog ringa runt och fråga.

  91. 91

    Hej Annika,

    Vad anser du om Råmjölk som kosttillskott?
    Känner du till några positiva alt. negativa effekter av Råmjölk?

    Hälsningar Sandra

  92. 92
    Annika Dahlqvist säger

    Sandra, Jag kan inte tänka mig annat än att råmjölk är alldeles perfekt för hälsan att inta.
    Någon som har annan åsikt?

  93. 93

    Hej,

    Jag heter Line och jag ingår i en grupp som gör ett projektarbete om kopplingen mellan kost och träning. Som en del av vårt projektarbete ska vi göra en undersökning om hur kolhydratsuppladdning hjälper vid en längre fysisk utmattning. Vi ska sedan se om det går att göra motsvarade med en Lfhc-metod. Jag såg i ett inlägg du gjorde för ca 3 år sedan, att idrottaren Jonas Coltling hade åkt vasaloppet på denna diet. Jag undrar om det går och isåfall hur man skulle utföra denna diet i motsvarighet till kolhydratsuppladdning, och hur lång förberedelsetid man behöver. Är tacksam för svar.
    Med vänliga hälsningar Line.

  94. 94
    Annika Dahlqvist säger

    Line, Jag antar att du menar LCHF, annars blir meningen svårförståelig?
    Om man ska göra ett långlopp på LCHF så bör kroppen ha fått vänja in sig på fettförbränning i flera veckor (/månader?) innan, annars är det stor risk att det inte fungerar.
    Vi har fått många rapporter från personer som åkt Vasaloppet, eller motsvarande långlopp, med bättre upplevelse och resultat än tidigare med kolhydratuppladdning.

  95. 95
    Camilla Myhre säger

    Hei! jeg lurer på hvordan lchf kost virker inn på WPW syndrom og cøliaki?

  96. 96
    Marianne säger

    Hej, jag har ätit enligt Skaldeman sedan i våras och gått upp 9 kg, och där är jag nu, jag trodde det skulle försvinna, men inte ännu, Har testat WW och diverse pulver nu senast Xtravaganza för att gå ner 10 kg ,men jag lyckas inte, Vad är det för fel på mig? jag är 58 år och har ca 10 kg övervikt fast nu är det det dubbla.Vad skall jag ta mig till?

  97. 97
    kostintresserad säger

    Hej Marianne,

    Om du har ätit enligt Skaldeman kanske du kan maila honom..

  98. 98
    Annika Dahlqvist säger

    Marianne, I min gamla blogg har jag ett inlägg om viktnedgångsproblem: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i Skaldeman har tom en hel bok om problemet:https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186413015

  99. 99
    Anna-Lisa Fredriksson säger

    Fråga kan man äta LCHF om man har tagit bort gallblåsan? Vill gärna tycker det verkar jättebra mvh Ann-Lisa

  100. 100
    Annika Dahlqvist säger

    Anna-Lisa Fredriksson, Det passar jättebra att äta LCHF sedan man har tagit bort gallblåsan. Gallan, som används för att spjälka fettet, utsöndras hela tiden i samma mängd som förut. Det är bara reservoarfunktionen i gallblåsan som är borta. Man får prova sig fram till hur många och hur stora måltider man behöver dela upp dagens matintag på, för att det ska kännas bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa